В Русия одобряват ареста на активистите от Грийнпийс

Снимка: Грийнпийс

Повечето хора в Русия (56 на сто) одобряват ареста на активистите от кораба на Грийнпийс „Арктик сънрайз“, опитали се да протестират през септември на руска петролна платформа. Същевременно в обществото има и мнение, че дейността на руски компании в арктически води крие риск от екологична катастрофа, което налага нуждата от международен контрол. Това сочат данни от допитване на руския център „Левада“, цитирани в „Известия“.

В края на септември Сергей Медведев – професор от руското Висше училище по икономика, предложи в Арктика, включително в руския сектор, да бъде създадена зона резерват под международен контрол. Той бе убеден, че руският петролодобив в региона със сигурност ще предизвика екологична катастрофа. Лидерът на либералдемократите в Русия Владимир Жириновски настоя ученият да бъде уволнен, а президентът Владимир Путин го нарече хапльо, напомня всекидневникът.

Повечето участници в руското проучване (54 на сто) смятат Грийнпийс за екозащитна организация, използваща спорни методи. 28 процента са убедени, че това е лобистка бизнес структура, която се крие зад екологични лозунги, а де факто се опитва да премахва конкурентите на своите спонсори. Половината анкетирани следят нейните акции с интерес и одобрение. Осъждат ги 22 на сто.

Огромното мнозинство жители на Русия – 81 на сто, не са чували за предложението в Арктика да бъде създаден резерват под международен контрол. Сред осведомените 35 на сто го подкрепят, 23 процента смятат, че Сергей Медведев е предател на националрните интереси, а 42 на сто нямат мнение.

Шефът на енергийната програма към руския клон на Грийнпийс Сергей Чупров посочва, че преди месец друго допитване отбеляза 66 на сто подкрепа за руските власти в действията срещу кораба „Арктик сънрайз“. „Динамиката е в полза на Грийнпийс“, коментира той новите резултати.

Според „Известия“ нещата може би са далеч по-прости. В Русия има традиция да бъдат съжалявани всички хвърлени зад решетките – колкото повече лежат, толкова по-голямо съчувствие будят, напомня вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.