Файненшъл таймс: Китай обещава епоха на пазарните сили

в. Файненшъл таймс

Рисунка: доминиканюз

Управляващата Китайска комунистическа партия обеща „решителна“ роля на пазара. Това стана при очертаването на радикални реформи в края на пленум, имащ за цел да зададе посоката на страната за следващото десетилетие.

При приключването на четиридневната среща потайният управляващ елит на Китай направи необичаен ход, като обяви политиката в комюнике, което подсили реформаторската реторика на президента Си Цзинпин, давайки знак за евентуално премахване на държавното определяне на цените във втората по големина икономика в света.

Партията може да предприеме и друга радикална стъпка, след като също така обеща да се заеме с „двустепенната“ система на собственост върху земята, която пречи на фермерите да продават земята си. Това отдавна ги възпрепятства при опитите им да се преместят да живеят със семействата си в процъфтяващите градове. „Фермерите би трябвало да участват наравно и да се радват на плодовете на модернизацията“, се казваше в комюникето.

Декларациите бяха направени в края на третия пленум на 18-ия Централен комитет на партията, на който се събраха над 370 от най-влиятелните мъже и жени в Китай.

Макар че формулировката на подобни партийни документи обикновено умишлено е неясна, давайки възможност на държавните ведомства да избират начините на прилагане, намекът в посока на по-пазарноориентирано ценообразуването на лихвите, земята, енергията и водата може да има сериозно въздействие върху икономиката на Китай.

„В миналото те казваха, че пазарът играе „основна“ роля. Това е голяма стъпка напред“, заяви установеният в Пекин икономист Ма Гуанюан.

Третият пленум също така създаде малка вътрешна група, която да тласне напред реформата, и комитет за държавна сигурност, сходен със Съвета за национална сигурност на САЩ. Подобни образувания в партийната структура съгласуват политиката и се грижат за прилагането й от партийните членове.

Друга клауза, която може да е от значение, предполага, че ще бъде премахнато разграничението между градската и селската земя, която може да бъде използвана за строителство. Това би позволило на градовете да се разрастват по-бързо и може да даде право на фермерите да получават по-голямо обезщетение при отчуждаване на земя за строителство.

Подобни пленуми по традиция бележат драматични повратни моменти в съвременната история на Китай, като се започне от заседанието на Централния комитет през декември 1978 г., когато Дън Сяопин промени курса след десетилетие на политическа анархия и икономически пречки, отприщени от „културната революция“.

Друг пленум през 1993 г. подготви почвата за десетилетие на драматичен растеж и реформи, чиято кулминация беше приемането на Китай в Световната търговска организация в края на века. Пленумът тази седмица беше представен като събитие, което би задало посоката и тона на очакваното десетилетие на управление на Си и премиера Ли Къцян.

Китайски служители бяха казали, че пленумът ще подготви почвата за либерализация на валутата и лихвите, облекчаване на ограниченията върху възможността на жителите на селските райони да се заселват в градовете и нанасяне на удар върху властта и привилегиите на могъщите държавни предприятия на страната.

Конкретни подробности за тези и други дългоочаквани реформи липсваха, което разочарова някои анализатори. „Смятам, че като цяло решенията бяха доста умерени, но остава да се видят подробностите за това как те ще бъдат изпълнени“, каза директорът на център за корпоративно управление към Пекинския педагогически университет Гао Минхуа.

Партията също така даде ясно да се разбере, че държавата ще продължи да държи командните позиции на китайската икономика. Документът, изглежда, изключва възможността за каквито и да е сериозни усилия за намаляване на властта на държавните компании в сектори като банковото дело, енергетиката, телекомуникациите и транспорта.

Държавният контрол в тези сектори дава на правителството могъщи лостове за влияние, когато има нужда да засили краткосрочния икономически растеж, но подобна манипулация си има цена. Според изследователския център „Джи Кей Драгъномикс“ рентабилността на активите на държавните промишлени фирми е намаляла до по-малко от 5 процента през последните години, докато рентабилността на активите на техните недържавни конкуренти е 10 процента.

Пазарното ценообразуване на лихвите, земята и комуналните услуги обаче постепенно би премахнало някои от ключовите конкурентни предимства, на които се радват държавните компании.

БТА

Мнения & КоСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.