Невероятно: Медведев публично критикува проект на Путин

Многосерийната руска комедия - колаж от Фейсбук
Колаж за Путин и Медведев, качен на Фейсбук страницата на „Новая газета“. Надписът гласи „Многосерийна руска комедия – Владимир (Путин) и Дмитрий (Медведев) си сменят професиите.

Руският премиер Дмитрий Медведев разкритикува законопроекта, който връща на силовите структури правото сами да образуват наказателни дела, пише „Ведомости“. Вестникът изтъква, че Медведев публично се изказа против проекта, внесен през октомври в Държавната дума от президента Владимир Путин.

Предложението е да се върне редът отпреди 2011 г., отменен от самия Медведев, докато бе президент. „Данъчната либерализация е сред малкото резултатни инициативи на Медведев – през 2009-2010 г. се образуваха по 12-13 хиляди данъчни дела годишно, а през 2012 г. малко над 2000“, посочва Сергей Бречалов, президент на общественото сдружение „Опора на Русия“.

Според федералното следствие намаленият брой данъчни дела доказва, че реформата се е провалила и е ощетила бюджета. Медведев обаче коментира: „Всеки може да образува каквото си ще, особено поръчково и за пари, както става често, щом една структура се бори с друга“.

Правителството ще обмисли как да торпилира законопроекта на Путин. „Търсим формулировки“, разказва високопоставен чиновник.

„Няма как законопроектът просто да бъде отзован, но премиерът отправи категоричен сигнал, че документът не може да бъде приет във вида, в който е внесен“, подчертава източник от правителствения апарат. Кабинетът може би ще смекчи президентския проект с някакви поправки, надява се негов колега.

Трудно бихме си припомнили Медведев публично да критикува инициатива на Путин; това се правеше косвено, чрез вицепремиера Олга Голодец, забелязва политологът Валерий Хомяков. „Премиерът демонстрира известна самостоятелност, при все че малцина го възприемат сериозно като политик“, добавя той.

Съставителите на путинския законопроект от федералното следствие твърдят, че вършат нещо добро за руската икономика. „Изпълняваме друго президентско поръчение – за борба срещу данъчните схеми и износа на капитали в офшорки“, обяснява пред вестника Георгий Смирнов, старши инспектор от Следствения комитет на Русия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.