Нови градски партизани в Гърция – от бомбите към екзекуциите

Полицай е обхванат от пламъци от коктейл „Молотов“ при безредиците в Атина. Снимка: АП/БТА

Жестоки, цинични, решени да не повторят грешките от миналото – с такива думи антитерористи в Гърция описват профила на екзекуторите, извършили двойното убийство преди седмица на двама членове на неонацистката партия Златна зора в атинския квартал Нео Ираклио.

Заснетите от видеокамерите кадри свидетелстват за начина на действие на убийците, но властите са в очакване на прокламацията, с която те ще поемат отговорност. Експертите признават, че терористите са действали „професионално“ по отношение на ефекта от нападението над жертвите.

Може да се каже, че членовете на групите на новия тероризъм доста динамично са се завърнали на сцената и за това говорят ударите им от последната година. След „безразборните“ атаки, като тези над офиси на паритята Нова демокрация и срещу търговския център МОЛ, както и целенасочените нападения като например бомбата в колата на директорката на затвора Корадилос в Атина и пакета с взривното устройство, адресиран до неговия получател – бившия шеф на антитероризма, представителите на новите градски партизани демонстрират по всякакъв начин, че не са се предали. Въпреки понесените от тях поражения – арести на техни членове и откриване на явки, днешните главни действащи лица изглеждат решени да не приемат лесно каквото и да е поражение.

Ако от дистанция на времето се направи равносметка на въоръжените групи в Гърция, ще се види, че действията им са свързани със загубени от тях битки. Установяването на демократичното управление в страната роди терористичната организация „17 ноември“, чийто представители не желаеха да се примирят с края на въоръжената си борба, нито пък искаха да приемат изгряващото демократично време, настъпило след хунтата на полковниците.

Разгромяването на „17 ноември“ и арестите на нейните членове предизвикаха реакции на солидарност със задържаните. В тази насока се появиха агитации и процеси, довели до формирането на нови ядра от градски партизани. Някъде там се пръкна и групировката Революционна борба.

Нейното разбиване, както и поражението на масовото движение, набрало скорост след убийството на младежа Александрос Григоропулос и на т. нар. „Декемвристи от 2008-а“ активизираха групировката „Заговор на ядрата на огъня“, която от януари същата година започна първите си нискорискови удари.

Сред остатъците на неуспелите революционери започна да действа от януари 2009 г. и една „жестока“ организация „Секта на революционерите“, която има в актива си две убийства. Идентифицирането на основните членове на „Заговора на ядрата на огъня“ стана на фона на бурни икономически и политически събития и на растящо насилие. Дотогава те бяха на заден план. Става дума за същите лица, които занимават полицията и до днес.

Няколко месеца след започването на съдебния процес срещу „17 ноември“ през септември 2003 г. групировката Революционна борба предприе първата си атака с две бомбени експлозии в сгради на съдилищата в Атина. Взривовете бяха толкова силни, че за полицията бе ясно, че Революционна борба е дошла, за да остане.

Последваха още 15 нападения, които накараха властите да заговорят за появата на ново поколение терористи.

Премина се от самоделни бомби в тенджери под налягане към хладнокръвни убийства. „Бебетата на тероризма“ на групировката „Заговор на ядрата на огъня“ започнаха с бомбени атаки срещу банки, автомобили на националната електрическа компания и различни представителства.

Паралелно с тази групировка се развихри и „Сектата на революционерите“, която бе в основата на множество жестоки атаки, една от които бе и срещу сградата на телевизия Алтер през февруари 2009 г.

Сектата остави своя отпечатък и със зловещите си убийства. Нейни членове разстреляха офицер от антитероризма, който бе натоварен със задачата да охранява свидетел по обвинението в процеса срещу организацията Революционна народна борба ЕЛА .

Година по-късно през юли 2010 г. терористи от същата организация позвъниха в дома на журналиста Сократис Гьолиас, за да му кажат, че му крадат колата, след което той бе убит. Макар че покушението приличаше на мафиотски удар, отговорността за него се пое в крайна сметка от „Сектата на революционерите“.

Арестите и обиските на антитерористите и грешките на членовете на новия тероризъм клонят към това, че действията им следват една друга, различна от досегашната тактика.

Обири на банки за „революционните каси“, оръжие, използвано веднъж, а след това „изчезнало“, имена на появили се за първи път организации, поели отговорност – всички това кара властите да не могат да открият нишката на тези нови градски партизани.

Антитерористите смятат, че група с ново име ще поеме отговорността и за неотдавнашното убийство на двамата членове на неонацистката партия Златна зора. В действителност обаче това е една и съща структура, чийто членове се борят да се противопоставят на всяко поражение.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.