„Икономическа война“ във Венецуела – арестуват шефове на магазини

Ройтерс

Николас Мадуро. Снимка: личен сайт

Правителството на президента Николас Мадуро обяви, че са арестувани както управители на магазини, така и мародери като част от „икономическата война“ във Венецуела между „социалистическата държава и безскрупулните бизнесмени“, предава агенция Ройтерс в понеделник в кореспонденция от Каракас.

В мащабната предколедна кампания, напомняща за драматичния стил на покойния президент Уго Чавес, Мадуро изпрати войници да окупират верига магазини за електроника и инспектори да проверяват други магазини дали раздуват цените на стоките.

Хиляди венецуелци се тълпяха в магазините за електроника в надежда да се възползват от наложените от правителството нови „справедливи цени“, които в някои случаи са наполовина от предишните. Но сцените на мародерство в събота в един магазин от окупираната верига „Дака“ /Daka/, засрами мнозина венецуелци и засили обвиненията на опозицията, че Мадуро предизвиква хаос, а не защитава бедните.

Властите обявиха, че петима управители от местните компании „Дака“, „JVG“ и „Краш“/Krash/ ще бъдат съдени по обвинения за необосновано повишение на цените след внос на стоки с долари, придобити по официалния курс един долар за 6,3 боливара.

Властите показаха видеокамери, перални машини и климатици, чиито цени били раздути с 1000 процента и повече от бизнесмени, стремящи се към бързо забогатяване.

Голям брой собственици на магазини обясняват спираловидния ръст на цените през тази година (годишната инфлация във Венецуела достигна 54 на сто) с това, че за да внасят, са принудени да купуват „зелената валута“ от черния пазар, където курсът е близо десет пъти по-висок от официалния.

Петима души, обвинени в мародерство на магазин на „Дака“ в централния град Валенсия също са били арестувани, се казва в съобщение на главната прокуратура. Потребители в „Туитър“ разпространиха в неделя още снимки на тълпи хора, които се блъскат пред някои магазини из страната. Но изглежда не е имало други случаи на явно мародерство като тези във Валенсия. Там камери за наблюдение заснеха десетки хора, бягащи на излизане от магазин на „Дака“ с телевизори с плоски екрани или с кинескопи.

„Буржоата паразити“

В обръщение към нацията късно в неделя Мадуро обеща, че няма да има почивка в това, което нарече „икономическа офанзива“ срещу „буржоазните паразити“ във Венецуела. Мадуро каза, че ще се възползва от пълномощията, които Конгресът се очаква да му гласува тази седмаци, за да наложи законови лимити върху маржа на печалба на предприятията.

„Нулева толерантност към спекулациите“, прогърмя тай, заобиколен от повечето членове на своя кабинет, като цитира текстове от Библията, Корана и даоизма срещу лихварството и материализма.

Търговските обекти за храни, текстил, обувки, железария, играчки и превозни средства ще бъдат подложени тази седмица на проверки за раздути цени, каза Мадуро в последната от своите продължителни всекидневни речи, като вчерашната се проточи почти до полунощ.

Седем месеца след като Мадуро победи на президентските избори с малка разлика опозиционния лидер Енрике Каприлес и замени своя ментор Чавес, страната отново ще бъде погълната от остра политическа борба преди местните и общински избори идния месец. В центъра на кампанията ще бъде това кой ще понесе вината за икономическите проблеми във Венецуела: ръст на цените, който се отразява тежко на бедното мнозинство въпреки правителствените субсидии за цените на горивата и социалните му програми; недостиг на основни стоки от тоалетна хартия до мляко; нестабилен валутен пазар.

Петдесетгодишният бивш автобусен шофьор Мадуро разчита, че неговите атаки срещу частните бизнесмени ще се понравят на неговата електорална база – работническата класа. Но критици казват, че правителството трябва да вини себе си за проблемите, дължащи се на прекомерния държавен контрол, преследването на частния сектор, корупцията, провалената национализация и недостига на чуждестранна валута за вносителите.

Каприлес, 40-годишният губернатор на провинция Миранда, и други опозиционни водачи призовават венецуелците да накажат кметските кандидати на Мадуро на националните избори на 8 декември. Те се надяват, че това може да бъде прелюдия към неговото падане от власт, макар че ако Мадуро не подаде оставка, единствената конституционна тактика на опозицията е да свика референдум през 2016 година.

„С всеки изминал ден става все по-ясно, че Мадуро е провалила се марионетка на кубинското правителство“ изригна в неделя Каприлес. „Всеки път когато си отвори устата, той пропъжда инвестициите, които създават работни места, и задълбочава кризата“, добави опозиционният лидер.

Мнозина икономисти са уверени, че Венецуела има сериозни проблеми и че реформата във валутния курс е много закъсняла, но същевременно изтъкват, че тази южноамериканска страна разполага с най-големите петролни залежи в света, които са предостатъчни тя да изплати дълговете си. На все повече венецуелци с най-различни политически убеждения им е дошло до гуша от продължаващата поляризация в страната им след 14-те години агресивна конфронтация по времето на Чавес, който през март почина от рак.

„Все ми е едно дали имаме социалист, капиталист или марсианец на власт. Той може да е шофьор на автобус или буржоа. Аз искам само компетентност и спокойствие“, казва Андреина Гонсалес на излизане в неделя сутринта от католическа черква в Каракас, където бяха отправени молитви за състоянието на нацията. „Това е една от най-прекрасните и богати на ресурси страни на Земята. Защо объркваме всичко?“, добавя 41-годишната домакиня.

Като илюстрация на това разочарование рейтингите и на Мадуро, и на Каприлес са спаднали след изборите през април, когато ги разделяха само 1,5 на сто или 210 хиляди гласа.

Сред множеството мерки на новото правителство, огласени през последните няколко дни, бе и съобщението на венецуелския медиен регулатор „Конател“ от уикенда, че ще изиска от осем местни доставчици на интернет да блокират уебсайтовете, които публикуват черния курс на чуждестранните валути.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.