Сирийски бежанци устройват живота си в Турция

Сирийски бежанци в Турция. Снимка: сириан монитор

Сирийските „гости“, както турските власти наричат над 600-те хиляди сирийски бежанци, пристигнали в Турция в търсене на спасение от гражданската война в родината си, постепенно устройват новия си живот, докато чакат в бежанските лагери да им бъдат издадени разрешителни за пребиваване и работа или кроят планове да стигнат до някоя страна от ЕС, където се надяват, че ще получат по-добри икономически условия и сигурност.

По официални данни броят на сирийските бежанци в Турция е надхвърлил 600 хиляди души, като около 200 хиляди от тях са настанени в 21 лагера в окръзите Хатай, Шанлъурфа, Газиантеп, Кахраманмараш, Османийе и Адъяман, както и във фургони в лагери в Килис и Шанлъурфа (Южна и Югоизточна Турция). По информация на редица неправителствени организации обаче броят на сирийските бежанци в Турция е над един милион души.

В Истанбул се смята, че живеят над 150 хиляди сирийски бежанци. Мегаполисът е важна спирка по пътя им към Европа, но освен близостта до границите на ЕС, Истанбул привлича бежанците от Сирия и други страни и с по-големите възможности за намиране на работа в града.

Но докато остават на турска територия, бежанците постепенно уреждат живота си в тази страна, по-близка до тях в религиозно и културно отношение. Животът в лагерите по дългата 910 километра турско-сирийска граница продължава за сирийските бежанци – десетки двойки са сключили брак, раждат се бебета, обрязват се момчета. Бежанците се оказаха и неочаквана благодат за фермерите в югоизточната част на Турция, страдащи от недостиг на работна ръка за земеделието. Много сирийски бежанци, избягали в Турция от насилието в родината си, се включиха в полската работа, за да припечелят пари. Хиляди участват в земеделието, като берат чушки, грозде или вършат друг вид работа извън лагерите.

Някои местни жители се оплакват, че присъствието им е довело до безработица за местното население, тъй като евтиният труд на сирийците е често пъти предпочитан в граничните селища. Турски фермери споделят обаче, че са имали затруднения да намерят работна ръка, а сирийците са се притекли на помощ.

Жители на населения преобладаващо с кюрди беден район по границата се оплакват също, че престъпления като кражбите, проституцията и контрабандния трафик нарастват, писа в. „Тудейс заман“. Полицаи, цитирани от изданието, оспориха твърденията за увеличение на престъпността на фона на нарастването на населението. Те дори изтъкват, че сирийските бежанци внимават да спазват турските закони.

Турската държава също полага усилия гостите й от Сирия да се чувстват добре – тя поема изцяло грижите за онези, които са настанени в бежанските лагери. Бежанците получават топла храна по три пъти на ден, имат достъп до медицински услуги и образование. През тази година около две хиляди сирийски деца ще учат в училища, които са построени специално за тях. Обучението на децата се поема от турската държава и се извършва според изискванията на сирийската образователна система. През тази година бяха открити над 50 училища за сирийските деца, като само в Истанбул има шест сирийски училища.

Сирийските бежанци се радват и на безплатно лечение в държавните болници навсякъде в страната, а разходите се покриват от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации към правителството. Освен дължимите пари за лечение, се покриват и разходите на сирийците за лекарства, протези, очила, слухови апарати и пр.

Докато за някои Турция е само спирка към желаната крайна дестинация, за други – тя е място за ново начало и нов живот. Сирийските бежанци в Турция са открили пет онлайн радиостанции и над 30 вестници и списания. Най-голямото радио на бежанците „Гласът на Рая“ (The Sound of Raya) е създадено от група сирийски журналисти, избягали от войната в родината си. Журналистите се надяват в скоро време радиостанцията да работи не само онлайн, а и на радио честотите на Турция, Сирия и Йордания. Най-голямото издание от 30-те сирийски вестници и списания, издавани в Турция, е списание „Сада ал Шам“, в което работят 30 служители в Турция и още 13 в Сирия.

ООН също похвали Турция за усилията, които полага за сирийските бежанци. „Работя за пострадалите от войни хора от 30 години. Това е един от най-добрите лагери, които някога съм виждал“, каза Нигел Фишър, координатор на организацията по хуманитарните въпроси, който посети в началото на октомври лагер с фургони в град Газиантеп, в който са настанени 5 хиляди сирийски бежанци.

За някои в Турция обаче „гостите“ са нежелани. Мнозина смятат, че сирийските бежанци влияят отрицателно върху социалния живот на турското общество, а специалисти бият тревога за възможни нарушения на демографския баланс на страната. Има притеснения също, че с неконтролираните преминавания на бежанците се увеличават рисковете за сигурността по сирийската граница, което открива златна възможност за терористичните и други престъпни организации.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.