Избрано от Фейсбук за сблъсъците пред парламента

Опит за щурм на парламента
Протестиращи опитаха да щурмуват парламента на 12 ноември вечерта, като събориха огражденията. Полицията ги изтласка. Снимка:Булфото

Ivan Ignatov: Ето какво става след като спрат „Дързост и красота“ Хората излизат по улиците! Отърсили се от хипнозата и проспали предишното управление от три години и половина…!

NOрешарски: …Граждани бяха размятани и затискани по улицата и във вратите на полицейски камионетки, журналисти бяха блъскани и удряни, милицията прибираше хора като по Татово време.
Кой ни излъга, че комунизмът си е отишъл преди 24 години? КОЙ?

Victor Papazov: Гледайки снимки и видео от днешния ден, си мисля колко сме лековерни. Няколкостотин души безчинстват и вършат безобразия. Всички медии се занимават само с тях и ги преекспонират. Буйстващите си мислят, че правят нещо значимо и важно, щом им се обръща толкова внимание. Покрай медийната истерия, някои хора си мислят, че едва ли не има революционна ситуация. Такава няма.
Всъщност единственият реален резултат е, че настройват мнозинството срещу себе си, защото мнозинството от хората не са наивни и си дава сметка, че глупаво да се сваля правителство без да имаш ясна идея какво правиш на следващият ден.
Пътьом се дискредитират всички от т. нар. РБ, покрай доста „гъвкавата“ им позиция относно ГЕРБ. Всички от партиите вътре в парламента печелят от това. Народът е разделен, хората са с втвърдени позиции, дори и да се стигне до предсрочни избори, което е много съмнително, те печелят.
А евентуалните избори ще се проведат, когато ключовите играчи в парламента решат, че това им е изгодно…

Vesselina Sedlarska: Вече не е весело.

Stephan Yankov: Очаквам скоро протестърите да поискат от прокуратурата да повдигне обвинения на Антон Кутев за това, че съществува, та се е наложило студент-протестър да му скача върху колата, от което паднал зле.

Добре бе, може ли точно изглеждащият и говорещият като мишка Виктор Николаев да обвинява депутатите, че се криели като мишки. И изобщо, работата на едни тв-водещи не е ли да отразяват гледните точки на гости и участници, а не да лепят етикети, демонстрирайки собствените си пристрастия и зависимости? #оставкабе!

Обсада на парламента
Протестиращи опитаха да щурмуват парламента на 12 ноември вечерта, като събориха огражденията. Полицията ги изтласка. Снимка: Булфото

Gergana Pirozova: Отврат – разпознах полицая, който ме блъска преди година на митингите за Пирин и Витоша. И сега пак бие. Само че тогава Боко даде заповед да ни бият, влачат, транспортират и медиите мълчаха, а Тончо Токмакчиев, който онзи ден участвал в концерта в подкрепа на протестиращите, тогава организира контрапротест в защита на Цеко. Ей това е „отврата“, дами и господа, че яростно още в началото не изтикахте тези мутри извън протестите. Ако беше станало, щяхме да сме десетки хиляди. Днес шизоида-Боко дал интервю, че било нагло да се бият деца, а преди година не беше нагло. Пу, отврат.
Maria Guineva: Това е позор, позор е полицията, която не може да ни опази от дребни престъпления, но може да бие, толкова много полиция имаме, а сме беззащитни, позор е правителството, блокирана София, омразата ни един към друг и към другите, позор е ГЕРБ, страхът от него (него, не нея, защото е Неговата партия), агитките (имаше ги тази вечер) са позор, избягах от това, и се върнах, и гледам същия филм… Светът се ужаси днес от неописуеми кадри от държава в ЕС, 21-ви век, четвърт век след падането на Стената (следим „международния обмен“), и все си казвахме, че по-лошо няма как, дано това най-после да е дъното, от което може само нагоре. Сори за патоса, но ме боли. Знам от опит, че може да се живее иначе, достойно и спокойно.

Dobrina Alexieva: Гледам видеоматериалите и снимките с помпозните заглавия: „Полицията бие децата ни!“. А това, което виждам, е как полицаите БЕЗ щитове и палки изтикват двеста човека, които се явяват българския народ…

Yavor Dachkov: Студентите, обградили НС и депутатите от ГЕРБ, които са вътре действат в синхрон. Това е замислена акция, нещо като последен опит да се предизвикат безредици, за да падне правителството. Насилието е търсено от студентите вън, подскокоросани от гербаджиите вътре. Срамна работа!

По БТВ Лора Филева, която работи при Прокопиев, по Нова ТВ нейната майка Румяна Бъчварова – шеф на кабинета на Борисов, а за журналистите няма да говоря, защото са симпатични, но тази сутрин са много далеч от тази професия. Абсолютно безпардонно налагат тезата за полицейско насилие – без да показват провокациите на протестиращите и без да обясняват, че полицаите просто си свършиха перфектно работата. Когато Цветанов пращаше барети рано сутрин в домовете на хората, нямаше полицейско насилие. Сега опищяват орталъка, защото полицията, почти без бой осигури излизането на депутатите. Във Франция, Англия, Германия или САЩ щеше да ги премаже от бой. Друг идиот се жалва, че щели да му отнесат кочината, която е разпънал пред НС – въобще медиите насаждат тезата, че всеки, който иска да прави каквото си иска – да заповяда – полицията няма право да го пипне с пръст. Жалка гледка.

Новата фейсбук-страница OccupyПарламента призоваваше за блокадата протестиращите да носят камъни и коктейли „Молотов“.

Meglena Kuneva: Защо и кой ви държи на власт, господин премиер? Какво и кой пречи на правителството да подадете оставка, господин премиер? Вие ли ще пазите държавата от ГЕРБ и кой ви назначи за пазачи на нацията? Съединението прави силата, г-н премиер. Под този надпис никой не може да бие български граждани!

Огнян Колев (коментар под Кунева): Не може под натиск от улицата, на група протестиращи, правителството да подаде оставка. Това се нарича метеж. Йезуетско е – целта да оправдава средствата. Вие с нищо не сте показали, че може да управлявате по-добре. На изборите през май, хората го усетиха и не гласуваха за Вас.

Станислав Станков: Ами никой не може и да дига ръка на пазителите на реда, нали така г-жо Кунева? Или всички искаме АНАРХИЯ? Все пак тия хора не са животни в униформи или нещо друго, за да ги блъскат с КОФИ ЗА БОКЛУК. Ами всеки нормален човек ще отвърне! Махнете очилата, жадни за власт, и погледнете, че мин. заплата е 310 лв., а на бежанец се дава повече, и че всички баби дядовци живеят с по 200-300 лв. на месец

Светослав Георгиев (на стената на NOрешарски): Огорчен съм от отразяването на протеста. Вечерта за около час и половина махнахме почети 80% от загражденията пред паметника срещу парламента. Полицаите направиха жива верига и явно получиха нареждане да си свалят шлемовете, за което ги аплодирахме. След около половин час са получили второ нареждане и ни изтласкаха, като бяха струпали голяма численост, която в пъти ни превишаваше. Удари с палки и ритане не е имало, имаше няколко медии и това ги възпираше. Идеята ни беше да се разкъсат загражденията, медиите да отразят остротата на протеста и отново да се покаже истинското лице на правителството в европейски мащаб. Но протестът не е показан реално. Спестени са кадри и не е пресъздадена обстановката. Въпреки това присъствието на журналистите възпираше полицейското насилие. …Гражданите трябва да се научим да протестираме и да упражняваме натиск върху всяко правителство, както това е в Гърция, Франция, Германия… Депутати, съдии и началници на РПУ-та трябва да могат да бъдат отзовавани от гражданите по закон. Доносници на ДС не трябва да се допускат във властта… България над всичко!

Valentina Marinova: Можеше да се повтори случката от дискотека „Индиго“, когато загинаха 7 деца, само от бутане. Днес блъскаха, направиха преса, бутаха ни върху колите, без мисъл, че така ни притискат и ще стане инцидент. Удряха хора през пръстите, които държаха оградите на парламента, мъже в слабините, мен в лицето.
Оставка, червени боклуци!

Nikolay Iliev: Ранобудните полицаи вече подмениха всички ограждения с чисто нови, по-здрави и абсолютно плъти в средата, пред Парламента. Мислите си, че властта ще подаде Оставка след снощното меле в сърцето на София? – Грешите, Мафията се готви за ГРАЖДАНСКА ВОЙНА!

Вени Гюрова: На въпрос къде отивам, зададен от 78-годишната ми майка, й обяснявам, че има събитя кпрай парламента, които могат да доведат до падане на правителството и искам да съм там, защото е важно. Мама мисли, мисли и отсича – „Че туй правителство нали го сваляхте юни месец? Още ли го продължавате?“

Krasimira Hadjiivanova: Нищо, заради което да си струва да излезеш пред парламента, не се е случило вчера и въобще в последните месеци. Все още лещата и оцетът не са изчезнали от магазините. Кренвирши и лютеница също има. Ферхунде, да е жива и здрава, все още е НА телевизора. Пуснаха парното! Ще дадат коледни надбавки, а в Била сигурно ще направят намаление на свинското. Най-хубавите кръстословици и судоку са в Уикенд. Белене трябва да се пусне, защото иначе ще останем без ток. Преди си беше по-хубаво. Който не му харесва – да емигрира. Видяхте ли Моника и Сергейчо какво хубаво бебе имат, да са ни живи и здрави! Само тея бежанци нещо ни бъркат в здравето, пренасят зарази и ни дишат една трета от въздуха. НИ ГИ ЩЕМ. Вместо да им давати храна, можи да ни вдигнити заплатити. България за българити. Зелето е сложено, резето е пуснато, ракията е сипана, сериалът започва. Животът е чудесен.

Владимир Дойчинов: Деветнадесетомайският преврат е държавен преврат в България, извършен на 19 май 1934 г. от Политическия кръг „Звено“ и Военния съюз с помощта на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев (19 май 1934 – 22 януари 1935) отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.