Боко Харам – ислямисткото страшилище на Африка

Франс прес

Религията играе главна роля в политиката от Нигерия до Шри Ланка и от Чечения до Багдад, а религиозният фанатизъм все по-често се намесва в международните дела. Снимка: mk.ru

При все че поиска международна подкрепа, за да се бори успешно срещу въоръжената ислямистка групировка Боко Харам, Нигерия ще трябва за много неща да разчита на собствените си сили, твърдят експерти.

Властите в Нигерия настояха съседен Камерун, граничещ с нигерийския Североизток, където ислямистите са особено активни, по-уверено да се включи в борбата срещу кръвопролитния бунт.

Засега обаче многонационалните сили, бдящи за спазването на извънредното положение в Североизточна Нигерия, където армията проведе през май мащабна операция срещу въоръжената групировка, включват само нигерийски войници, подпомагани от войски на Нигер и Чад.

Според Киари Мохамед от нигерийския университет „Модибо Адама“ в североизточния град Йола – експерт по всичко, свързано с групировката, Камерун „е смятан за слабото звено в борбата срещу Боко Харам“.

Хиляди хора са загинали от 2009 г. насам било при нападения на тези радикали, които проповядват строг ислям и настояват да бъде създадена ислямска държава в нигерийския Север – предимно мюсюлмански, било в контратаките на сили на реда.

Държавният департамент на САЩ включи вчера Боко Харам в списъка на „чуждестранните терористични организации“.

Откакто през май 2013 г. бе въведено извънредното положение, ислямистите бяха прогонени от градовете, но не спряха с нападенията. Щатите Йобе, Борно и Адамава, където са в сила извънредните мерки, имат общи граници с Нигер, Чад и Камерун.

След като нигерийската войска започна през пролетта операции срещу Боко Харам, над 10 000 нигерийци, сред които и членове на групировката, избягаха в Камерун. Нигерия често пъти е заявявала, че хора от Боко Харам използват Камерун като убежище.

„Уреждане в регионален мащаб“

Необходимо е въпросът да бъде уреден в регионален мащаб, заявява Марк-Антоан Перуз дьо Монкло, експерт по нигерийските въпроси в Изследователския институт за развитие (IRD) в Париж.

Миналата седмица Нигерия и Камерун формираха смесена комисия, която да разработи мерки за сигурност по общата им граница, ефикасни срещу заплахи като Боко Харам и пиратите от Гвинейския залив.

Екипите от двете страни, които предстои да се съберат през май 2014 г., препоръчват съвместни военни операции и подобрения в размяната на данни с цел по-ефективен контрол върху общата граница, дълга 1700 километра.

„Нигерия не за пръв път иска помощ от съседите си, но въпросът опира до възможностите им“, посочва Дьо Монкло.

По думите на Елизабет Донъли, специалист по африканските проблеми в Чатъм хаус – лондонски център за изследване на международните отношения, „Камерун, Нигер и Чад си имат други грижи“.

„Нигер и Чад са твърде обезпокоени от последиците (на конфликтите) в Мали и Либия. И нямат желание да се занимават с друг конфликт на една друга граница“, казва тя.

Камерун пък се колебае да поеме повече ангажименти от страх, че Боко Харам ще предприеме репресии на негова територия, смята Киари Мохамед.

„Нигерия е най-сериозната сила в региона“, напомня Елизабет Донъли, така че „се очаква Нигерия да реши самостоятелно своя проблем“.

Звяр – „разярен, опасен, побеснял“

Според нея Нигерия ще трябва в близките месеци да се погрижи главно за по-добра защита на мирното население, по-ефикасни разузнавателни служби, които да издирват активисти на Боко Харам, и за съдебни процеси срещу заподозрените.

Според Дьо Монкло последните нападения на Боко Харам в Североизтока, особено кръвопролитни, оставят „впечатлението, че виждаме звяр – разярен, опасен, побеснял, втурнал се да хапе всички наоколо“.

От друга страна, казва той, силите на реда търсят подкрепа сред част от населението. И явно успяват, щом местни отряди за самоотбрана се включват в борбата срещу ислямистите.

Така е например в Майдугури – столица на щата Борно, смятан за люлка на Боко Харам. Местният търговец Мохамед Ибрахим демонстративно подкрепя властите. Но се оплаква, че телефонните линии са прекъснати още през май, и се надява да бъдат възстановени, „за да потръгнат нещата пак“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.