Алексис Ципрас: Гърция няма да излезе доброволно от еврозоната

Това изключително важно изявление на водача на опозиционната радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас е в пълен противовес с миналогодишната му теза, която гласеше: „никаква жертва за еврото“.

Ципрас бе категоричен и не остави никакво поле за погрешно тълкуване на неговата визия за валутния съюз: „Гърция не трябва и няма да го прави, няма да излезе доброволно от еврозоната!“.

Завесата падна окончателно върху миналогодишната предизборна теза на СИРИЗА: „никаква жертва за еврото“, и е заменена от нова фундаментална концепция на лидера на партията: „Гърция няма да излезе доброволно от еврозоната!“.

Пълен обрат. Алексис Ципрас се аргументира: „Днес еврозоната я има… Имаме един икономически съюз и една обща валута, и непосредствените алтернативи са по-лоши, евентуално излизане на Гърция от еврозоната няма да бъде от полза за никого, напротив, ще провокира нови сериозни проблеми – ще доведе до опериране с една нестабилна нова валута, до явления като масово теглене на депозити от банките, до инфлация и до изтичане на капитали и хора“, каза Ципрас.

Обстоятелството, че Алексис Ципрас представи своята абсолютна привързаност към еврото, говорейки в университета в Тексас, косвено означава, че американците открито са в конфликт с германците за политическата хегемония в Европа, но продължават да подкрепят съществуването на еврото – поне засега. Факт е също, при това значим, че форумът, на който говори Ципрас и който имаше за тема „Може ли да се спаси еврозоната“, бе организиран от катедрата, в която преподава Джеймс Гълбрайт, син на всеизвестния прогресивен американски икономист Джон Кенет Гълбрайт, чиито виждания оставиха отпечатък върху икономическите тези на демократите през втората половина на 20 в. Още по-голяма политическа тежест обаче и особен символизъм има фактът, че Джеймс Гълбрайт, бе неформален консултант на… бившия премиер Георгиос Папандреу!

Говорейки за СИРИЗА я определи като „проевропейска партия“, намираща се на прага на правителствената власт. Разбира се, има един съществен въпрос, произтичащ от горещата подкрепа за еврото от страна на Алексис Ципрас. Тогава по какво би се отличавало неговото управление от това на Самарас и Венизелос. Отговорът на този съдбоносен въпрос се зае да даде пред местно радио Янис Драгасакис, отговарящ по икономическите въпроси в партията СИРИЗА.

Във връзка с това как би преговаряло с международните кредитори едно предполагаемо правителство на СИРИЗА, Драгасакис каза: „единият вариант е преговори при наличието на консенсус, това, което правят досега правителствата е разнобой, който води до подчинение, вторият вариант е „всичко или нищо“, сиреч, опитваме се да постигнем всичко или отиваме на срив, без да мислим какви биха могли да са последиците от този срив, но такава възможност ние отхвърлихме“.

С други думи, отиваме на преговори, разумни, с претенции бих казал, което означава, че с една друга политика можем да се спасим, колкото е възможно, и да очертаем един различен път на развитие. По принцип ние се стремим тази теза да бъде приета, ако тя не бъде приета, трябва да сме готови и за срив, но винаги в рамките на еврозоната, подчерта Драгасакис.

Колкото до искането, което СИРИЗА смята да лансира в рамките на тази „претенциозна преговорна логика“, Янис Драгасакис го определи с думите: „не можем да платим нито едно евро, докато гръцката икономика не навлезе в орбита на поддържан растеж“.

Той добави, че „не може икономиката, в ситуацията, в която изпадна, да излезе от рецесията без финансов тласък“. На обикновен език това означава, че линията на едно правителство на СИРИЗА ще бъде отказ да изплащат взетите заеми, докато не бъде постигнат „поддържан растеж“, от една страна, и призив към европейците да дадат на правителството на СИРИЗА пари, за да има „финансов тласък“. Две напълно изключващи се неща, при това на фона на една стратегическа рамка, обявена вече от Ципрас и Драгасакис: „Гърция няма да излезе доброволно от еврозната“ и „трябва да бъдем готови и за срив, но винаги в рамките на еврозоната“.

На теория, най-важното от всичко това е „винаги в еврозоната“, което пък с думата „винаги“ свежда до нулата всякаква преговорна възможност. Ще видим обаче какво ще стане на практика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.