Лидери на студентските протести влизат в парламента

Франс прес

Предизборен плакат на Камила Вайехо

Те бяха начело на най-масовите студентски демонстрации от последните години в Чили, но вече искат да се борят отвътре срещу системата: бившите емблематични лидери на движението, Камила Вайехо и Хорхио Джаксън са почти сигурни, че в неделя ще станат депутати.

„Политическият момент е различен, Чили се промени и това ни помага да преценим какви решения са нужни, за да отговорим на социалните искания“, обяснява Камила Вайехо пред Франс прес.

Знакова фигура на студентското движение, станала знаменитост отвъд границите на Чили, бившата заместник-председателка на влиятелната Федерация на студентите в Университета на Чили (ФСУЧ) и активистка на Комунистическата младеж на Чили, вече е кандидат за депутат от района Ла Флорида в предградието на Сантяго, където е родена.

На последната среща с гласоподаватели в рамките на кампанията си изкусителната и харизматична 25-годишна Камила Вайехо, която през 2011 г. беше избрана за „Личност на годината“ в страната си, призова жителите на района да гласуват в неделя, като увери, че изборите са „началото на нова пролет, на нов политически цикъл в Чили“.

Нейната подкрепа за социалистката Мишел Бачелет, която почти сигурно отново ще стане президент на Чили след първия си мандат в периода 2006 – 2010 г., се възприе като предателство от някои от бившите й другари.

През януари 2012 г. музата на студентското движение, определена от „Ню Йорк таймс“ като „най-бляскавата революционерка на планетата“, беше заявила, че „никога няма да й хрумне да подкрепи Бачелет, нито да призове младите хора да гласуват за нея“.

Днес, обосновавайки обрата в позицията си, тя говори пред Франс прес за „едно политическо решение, което взехме, за да може исканията на улицата да влязат в програмата на бъдещото правителство“.

Опозиционното студентско движени в Чили критикува неуморно държавно-частната образователна система на две скорости като от 2011 г. организира над 40 от най-масовите демонстрации след възстановяването на демокрацията през 1990 г.

След свалянето на диктатурата (1973 – 1990) в страната няма друго подобно движение. Стачките предизвикаха серия от кризи в дясното правителство на Себастиан Пинера и три министерски промени.

Днес Камила Вайехо се кандидатира за Конгреса под знамето на комунистическата партия на Чили, която се възроди от пепелта, за да се присъедини към лявата коалиция около Мишел Бачелет.

Хорхио Джаксън, 26-годишен млад човек с брада и бивш председател на федерацията на студентите в Католическия университет, пое по друг път, сформирайки собствено политическо движение „Демократична революция“.

Той се кандидатира за независим депутат в един от централните райони на Сантяго, тъй като не успя да постигне споразумение с „Ново мнозинство“ на Бачелет по време на първичните избори.

Но заради личното решение на бившата социалистическа президентка да не издига други кандидати на лявата коалиция на негова територия Джаксън, който има инженерска диплома, е почти сигурен, че ще стане депутат.

„Не искам да бъда зрител, а действащо лице. Да бъдеш действащо лице означава отговорности и правомощия за действие“, обяснява той пред Франс прес след среща с пенсионери и домакини в парти зала в Сантяго.

Неговото движение привлича предимно млади професионалисти, които са избрали да не подкрепят Бачелет на първи тур.

Макар самите те вече да се изявяват като лидери на улични демонстрации, Камила и Хорхио смятат, че пред тях се откриват нови предизвикателства и други битки.

„Образованието беше моят лайтмотив за влизане в парламента, но имаме напредък и по други теми – пенсиите, здравеопазването, околната среда, където се наблюдава същата криза, както при образованието“, казва Камила Вайехо.

Според новите студентски лидери университетската автономия остава важна въпреки почти сигурното идване на власт на левицата в правителството.

Новата председателка на ФСУЧ, 23-годишната Мелиса Сепулведа, която беше избрана във вторник, се определя като „феминистка с анархо-либерални наклонности“ и говори за „отношения с Бачелет, базирани основно на недоверието“.

Студентката по медицина, която е първата анархистка начело на ФСУЧ след 90-те години, обещава „радикално и революционно движение“ за „изтръгване на системата от корен“ и радикализиране на студентското движение през 2014 г.

Както около 40 процента от чилийските избиратели по данни от социологическите проучвания, тя ще се въздържи от гласуване в неделя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.