Какво бълва Китай за САЩ, Западна и Източна Европа

Китайско и/или качествено?

Сн. Чан Ли /The New York Times
Плюшените играчки, произвеждани в тази фабрика, са предназначени за САЩ и Европа. Снимка: Ройтерс

Мобилният телефон на бизнесконсултанта Ван Хай звъни постоянно. Ван е най-прочутият борец с опасните, некачествените и подправените стоки в Китай. Той проследява фалшификатори, помага на измамени потребители и защитава осведомителите, които често биват заплашвани, а заплахите понякога се привеждат в действие. “В Китай няма ефективна система за контрол на качеството”, казва Ван пред руското издание на “Нюзуик”. През последните месеци страната беше разтърсена от поредица шумни скандали. Американските медии с настървение разнищват случаите на внос на некачествена продукция от Китай – от отровна храна за домашни любимци до автомобилни гуми, които стават на парчета по време на движение. Репутацията на Китай като новата фабрика на света е поставена под сериозно съмнение.
Икономическият дисидент Ван се занимава със своята не особено приятна работа повече от десет години. Капиталистическите реформи в китайската икономика започват в началото на 1980-те години, затова китайските стоки навлизат масово на пазара на САЩ и на Русия и другите източноевропейски страни почти едновеременно – в края на 80-те и началото на 90-те. Но американският пазар е наситен и платежоспособен, на него се конкурират не само местните, но и по-евтините японски, тайвански и южнокорейски производители. Затова китайците предлагат в Америка най-добрите изделия на най-добрите си компании и фабрики и бързо се сдобиват с репутация на ефективни производители на евтина и качествена продукция.

Сн. Русский Newsweek
Ван Хай се е посветил на борбата със стоките менте в Китай. Снимка: Нюзуик

Докато некачественото производство залива страдащата от дефицит на стоки Източна Европа, най-често с усилията на т. нар. “куфарни търговци”. Днес обаче китайският внос в САЩ расте толкова стремително, че става все по-трудно насищането му с качествени изделия. От добрата репутация на първата вълна се възползват все повече полулегални производители на второкачествена стока и днес американците попадат в ситуация, която е добре позната на руснаците и източноевропейците.

Яде се всичко, което лети, с изключение на самолетите

Този проблем е особено остър вътре в страната. Стандартите при производството за вътрешно потребление са още по-ниски. В книгата на Чжоу Дзин “От какво е направен Бог?” са разказани потресаващи истории. Заглавието е алюзия за древната китайска мъдрост “Храната на народа е неговият Бог”, според която могъществото на управника се измерва със способността му да нахрани народа си. През последните десетилетия комунистическите управници хранят добре народа. “Но с какво?”, пита саркастично авторът. Морски дарове с хранителни добавки, намаляващи броя на сперматозоидите при мъжете, соев сос с човешки косми, събрани от подовете на бръснарниците и съдържащи арсеник, натъпкани с хормони хамбургери, от които на шестгодишните момченца им растат бради, а на момиченцата – гърди. Чжоу започва разследването си след вечеря в ресторант в Гуандун – южна провинция, за която се говори, че там хората “ядат всичко, което лети, с изключение на самолетите”. Специалитетът в този ресторант е супа от плацента, за която се смята, че повишава плодовитостта. Снабдяват се с плацента от ембриони, получени при абортите на нелегални имигрантки или на жени, които не спазват държавната политика “едно дете в семейството”. Чжоу има в изобилие материали за книгата си. Ако експортните скандали са нещо ново за САЩ, страданията на китайските потребители са известни отдавна, а статистиката на смъртните случаи е впечатляваща. От фалшиви антибиотици, произведени в провинция Анхой през 2006 г. са умрели 6 и са пострадали 80 души. През 2004 г. от некачествени детски храни са починали най-малко 50 кърмачета. Според последния доклад на Азиатската банка за развитие и Световната здравна организация всяка година над 300 милиона граждани на Китай стават жертва на тежки хранителни отравяния.

Първи сред опасните

Сн. Чан Ли /The New York Times
Меглена Кунева, европейски комисар по защитата на потребителите, на обиколка в китайска фабрика, произвеждаща за Европа. Снимка: Ройтерс

Много по-трудно е да се пренебретне натискът на САЩ и Европа, отколкото протестите на местните потребители. Скандалите с фалшиви стоки за износ (като сиропът за кашлица, съдържащ етиленгликол, от който през юли 2006 г. умират най-малко 93 граждани на Панама), се използват от някои ръководители в правителството, за да подтикнат към действия други китайски бюрократи. “Така, както навремето Пекин използва влизането си в Световната търговска организация за ускоряване на вътрешните реформи, сега те използват международния натиск, за да решат собствените си проблеми при безопасността на храните”, предполага китаистът Ванжан Цзян от Университета Алберта в САЩ. Но да се въведе ред в провинциите няма да е лесно, смята Цзян. “Пекин вече не контролира ефективно останалите райони на страната. Режимът не може да овладее милионите частни предприятия с тяхната бандитска пазарна икономика.” Големите компании се ползват с покровителството на местните чиновници, които би трябвало да ги контролират. Но обикновено те получават дял от печалбите, а подкупите на полицията често се изплащат като месечно възнаграждение.

Сериозен проблем са и самите закони

Според експертите Китай трябва да приеме единно законодателство за храните и да въведе ред в хаотичната си правораздавателна система. Заради пролуките в закона Китай допуска гаф след гаф и подкопава репутацията си на могъща държава, която скоро ще конкурира страни като Япония и Германия в най-високотехнологичните сектори на индустрията. Според проф. Одед Шенкар от Университета в Охайо китайската техника за износ е сравнима по качество по-скоро с южнокорейската, отколкото с японската или немската. И Китай трябва измисли как да повиши качеството на стоките си, ако иска икономиката му да продължава да се развива. Наскоро в САЩ избухна скандал заради бракувани автомобилни гуми, внесени от Китай. Каква е гаранцията, че това няма да се повтори? Подобни инциденти дискредитират китайските марки. Например производителят на автомобили Chery планира да започне износ на малолитражни коли за САЩ в сътрудничество с Chrysler. Но още един подобен скандал може да провали начинанието завинаги. Други китайски производители, например Geely, вече замразиха плановете си за износ на Запад, защото разбраха, че не могат да гарантират сигурността и съответствието на техническите стандарти.

Произведеният в Китай джип Landwind неотдавна зае първо място в рейтинга за аварийност за последните 20 години, съставен от официален немски автоклуб. “Ако не контролира китайците, клиентът рискува много да не получи качествен продукт, твърди Вадим Городбин, генерален директор на компанията United Global Logistics, която дълги години посредничи между руския и китайския бизнес. Понякога ни се налага да инспектираме китайските производители в реално време: нашите сътрудници снимат произведените артикули и изпращат всекидневни отчети. Така клиентът може да реши още същия ден дали приема стоката или не. Имало е случаи, когато на китайците им се е налагало да преработват по три пъти цял контейнер с доста скъпи стоки. Но пак не останаха без печалба.”

Китайското качество вече не е вътрешен, а международен проблем

Сн. Чан Ли /The New York Times
Шивашки цех в провинция Янгдзъ. Снимка: Нюзуик

Поради огромните мащаби на производството, китайското качество вече не е вътрешен, а международен проблем. Затова, както пише “Ню Йорк таймс”, Пекин е принуден да предприеме нови мерки за борба с фалшификацията на лекарства и износа, несъответстващ на стандартите. Високопоставени представители на властите заявяват, че ще затегнат контрола над храните, над използването на химикали при производството на месо и морски продукти, че ще създадат система, при която производителите ще носят по-строга отговорност при продажба на вредни продукти. Според някои анализатори обаче обещанията за по-стриктен регулационен режим и по-строги закони едва ли ще успеят да укротят този “Див, Див Изток” на капитализма, защото някои от проблемите имат много по-дълбоки корени.

„Няма бързо решение, смята Хенк Бекедам, висш представител на Световната здравна организация в Китай. Китай може би заобиколи някои изисквания, защото наблягаше на растежа. Но сега те имат 5 000 компании, които произвеждат лекарства. Това е прекалено много.”

Правителството обяви, че е разбило няколко мрежи от незаконни производители на големи количества разнообразни стоки – от пиратски софтуер на “Майкрософт” до фалшива “Виагра” и имитации на пастата за зъби “Крест”. Властите дори поискаха консултации за подобряването на имиджа си и управление на кризата от голямата компания за връзки с обществеността Ogilvy Public Relations. “Те полагат огромни усилия да покажат, че правят нещо по въпроса, казва пред “Ню Йорк таймс” Ръсел Лий Моузес, политически анализатор, живеещ в Пекин. Свикват работни групи, издават директиви, затварят фабрики. Извадили са тежката артилерия.”
Пекин е особено чувствителен към възможността нарастващият международен натиск да доведе до санкции или ембарго, които да препънат бурния растеж на китайската икономика. Затова според експерти действията му са насочени към намаляването на политическото напрежение в Съединените щати и Европейския съюз, където регулаторни органи и политици искат все повече гаранции за качеството и безопасността на внасяните стоки.

Например еврокомисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева наскоро поиска от китайските регулаторни органи да повишат стандартите и контрола на качеството по време на посещението си в държавната лаборатория за контрол и във фабриката за детски икрачки в Нанкин. Тя заяви, че се надява Китай да покаже напредък, но добави, че ако неговата продукция продължи да създава проблеми, Европейският съюз ще спре достъпа й до пазара си. “Тези играчки ще попаднат при деца, каза тя на млад контрольор, затова си вършете хубаво работата. Доброто име на страната ви е във вашите ръце.”

Позор за компартията

Сн. Русский Newsweek
Евтините китайски стоки заливат Европа и САЩ. Снимка: Ню Йорк Таймс

Все пак, както показва и опитът на други азиатски страни, тези проблеми могат да се решат – стига да се заемат сериозно с тях. Анализаторът Дан Хейлър от хонгконгския филиал на Merrill Lynch напомня, че Тайван също е имал лоша репутация преди години, но там са съобразили как да я преодолеят. Китайските фирми също ще бъдат изправени пред недвусмислен избор: или да повишат стандартите си, или да напуснат чуждестранните пазари. Но на тях може да им потрябва повече време за адаптация, отколкото на страните с по-ясно и ефективно законодателство, защото един от главните фактори за невероятния ръст на китайската икономика е миграцията на селяните към градовете. “Благодарение на новите шосета селяните от най-далечните ъгълчета на страната се оказаха включени в живота на останалия Китай, а значи и в нашия живот, казва Дрю Томпсън, ръководител на отдела за изследвания на Китай в Центъра “Никсън” във Вашингтон. Да се научат на международни стандарти не е лесна задача.” Средствата, с които Китай се опитва да го направи, са жестоки дори за тази страна, която се слави с най-големия брой смъртни наказания в света. Бившият председател на Държавното управление за контрол на продуктите и лекарствата Чжан Сяоюй е осъден на смърт и екзекутиран, защото е одобрявал непроверени медикаменти срещу подкупи на обща сума 850 000 долара. С разрешените от него фалшиви антибиотици са свързани най-малко 10 смъртни случая. Това руши “хармоничното общество”, което искат да построят председателят на КНР Ху Дзинтао и министър председателят Уън Дзябао. “Ръководството на страната реши: не може по вина на висшите контролни органи да умират наши граждани, казва Дейвид Цвайг, китаист от Хонконгския университет. Що за хармонично общество ще имаме тогава?” Колегите на осъдения одобряват присъдата: както се изразява една представителка на управлението, Чжан Сяоюй е “опозорил организацията”.
В Китай винаги са се бояли най-много от опозоряване. Затова пекинските лидери се размърдаха, когато скандалите с износа на продукти и лекарства зачестиха – те се боят да не “загубят лице”. Със съзнанието, че следващият голям скандал може да предизвика дори антиправителствени вълнения, китайските власти обявиха въвеждането на по-строги правила. Дребните частни фирми за производство на хранителни стоки бяха предупредени да се поправят. А за да схванат по-ясно, наскоро китайската телевизия показа репортаж със скрита камера – за търговец на хранителни стоки, който приготвя китайските пелмени баодзъ от тлъсто месо, подправки и… картон, накиснат в сода каустик. Медийната кампания е съчетана с подкрепа от западни консултанти по управление на кризите.

“Исторически погледнато те не обичат външни съвети, твърди Скот Кроник, президент на китайския филиал на Ogilvy Public Relations. Но сега са принудени да го направят, защото виждат, че нещата не са никак розови.” Оттогава представители на различни агенции и регулаторни органи редовно дават пресконференции и съобщават за нови правила и разкрити нарушения. Така китайските инспектори по качеството обещаха да подобрят тримесечните доклади до Европейския съюз за безопасността на продуктите, а правителството предложи големи награди за гражданите, които съобщават за незаконни практики в хранителната индустрия.
Според други експерти основният проблем на Китай е не в самите закони, а в прилагането им. “Въпросът не е дали бизнесът в Китай подлежи на регулация. Такава съществува, казва доц. Яшен Хуан от Масачузетския технологичен институт. Въпросът е, че самите регулатори не са в състояние да прилагат закона. Всякакви закони са безпредметни в една система, която дори не създава привидност за независимост на съда, свобода на медиите и върховенство на закона.” Все пак наскоро ФБР и китайското Министерство на обществената сигурност обявиха, че са разбили една от най-големите мрежи за пиратски софтуер в историята, арестували са 25 души и са затворили 6 производствени цеха в Китай. По време на операцията са заловени незаконно копирани програми на Microsoft и Symantec за над 500 млн. долара. Само ден по-късно правителството обяви, че е заловило над един тон фалшиви хапчета виагра и е затворило нелегални фабрики за “Тамифлу”, лекарства за малария и други продукти. Тези акции може и да са признак за напредък, но също така показват колко всеобхватен е този проблем в Китай.

“Всичко това са кампании, казва анализаторът от Пекин Ръсел Лий Моузес. А всяка кампания приключва в един момент.” Тази кампания обаче със сигурност ще продължи поне до следващото лято, когато ще се проведе пекинската Олимпиада. Правителството се опасява най-много от нов скандал в навечерието на това събитие, което трябва да стане символ на присъединяването на Китай към цивилизования свят. Затова пекинските власти заявиха публично, че гарантират пълната безопасност на храната, предназначена за спортистите, включително 82 тона морски дарове и 700 литра кетчуп.

по Ню Йорк Таймс и Русский Newsweek

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.