Париж ли пречи на преговорите с Иран?

Франс прес

В Женева, по време на многонационалните преговори по иранската ядрена програма, Франция се изяви публично на няколко пъти, за да наблегне на точките на блокаж, с риск, ако не се стигне до споразумение, да попадне под подозрение, че е виновна.

Реалността може би не е толкова черно-бяла. Френската делегация се оправда вчера, че не е „зрънцето пясък“, което е попречило на сключването на споразумение. Фактически никой от министрите, които направиха изявления след срещата, не инкриминира Франция публично, за разлика от ирански депутати и медии в Техеран.

На излизане от залата за преговори, запитан относно критиките, засягащи Париж, шефът на германската дипломация Гидо Вестервеле заяви, че е имало „отлична работа в екип, особено между европейците“. Притиснати с въпроси, американският държавен секретар Джон Кери и върховният външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън също се въздържаха да порицават френската позиция.

Групата на шестте световни сили, натоварена с иранския ядрен проблем, „е абсолютно единна“, заяви държавният секретар. „Ние работим в много тясно сътрудничество с французите. Съгласни сме с французите по факта, че има известни въпроси, по които трябва да се работи“, подчерта той.

През деня обаче западен дипломат намекна, при условие, че анонимността му бъде запазена, за известно раздразнение по отношение на Париж. „Американците, Европейският съюз и иранците работят интензивно от месеци по този процес и не става дума за нищо друго, освен за опит на Фабиюс да си придаде важност със закъснение „, заяви той, имайки предвид многобройните публични изявления на министъра, предупреждаващи за евентуално непълноценно споразумение. При липсата на каквато и да било индикация за позициите и дискусиите на едните и на другите (шесторката и Иран си забраниха да говорят публично, за да запазят шансовете за постигане на споразумение) е трудно да се съди за френската роля.

Според източник, близък до преговорите, иранците не са могли, след три дни на преговори, да приемат текст, договорен от групата на шестте (САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай плюс Германия). Но целта си остава постижима, добавя този източник, като се аргументира с постигнатия „много добър напредък“.

Склонността на Лоран Фабиюс да се изказва пред медиите може би е допринесла за подозренията спрямо него. Фактът, че снощи той излезе пръв от заседателната зала, че пръв обяви невъзможността на този етап да се стигне до споразумение, попарвайки учтивостта на говорителката на шесторката, Катрин Аштън, също може би е изиграла роля в негова вреда.

Тази прибързаност все пак би могла да се обясни и със съвсем земното желание да се добере до летището преди затварянето му, за да не прекара допълнителна нощ в Женева. Нещо, което той успя да стори.

През всичките три дни на преговорите французите не спряха да се оправдават за поведението си. „Никой не ни е казал „прекалено сте взискателни“ в пазарлъците, подчертаха източници от антуража на Лоран Фабиюс,

Французите имат едно наум след провала от 2003-2004 година, когато международно споразумение, предвиждащо спиране на обогатяването на уран от Иран, се разпадна предварително, понеже не беше достатъчно твърдо договорено. Те постоянно настояваха сегашните преговори „да повишат нивото на планираното споразумение“, дори ако се наложи заради това да бъде отложено във времето.

Вчера официалната информационна агенция на иранската република ИРНА почти директно обвини френския министър, че „спъва“ споразумението между Техеран и световните сили.

Не може да става и дума за „недоразумения“ и неточности във формулировките, „ако искаме надеждно споразумение за дълго време“, отговарят в Париж, отхвърляйки критиките.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.