Манчев, Бисеров… кой следва? И кой дърпа конците?

Оставката на Бисеров беше изненадваща и отново даде повод за размисъл кой на кого дърпа конците във властта.
Последвалите обвинения, че дошла информация от чужбина за негови сметки в чужди банки са като за жълт вестник. Чуждите служби не ровят ей така по сметките на някой български депутат или зам.-председател на парламент.
Тук има нещо друго. По-скоро Бисеров е жертва на кръга Цветан Василев-Пеевски, зад който седи Доган.

Не че Бисеров е цвете ненагледно. Още по времето на Костов той се сдоби с авторитета на сив кардинал, пишеха за него, че обикаля границите и носи куфарчета с пари. И той не можа да избяга от този образ, въпреки че е опитен парламентарист и се е показвал като компетентен и конструктивен при обсъждането на закони и казуси.

Но за какво го е приютил и Доган? Доган е като Тодор Живков, който си назначаваше едни хора, а после изведнъж вадеше някакъв компромат срещу тях, за който много добре е знаел и преди това.

Та Бисеров е „даден” на прокурор. Само у нас има приказка „Ще те дам на прокурор”. Нещо е попречил на Цветан Василев и Пеевски, и те са го поискали от Доган да го отстрани от пътя им. Или Доган сам е решил да го разкара. И тогава излиза компроматът, а не обратното.

Журналистът Тома Биков, който написа книга за Доган и следи отдавна ДПС, смята, че случаят с Бисеров, уволнението на шефа на „Булгаргаз” и обвиненията към Богомил Манчев имат нещо общо. Според него кръгът Цветан Василев – Дилян Пеевски, зад който седи Доган, иска да овладее различни бизнеси в енергетиката. А Бисеров имал инвестиции в зелена енергия.

Шумните обвинения срещу Богомил Манчев, ключова фигура в ядрената енергетика, свързан с кръгове в БСП, конкретно с Румен Овчаров, наистина бяха изненадващи. Обвиненията към него са несериозни, на фона на обвиненията към Бисеров. Но те показват, че прокуратурата не се съобразява с БСП. Или влиянието на Пеевски в прокуратурата е силно.

В бизнес и политическите среди се коментира, че главният прокурор е близък с Пеевски и някои обвинения разчистват пътя пред интересите на кръга около него. Дали е така ще стане ясно рано или късно. По това какви обвинения ще внесат в съда и дали те ще издържат.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.