Съд за „Грийнпийс“ в Санкт Петербург

Снимка: Грийнпийс

Руските власти преместват процеса срещу активисти на „Грийнпийс“ в Санкт Петербург, за да могат по-лесно да го контролират, твърдят правозащитници.

„Грийнпийс“ ще разпъне в събота палатки в „двете столици“ на Русия, пише „Независимая газета“. Освен Москва природозащитната организация ще организира агиткампания в Санкт Петербург, където вчера бе докаран арестуваният екипаж на нейния кораб „Арктик сънрайз“, задържан от бреговата охрана след протест край руска нефтена платформа на 18 септември.

Днес или утре с 28-те активисти и двамата журналисти ще успеят вероятно да се свържат адвокати и правозащитници, посочва вестникът. Според руски следователи арестантите са преместени, защото обвиненията срещу тях – по-специално в хулиганство, не са от компетенцията на магистратите в северния град Мурманск, където бяха държани досега.

Чуват се различни мнения за причините, включително оптимистични. Санкт Петербург е голям град – има дипломатически мисии, чужди журналисти, а междувременно президентският съвет по човешките права ходатайства за промяна в мярката за неотклонение. Всичко това са шансове за излизане на свобода, отбелязва изданието.

За централната власт в Русия е по-лесно „пряко да контролира“ процеса, ако нещата се развиват в Петербург, коментира правозащитникът Динар Идрисов. „А и на следователите не им се ще да бият път до Мурманск, там сега е полярна нощ. И най-важното: играта не я започнахме ние – обществото, започна я властта, инак изобщо нямаше да има такава история. Властта има нужда от съответно отразяване, пиар. А в Мурманск е по-трудно да открие журналисти, „каквито трябва“, обяснява той.

„Едва ли ще ги настанят при по-лоши условия от тези за нашите си арестанти. Тия условия обаче ги знаем“, допълва общественикът от Петербург Владимир Шнитке. „Грийнпийс“ ще агитира за своите активисти по време на предстоящата си кампания в Москва и Санкт Петербург, добавя „Независимая газета“.

Руски природозащитници междувременно алармират, че неблагоприятната екологична обстановка в Северен Кавказ уврежда здравето на местното население, пише „Новие известия“ под заглавие „Планини от боклук“.

В публикувана наскоро класация руското сдружение „Зелен патрул“ признава за екологично най-чист регион на Русия Чукотския автономен окръг в Сибир. Сред най-застрашените са редица републики от Северен Кавказ като Ингушетия и Дагестан – заради вредните производства в големите градове и стихийно възникващите бунища, откъдето отпадъците стигат до вододайни зони и проникват в питейната вода, уточнява всекидневникът.

Заради рудопреработвателния завод „Електроцинк“ в Северна Осетия раковите заболявания в региона се множат „в геометрична прогресия“, твърдят лекарите според местни жители. Бизнесмени от Карачаево-Черкезката република пък „решили да жертват здравето на хората“ – построили завод за добив и преработка на чакъл за олимпиадата в Сочи, който работел така, че селяните наоколо „няма с какво да дишат“.

Сред най-актуалните теми, обсъждани от властите в Русия, е опазването на уникалната природа в Северен Кавказ. Тази година бе обявено, че скоро в региона ще бъдат създадени природни паркове и резервати с цел възстановяване на популацията от редки животни и растения. При все това много от ценните зони са вече съсипани.

Гниещи трупи, останали от незаконно изсичане, задръстват местните реки. Там попадат също отпадни води от автомивки и предприятия, съдържащи нафта, хранителни отпадъци и битови химически препарати. Голяма част от тях причиняват рак, а проникват и в Каспийско море, което може съществено да увреди здравето при къпане, предупреждава експертът от Дагестан Шамсудин Фамугов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.