С нов закон за МВР – готвят ни милиционерска държава

Снимка: ФЖМК-СУ, Фейсбук

Доскоро, когато на власт бяха милиционерите, подобно заглавие едва ли би учудило някого. Сега със сигурност ще учудим мнозина, макар че целта ни не е точно това. Принципно, много е трудно да бъдем изненадани с нещо, както от поредните „управляващи“, така и от инструментите на властта – МВР, прокуратура и прочие.
Е, този път успяха.
Незнайно защо, всички ние или поне повечето от нас си създаваме илюзията, че тия са по-добри от ония?
Е, това е мит.

Дори не се налага да го разбиваме. Не се налага, въпреки риска някой да си помисли, че имаме някакви политически пристрастия. Нашите пристрастия са единствено на страната на свободата, демокрацията, закона. В този ред.

Толкова! Останалото е от лукаваго.

Всичко това започна, след като попаднахме съвсем случайно на тихомълком изготвения и внесен за нула време проект за закон за МВР.

Изцяло нов.

Николай Хаджигенов. Снимка: личен архив

Прегледахме едва няколко члена, дори не и целия закон и паднахме от стола. От раз!

Т.нар. проект за ЗМВР е изцяло репресивен акт, възстановяващ най-добрите болшевистки традиции, къмто 1937 г. да речем.

Проект, изготвен и написан по такъв начин, че да не дава възможност на гражданите да имат или да се ползват от каквито и да било права въобще. Официално превръщайки МВР в еничарския корпус на властта. Не и в защита на гражданите.

Насочен изцяло към подчиняването на гражданите и срещу протеста!

Срещу протестите, конкретно!

Не сме съвсем сигурни, че мина много време, но последният действащ ЗМВР до 10.11.1989г. не беше толкова рестриктивен и погазващ човешките права!

Мракобесен закон!

На първо място, създават се нови ДОТ*, наречени извънщатни сътрудници? Това на фона на свободно действащата престъпност и въпреки наличието на 64 000 (шейсет и четири хиляди) милиционери и към момента? Няма да питаме, поради що се създават доброволните отряди, наново?

Чл.63 Министъра издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Нещо да кажете, а?

Дали не убиват изначално, дори мисълта за протести, а?

Това, далеч не е всичко обаче. Ограниченията не се прилагат при стачки, манифестации и прочие провеждани по установения ред? Явно се прави препращане към откровено недъгавия закон за манифестациите, противоречащ на всевъзможните конвенции и константна практика на Европейския съд, приемащи че всяко ограничение на правото на протест е пряка заплаха за демокрацията и е незаконосъобразно! С така написаните текстове няма никакво значение, доколкото преценката се прави от МВР. А, всички знаем тяхната преценка каква е – каквато им кажат отгоре.

Чл.65 ал.4 Разпорежданията на полицейските органи са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение.

Е, и?

Очевидно е. За нас. За тях не е, обаче.

И, кво пра’им сега?

Отделно, че всеки гражданин или трябва да е адвокат или трябва да е в непрекъсната връзка с адвокат.

Ами ако въпросното разпореждане не е очевидно незаконосъобразно?

Ами ако съм професор по музика или ядрен физик?

…………….

Чл.71 Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред;

2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;

3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;

4. на контролен пункт, организиран от полицейските органи;

5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон

И към момента, едно от най-често извършваните нарушения на правата на човека са свързани, именно с проверката на документите. На практика всеки, униформен по всяко време спира някого на улицата без причина и му иска личната карта, след което го кара да си изпразни джобовете, да отвори чантата и прочие действия, изцяло незаконосъобразни!!!!!

Недостатък, отстранен занапред. Забележете, че могат да ви искат документите, дори когато е образувано административно наказателно производство, т.е. ако имате акт от данъчните или от КАТ? Или ако бабата на съседа ви от третия етаж има такъв акт.

Няма значение с този текст.

После, как точно милиционера Х ще види дали документите са ни редовни или не?

Ще прочете чиповете в тях ли?

Или ще ги срича, както до сега?

Въвеждат се контролни пунктове, организирани от полицейските органи. Точно, както преди повече от двадесет години, когато на тях стояха униформени гавази и цивилни шлифери, заметнали автомати през рамо…..

Звучи ли ви познато?

И накрая по искане на друг държавен орган …….. кой точно орган има нужда от това и защо?

Министерски съвет ли?

Бла-бла-бла.

Всичко това е с една единствена цел – гражданите да бъдат контролирани, репресирани и смазани.

Запомнете това, пак ще се върнем на него!

Чл. 73. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление;

2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;

3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;

4. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 71;

Особен внимание обърнете на тези текстове. Те означават, че по всяко време можете да бъдете задържани без каквото и да е основание и или нарушение!!!!!

Органите са тези, които казват, че не сте изпълнили тяхно разпореждане и им пречите!

После, ако има изобщо после иди обяснявай, че нямаш сестра……

т.3 Също е с фундаментално съдържание, защото отново пряко е насочена срещу протестите и срещу правата на гражданите и няма нищо общо с опазването на обществения ред, каквото и да значи това! МВР трябва да служи на гражданите и да ги защитава, а не да ги държи в подчинение.

Цитираните текстове са съвсем избирателно посочени, но съчетани със случващото се напоследък у нас, както и с изброените по-долу факти, ни навеждат единствено на мисълта за нова, по-страшна диктатура, както и до заключението, че властта не просто няма да се даде без бой, а се готви за нов режим и окончателно убиване на демокрацията у нас.

Факти?

Веднага.

За първи път от времето на развития социализъм прокуратурата образува дело за диверсия, срещу протестиращ?

Представяте ли си? Диверсия…….

OMFG!

За първи път, считано от соца насам около парламента са издигнати прегради, наподобяващи Берлинската стена.

Независимо, че протеста, продължаващ повече от 140 дни е изцяло мирен, като в него участват: студенти, майки с деца, млади и не само хора, около него са разположени: водни оръдия, бронирани коли, жандармерия и хиляди униформени, докарани умишлено от цялата страна за да мачкат софиянци?

Поголовно записват имена и данни в грубо нарушение на закона на протестиращите.

И, да! Поредното недоразумение, заемащо длъжността министър на вътрешните работи отрече публично ако и да има безспорни доказателства за записването на лични данни, включително видеозаписи.

Това не е всичко, обаче. След това в ранни зори, униформени милиционери обикалят и вземат хората насила от къщите им в грубо нарушение на закона, като ги карат в районното да пишат за протеста?

Драстично увеличение на парите за подслушване и следене! Дори в сравнение с предишното правителство отделило повече от 100 000 000(сто милиона) лева за целта!

Нахлуха и завзеха факултета по журналистика, окупирайки го и недопускайки в него студенти, преподаватели, ректор.

Командированите от цялата страна милиционери са настанени в четиризвездни хотели, платени с нашите пари?

Върнахме ли се в най-ужасните години на соца?

И това, далеч не е всичко, а просто примерно изброяване на очевидното.

Ако този законопроект бъде приет терминът граждански права ще влезне в историята, а всеки един от нас, съвсем „законно“ ще бъде мачкан, бит, задържан и прочие.

И да!

Чели сме Конституцията, както и всички онези конвенции и харти за правата на човека. Дори сме написали и Бог знае колко жалби до ЕСЗПЧ.

Само, че всичко това се случва после, някога и някъде, а всички ние сме тук и сега и живеем в милиционерска държава!

Сигурен съм, че сега ще гракнат на 101 гласа, обяснявайки, как всичко това е насочено единствено и само към сигурността ни.

Е, това очевидно не е вярно. Освен това бих искал да живея, като свободен гражданин.

Не, като роб!

„Предпочитам опасната свобода пред спокойното крепостничество“
Жан Жак Русо

Речник на използваните чуждици и съкращения в публикацията:

*ДОТ – доброволни отряди на трудещите се.

В тази връзка и разбира се ако не искате да живеете в милиционерска държава, моля разпространете този текст до всички медии, хора, органи, комисии, европейски, неправителствени и прочие организации за които се сетите и не спирайте да говорите за това, както и да предприемете всички законосъобразни действия, срещу мракобесния проект за ЗМВР и окончателното ни превръщане в милиционерска държава.

От блога на Николай Хаджигенов, адвокат

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.