Русия подготвя нов инструмент за борба с другомислещите

Казаци патрулират в Москва. Снимка: от тв екрана

В парламента е внесен законопроект, предвиждащ наказателна отговорност за пропаганда на сепаратизъм и подронване на териториалната цялост на Русия. Като централен момент в предложението на депутати от партията с мнозинство „Единна Русия“ „Комерсант“ изтъква санкциите за изготвяне и разпространение на „сепаратистки материали“ и за публично оправдаване на сепаратизма.

Най-сурови наказания, от 10 до 20-годишни присъди, очакват закононарушителите, които използват за целта служебното си положение, медиите, интернет или предприемат групови действия, разказва вестникът.

Преди месец лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов прикани да бъдат санкционирани призиви, насочени срещу териториалната цялост на Русия, напомня той. Според източник от „Единна Русия“ борбата срещу сепаратизма е „обща тенденция“ и поправките най-вероятно ще бъдат приети.

„Сепаратизмът е спяща мечка. Тя спи, но не престава да е мечка – коментира пред изданието източник, близък до руското правителство. – Не съществува федерална държава, в чиито регионални елити да няма сепаратистки нагласи“.

Сега обаче в руските провинции „няма мощно сепаратистко движение и регионалните власти имат интерес да го потискат“. Те вече не подкрепят етнически и сепаратистки движения, за да шантажират Москва, твърди пред „Комерсант“ политологът Ростислав Туровски.

Затова според него проектът на властта е само „превантивна мярка“ срещу опасните тенденции в Татарстан, Башкортостан, Тува, Якутия, в Северен Кавказ и някои региони от Далечния изток, където има развити антимосковски нагласи.

Според експерти, говорили пред „Новие известия“, ако бъде приет, новият закон може да се използва от властта като пореден инструмент за борба с другомислещите и да застраши свободата на словото в Русия.

Формулировките в проекта фактически поставят в рисковата зона всички, дори научните дискусии на тема сепаратизъм, твърди Рамил Ахметгалиев, юрист на правозащитната организация „Агора“.

„В крайна сметка това може да прерасне в борба с етнически активисти, учени, журналисти. Депутатите предлагат наказания за различни мнения, а това е пряко посегателство върху свободата на словото“, заявява правозащитникът.

Колкото до истински опасните действия и изявления, руският наказателен кодекс вече предвижда санкции за екстремизъм – те в случая са напълно достатъчни, смята той.

„Строим един голям затвор“, предупреждава пред „Новие известия“ юристът Игор Трунов, лидер на движението „Демократична правова Русия“.

„Няма никаква нужда от този закон – заявява Трунов. – В една свободна страна може да говориш на всякакви теми без страх, че ще те хвърлят в затвора. Авторите на законопроекта просто си правят пиар, предлагайки най-простото и примитивно решение за един потенциален проблем.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.