О, спомняте ли си, госпожо?

Румен Белчев

Тогава късна есен беше…

Младежите, които днес рипат по улиците и ни пречат на свободното придвижване от точка А до точка Б, предполагам, си спомнят онази късна есен на 2007 година само като за едно приятно продължение на лятната ваканция между пети и шести клас.

Ние пък си спомняме учителската стачка и разтурването на седЕнката. Но да не връзваме кусур на премиера – човек може и да се изпусне, особено ако си мисли, че никой не го записва.

По-забавно е друго. В  онази вече позабравена година, две седмици след началото на учителската стачка, пред „СТАНДАРТ“ тогавашният зам.-министър на просветата г-н Кирчо Атанасов заявява, че „Задължителните матури и ваканциите могат да пропаднат тази година, ако стачката се проточи още две седмици“… Нещо да ви напомня това?

Прави сте – на цитираната в „МОНИТОР“ позиция на Съвета на ректорите два дни след началото на тазгодишните студентски вълнения – „Има опасност зимният семестър и зимната изпитна сесия да не завършат навреме. Съществува и реален риск да се провали академичната 2013/2014 учебна година.“ Два дни и – провалена година – ето това е напредък!

По-паметливите ще си спомнят, че тогава учителите стачкуваха още точно месец след изявлението на г-н Кирчо. И нито ваканциите, нито матурата пропаднаха.

Ако се върнем пак в онази късна есен – тогавашният образователен министър г-н Даниел Вълчев по телевизията заяви, че „Имаше странно съвпадение на учителската стачка и крайния резултат от местните избори“…

Да ви напомня нещо това? На думите на сегашната министърка г-жа Клисарова, че „Не бива да се прави политика в университетите“?

Но – да не връзваме кусур на пиарите на правителството за преписването – те толкова си могат. Все пак можем да отчетем и известно творчество.

Ден, след като Ректоратът на Софийския университет осъмна заключен отвътре, коректният вестник „ПРЕСА“ алармира: „70 превърнаха Ректората в бастилия“. „Бастилия“ се пише с главна буква, но нейсе, по-важното е, че в текста под снимката до заглавието окупаторите странно намаляват – „Дузина студенти окупираха Софийския университет, в който учат над 15 000 души“. За сведение на посрещачите, дузина означава точно 12.

По-интересното е, че други изключително независими източници още на другия ден започнаха да коригират бройката на ощетените студенти. „МОНИТОР“ ни стресна с твърдението, че „Контрапротестиращите излязоха със становище, в което казват, че над 20 000 студенти не са съгласни с окупацията“…

Броят на несъгласните продължи да расте с по пет хиляди на газета – пред „СТАНДАРТ“ депутатът от БСП г-н Янаки Стоилов заяви, че „В случая говорим за 100 човека (окупатори – б.м.), а в университета студентите са около 25 000.“

Очевидно, комплексиран от първоначално посочения нисък брой на засегнати, „ПРЕСА“ на другия ден коректно повиши бройката – „Няколкостотин окупатори говорят от името на 270 000 студенти“…

А сред воплите „Искаме да учим“ на спонтанно пристигналите с автобуси от тук и там неидентифицирани студенти в „ТЕЛЕГРАФ“ политологът доц. д-р Мария Пиргова пророкува, че „Политическото следствие от исканата от окупаторите оставка на кабинета „Орешарски“ би било лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде назначен за служебен премиер“…

Въх, не думай!

Още по-забавно е приносното є твърдение, че „фасадната демокрация е по-добра от полицейщината“…

Ако питате мен, глупостта, казана от сърце, е по-добра и за предпочитане пред платената, но пита ли ме някой…

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.