Полицаи във ФЖМК – окупираха, пикаха, с.аха или…

Необходими уточнения

Полицай снима във Факултета по журналистика и масова комуникация. Снимка: авторът

Тъй като аз съм човекът, който направи и качи във Фейсбук снимки на полицаи, пребиваващи вътре във сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, мисля че трябва да направя някои уточнения след множеството медийни интерпретации и коментари.

Първо, безспорен факт е, че преди обед полицията беше преградила двата входа към двора на факултета и проверяваше самоличността и изискваше документи, потвърждаващи „право на пребиваване“ там. Случи се и на мен и на още стотици студенти и преподаватели, въпреки нахалното отричане на СДВР (СДВР: Не правим проверки в Журналистическия факултет).

Второ, безспорен факт е, и има стотици свидетели, че множество полицаи се намираха в двора на факултета, който е част от автономната територия на Софийския университет.

Трето, безспорен факт е, и има стотици свидетели, че полицаи влизаха вътре във сградата на факултета, както и в сградата на Факултета по фармация на Медицинска академия, който е в същия двор, като драстично нарушаваха автономията на висшите учебни заведения.

Тези двамата, които аз снимах, минаха и огледаха коридора на първия етаж, след което влязоха в тоалетната. Дали са пикали, с.али, обичали се или оглеждали за бомби, няма как да знам.

Но когато видяха във фоайето, че се каня да ги снимам, единият се оказа подготвен, извади смартфон и започна да снима със светкавица. След което излязоха.

Това е целият възмутителен, но не особено значим случай, който беше подет от сайтове и други медии и до вечерта се превърна в Полиция нахълта във Факултета по журналистика на СУ: „униформени полицаи са нахлули във Факултета по журналистика и масова комуникация на ул. „Московска“ №49, проверявайки лични карти на студентите вътре“ и др. подобни.

Нахлуване няма, но имаме полиция, за която университетът е само безплатна тоалетна.

Да видим какво ще отговори на писмото на ректора на Софийския университет до министъра на вътрешните работи.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.