Русия – сложно място за бизнес

В Русия никога не липсва драматизъм. Там винаги е лесно да се намери нещо впечатляващо (или просто поразително нелепо) – било то художник, приковал тестисите си за паветата на Червения площад или съд срещу активисти на Грийнпийс.

Най-много обаче обичам да пиша за Русия, защото страната има загадъчната способност да опровергава стандартните западни представи. Дали става дума за демографски спад (какъвто няма) или за изтичане на мозъци (каквото липсва), Русия постоянно се оказва не такава, каквато би трябвало да бъде от гледна точка на западните журналисти.

Поредният пример за подобен разрив между представите на пресата и реалността в момента може да се забележи в икономиката. Ако се вярва на „Икономист“, „Уолстрийт джърнъл“ и дори на редакционните статии на „Файненшъл таймс“, Русия е обречена на забавяне на икономическия растеж заради липсата на структурни реформи.

Само побеждавайки бюрокрацията, пускайки на воля енергията на свободния пазар и отслабвайки желязната хватка на държавата, тя би могла да се върне към предишните темпове на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП). И разбира се, според типичната статия на тази тема, Кремъл не е заинтересован от реформи, защото са му изгодни сегашното състояние на нещата и високото равнище на корупция, пък и се бои какво може да се случи, ако отпусне хватката. И така: има отчаяна нужда от реформи, но такива няма да бъдат направени.

Ето кое обаче е странно – през последните години, всъщност, Русия проведе редица значими икономически реформи. Световната банка в индекса за условията за бизнес („Doing Business“), публикуван през 2013 година, определи Русия като една от страните, които силно са подобрили показателите си. За изминалата година тя се е изкачила с 19 позиции (оставайки обаче, както и преди, на не много престижното 92-ро място), изпреварвайки останалите страни от БРИКС: Китай е на 96-то място, Бразилия – на 116-то, а Индия – на 134-то място.

През последните три години пък Русия като цяло се изкачи с цели 31 позиции, показвайки „най-високите темпове на подобряване (на показателите – бел. прев.) в своята група“. Безспорно, тя се издига от крайно ниска точка (трябва да се отбележи, че по-рано положението на Русия в рейтинга беше направо лошо), но това не отменя факта на повишението. Така или иначе, сраната променя позицията си в индексите на Световната банка.

И до какъв резултат доведоха всички тези реформи? До рязко забавяне на темпа на икономически растеж! Миналата седмица Русия бе принудена да направи унизителна крачка и да понижи прогнозите си, признавайки, че нарастването на нейния БВП през идните 20 години ще изостава от средното за света равнище.

Това означава, че не става дума за ситуация, в която липсата на реформи води до бавен растеж. Русия проведе редица необходими преобразувания и получи забавяне на икономиката. Руснаците направиха някои (не всички възможни, но някои) правилни стъпки и това не им донесе нищо.

Не искам да кажа, че реформите са нещо лошо – мерките, които Русия трябва да вземе, за да продължи да се издига в класацията на Световната банка, не предизвикват никакви възражения. Във възгледите си за Русия обаче аз често противореча на общите тенденции, като в икономическите си възгледи съм обикновен неолиберал в стила на Джош Баро или Мат Иглесиас. Затова искам Русия да продължи икономическите реформи и да ги прокара възможно най-бързо.

Не бива обаче да се забравя, че Русия е крайно сложно място и изборите, пред които икономиката й е изправена, са много по-сложни от баналното „да реформираш или да не реформираш“. Няма вълшебни рецепти, чрез които Русия може да превърне икономиката си, която е зависима от суровините и често летаргична, в уголемена версия на германската.

В края на краищата ако структурните реформи навсякъде и винаги водеха до бърз растеж, то без колебание щяхме да говорим за българско и румънско икономическо чудо. Както показва пресният опит, дори ако Русия проведе сериозни структурни реформи, има голяма вероятност икономиката й да се забави.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.