Тайна среща Путин-Янукович – играта на Украйна с Брюксел и с Москва

Путин и Янукович. Снимка: официален сайт

Последната среща между президентите на Украйна и на Русия бе най-засекретената и най-интригуваща в историята на двустранните отношения, твърди руският в. „Независимая газета“. В събота украинският лидер Виктор Янукович разговаря с Владимир Путин в Москва. Прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков съобщи в понеделник, че са били „обсъдени комплексно търговско-икономическите отношения между Русия и Украйна“, напомня изданието, цитирано от Би Би Си.

Вчера руският печат се позова на украински опозиционери, според които Янукович замисля да провали очакваното по-късно този месец подписване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС. „Независимая газета“ изтъква, че слуховете за съботната среща първоначално бяха опровергавани, а липсата на информация в Москва и Киев породи други слухове.

Експерти намекваха, че се водят международни дипломатически игри, в които се пресичат интересите на САЩ, ЕС и Русия, а Украйна се опитва да запази самостоятелната си роля, посочва всекидневникът. В този контекст се споменават имената на бившия американски разузнавач Едуард Сноудън, избягал в Русия, и на бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко. Тя излежава присъда за злоупотреба с власт, смятана от Запада за политическа, и ЕС постави като условие за асоцииране на Украйна Киев да се откаже от избирателното правосъдие.

Според цитираните експерти било обсъждано САЩ да предложат размяна: Русия да се откаже от Сноудън, а Западът – от европейската интеграция на Украйна. Но този вариант вече не бил на дневен ред. Може и да има обяснение за визитата на Янукович в Москва, но е съвсем неясно защо Путин е склонил на среща с него, изтъква „Независимая газета“.

„Международни заговори, шпионски страсти – всичко това са дивотии. Кой ще повярва в някакви размени на тъй различни фигури като Тимошенко и Сноудън. Още повече че Сноудън представлява интерес най-вече за САЩ, съдбата на Тимошенко вълнува най-много Германия, а между САЩ и Германия днес няма сговор – точно заради шпионски скандали“, коментира пред вестника украинският политолог Костянтин Бондаренко.

Посещението на Янукович в Русия бе сигнал за ЕС, че Украйна може да се откаже от сключването на споразумение, ако европейците не свалят от дневния ред искането да бъде освободена Тимошенко, допуска „Независимая газета“. Вестникът не изключва, че Киев се опитва да заплаши Европа с евентуален политически завой към създавания от Русия Евразийски съюз.

Ако засекретената среща Путин-Янукович е сигнал към Европа, „тя е твърде странен сигнал. Тогава би трябвало двамата да се срещнат пред камери с усмивки и ръкостискания“, отбелязва украинският анализатор Костянтин Матвиенко по повод оскъдната информация за разговора.

Наред с това Олександър Ефремов, оглавяващ групата на управляващата Партия на регионите във Върховната рада, за пръв път заяви публично, че ако Украйна изгуби шанса да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в това няма нищо страшно, добавя „Независимая газета“. Дори освобождаването на Тимошенко не би гарантирало сключването на споразумение, а подписването му няма да реши проблемите на Украйна, смята Ефремов.

„Имаме колосални проблеми, които незнайно защо не е прието да се с поменават. Заради усложненията в отношенията с Русия ние губим днес десетки хиляди работни места, но това не интересува Европейския съюз. Какво става? Ако това е в интерес и на Украйна, и на ЕС, Евросъюзът трябва да се съобразява с проблемите на нашата държава, а не да тегли Украйна към себе си на всяка цена“ – цитира всекидневникът украинския политик.

Президентите на Украйна и на Русия проведоха в събота работна среща за трети път от три седмици насам, отбелязва руският в. „Независимая газета“.

Двустранните преговори не са били толкова интензивни от 2010 г., когато се очакваше екипът на Виктор Янукович да поеме проруски курс. Но Киев реши да следва евроинтеграционната политика на предишния украински лидер Виктор Юшченко и това бързо изстуди отношенията с Москва, напомня изданието, цитирано от Би Би Си.

Две седмици преди очакваното сключване на споразумение за асоцииране с ЕС обаче „Киев (…) започва да готви пътища за отстъпление“, убеден е всекидневникът.

Според негов източник, близък до администрацията на украинския лидер, поредната работна среща на ниво президенти без телевизионни камери е била планирана по спешност. Местни опозиционери твърдят в тази връзка, че Виктор Янукович замисля да провали подписването на споразумение с ЕС.

Янукович по-скоро се колебае и не може да вземе решение, смята украинският политолог Сергий Таран. Украйна не се е отказала от евроинтеграцията, уверява колегата му Костянтин Бондаренко.

Според него в зачестилите руско-украински президентски срещи няма нищо сензационно. „Украйна и Руската федерация са стратегически партньори. Трябва да разработим стратегии за взаимодействие при всеки от трите варианта за развитие на събитията: подписване или неподписване на споразумение с ЕС, както и отлагане на подписването за 2014 г.“, казва експертът.

„Сред плюсовете от евроинтеграцията за Украйна е най-вече това, че става дума за продължителен процес, който може да се точи десетина години“, пише „Ведомости“ в редакционен коментар.

Като асоциирана членка на ЕС Украйна ще може да икономисва по 500 милиона евро годишно от мита, освен това да получи 186 милиона евро икономическа помощ още тази година и 610 милиона евро, след като изпълни условията по договора, твърди вестникът.

При все това „минусите са къде повече и трудностите за украинската промишленост, която ще трябва да се конкурира с европейския износ, съвсем не са най-важното. Далеч по-опасна е реакцията на Русия“, предупреждава той.

Ако Москва поиска авансово плащане за доставяния газ, ограничи вноса на украински стоки или вдигне митата, това ще е крайно сериозен удар за икономиката на Украйна, която от половин година е в стагнация, посочва „Ведомости“.

Но за Янукович политическите изгоди в случая са по-важни от икономическите. През 2015 г. му предстои да се кандидатира за втори мандат и ако подпише договор с ЕС, той може да избие евроинтеграционния коз от ръцете на опозицията.

При това положение му остава да маневрира в преговорите с Москва, представяйки евроинтеграцията на Украйна някакси изгодна за Русия, забелязва изданието. И напомня изявления на Янукович, че Украйна би могла да стане „свързващо звено между ЕС и Евразийския съюз“, подготвян от Москва, дори „междуцивилизационен портал за страните от Евроатлантика и Евразия“. Проблемът е, че готовността на Москва за геополитически маневри изглежда е минимална, заключава „Ведомости“.

За украинците „в момента е много по-изгодно да въртят двойна игра с Брюксел и с Москва“, коментира пред „Новие известия“ независимият аналитик Дмитрий Орешкин.

„Украйна се държи като теле, което суче от две майки. И в близките години ще виждаме само как тази игра продължава. Междувременно Русия ще търпи милиардни щети от „интеграционни“ ценови отстъпки, без да получава нищо в замяна“, прогнозира руският наблюдател.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.