Война с ветрогенераторите започва във Франция

Франс прес

Съоръженията са заплаха за природата и културните паметници

Безпрецедентна битка за опазване на пейзажите, застрашавани от разрастването на вятърните паркове, се води във Франция, известна със своите паметници и забележителности, и първа туристическа дестинация в Европа.

„Обкръжени сме“, казва за АФП 65-годишният Ерик Уалекан, собственик на замъка Флер в северна Франция, и посочва 110-метрови вятърни генератори, издигнати насред парка, проектиран от Жан-Мари Морел (1728-1810 г.), които стърчат над хълмовете на провинция Артоа.

Този белгиец, почитател на френския 18-ия век съвсем наскоро е постигнал голяма съдебна победа над компанията оператор на вятърни паркове „Же Де Еф Сюез“. Съдът констатира „нанасяне на щети на околната среда в резултат от тотално нарушаване на пасторалния и селски пейзаж“.

„Же Де Еф Сюез“ уверява, че е „преизпълнила разпоредбата, която предвижда съоръженията да са отдалечени на 500 метра от жилищни сгради“.

Но доказателство за неприложимостта на тази предпазна мярка е фактът, че „в 50 на сто от случаите има заведени дела“, споделя пред АФП Алекзандр Гади, председател на Дружеството за защита на пейзажите и естетиката във Франция.

По цялата страна има застрашени природни и културни забележителности.

В Шарант Маритим, край атлантическия бряг, параклисът Сен-Радгонд дьо Куран, чиито римски основи датират от 13 век, ще бъде обграден от вятърни генератори, издигнати насред полето.

По на юг редица общини създадоха дружество, наречено „Опазване на туризма и забележителностите в местността Пеи де Пирене Катар“.

За да минимизира мащаба на сътресенията Федерацията на вятърните енергии качи в интернет текст, в който казва, че „открай време начините за производство и транспорт на вятърната енергия са променяли нашите пейзажи“.

Във Франция има повече от 43 000 паметника и забележителности, на фона на 4000 ветрогенератора, разпределени в 1127 парка. Държавата иска да увеличи трикратно техния брой до 2020 година – цел, която притеснява защитниците на културното наследство.

„Вятърната енергия е изтъркана тема и съсипва всичко“, обобщава Александър Гади.

„Говорим за биологично разнообразие, но съществува и понятието разнообразие на пейзажите“, смята Мишел Коло, автор на книгата „Мисъл и пейзаж“.

Той смята, че „си имаме работа с конфликт между една екологистка логика, която вижда опазването на околната среда само в икономията на енергия, и една друга пейзажистка логика, изпълнена с идентичност, с емоционална и културна стойност, също толкова важна“.

Франция ратифицира през 2006 г. Европейската конвенция за пейзажа под егидата на министерството на екологията, чийто приоритет е вятърната енергия!

Това несъмнено е причината ЮНЕСКО, виждащ заплахата за Мон Сен-Мишел, да настоява за установяване на зона, забранена за строене на вятърни генератори в радиус от 20 км около мястото, обявено за част от световното културно наследство, и дори изпрати своя мисия там.

„Мястото трябва да може да остане в атмосферата, в която е създадено“, заяви пред АФП Петя Точарова от Центъра за световно наследство.

Опазването на пейзажите е необходимост и от икономическа гледна точка.

Франция е първата туристическа дестинация в света със своите 76,8 милиона чуждестранни посетители и с постъпления в размер на 36 милиарда евро.

Но „Френската държава не си дава сметка за вредното влияние на производството на вятърна електроенергия върху туризма що се отнася до заетостта“, казва Патрик Ветан, председател на общинския съвет в Мозел.

Той е подал жалба пред Европейската комисия срещу Германия заради инсталирането на вятърни генератори с височина 198 метра по границата, което заплашва да бъдат загубени част от 80-те хиляди посетители годишно на замъка Малбрук – исторически паметник, разположен на 1 км от вятърния парк.

От туристическия бранш вече не се колебаят да заемат позиция.

„Запазването на работни места днес е от първостепенно значение, твърди Ришар Венопулос, президент на „ТурКом“, втората най-голяма френска верига от туристически агенции.

Той цитира изследвания, според които броят на чуждестранни посетители може да спадне с от 30 до 50 процента в засегнатите места и казва, че е обезпокоен от един офшорен проект, който заплашва плажовете от Десанта от 6 юни 1944 г. в Нормандия. „Това ще бъде катастрофално“, казва той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.