Орешарски мълча, мълча, пък изтрещя

Премиерът Орешарски се изказа дърводелски, че щели да се освобождават от длъжностни лица, за които има информация, че работят срещу правителството.

Е, този премиер, който се превърна в мишена на нестихващи протести и подигравки, мълча, мълча, показа слонски нерви, но накрая се издъни. Така да се изкаже Бойко Борисов, нямаше да направи впечатление. Той някак си е извоювал правото да говори скандално непрекъснато. Но премиер като Орешарски, чието правителство едва се крепи, да казва такива неща, е изненадващо.

Критиците му веднага скочиха, че нарушава конституцията и иска да уволнява държавни служители по политически причини. Със сигурност думите му ще се коментират дълго и той ще се обяснява, че не искал това да каже. Но той се изпусна достатъчно. Да речем, че думите му са насочени срещу държавни служители, които саботират действията на правителството, както той се изразява. Но дори така да е, изказването е стряскащо. За какви оперативни данни говори той? Орешарски дължи обяснение, заедно с вътрешния министър.

Ето впрочем какво точно казва, в ефира на „Дарик радио”:

„…По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информации, че работят срещу правителството…, стремим се действително да подбираме най-добри кадри, сигурно не винаги успяваме, за да можем да освободим администрацията от политически пристрастни фигури, досега има няколко случая, за които всички знаем, мисля че обществото разбра, че са или преки участници в събитията тук пред тази сграда, все още на държавна длъжност, или други за които има оперативни данни, затова ще се въздържа от имена, тъй като не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично… Стремим се да се освобождаваме от такива хора, …нали, тъй като за мен саботирането на дейност на което и да е ведомство, не е най-добрия начин да служи, всеки държавен служител, на държавата. Мисля че той прави обратното в такива случаи” (чуй тук).

Каквото и да е искал да каже, дори да визира конкретни случаи на саботиране, думите му са скандални. Вътрешният министър Йовчев, паралелно с премиера, каза: „Категорично – нито сме събирали, нито събираме, нито ще събираме информация за хората, които протестират. Напротив. Аз лично ще дам всичко от себе си за правото на всеки да излезе да протестира за своите права и за това нещо да се промени в тази държава.” На кого да вярваш? Премиерът го поставя в положение на лъжец.

Това правителство, още с назначаването на Пеевски изпари надеждите, че ще бъде експертен кабинет, който да ликвидира последствията от управлението на Борисов. Така загроби и много действително експертни личности министри. И след оттеглянето на Пеевски мнозина продължават да подкрепят правителството, с надежда да се поправи. Но такива издънки, като изказването на Орешарски, поставят на изпитание нервите и на подкрепящите го и той трудно ще се удържи дори до евентуалните избори през май, въпреки отслабването на протестите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.