Сърбите в северно Косово най-много се тревожат от безработицата

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Сърбите, които живеят в четири общини в северно Косово, имат чувство за несигурност и страх за бъдещето, както и многопластова поделеност – въз основа на политическата принадлежност, материалния статут, заетостта в държавния или частния сектор и практическата изолираност на севера от останалата част на Косово.

Тази картина се получава въз основа на разговори с хората в различни фокус-групи, показва проучване на становищата на гражданите в Косовска Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин поток, което направи Форумът за етнически отношения.

А когато в проучването бяха предложени отговори на въпроса кои дългогодишни проблеми анкетираните не могат да решат, се получи следната последователност – заетост, тежко материално положение, несигурност, липса на жилища, образование, лош социален и културен живот, политическа ситуация, корупция, престъпност, невъзможност да се напусне Косово, свобода на движение, легализиране на обектите, натиск на властите от Прищина, невъзможност да се започне собствен бизнес, лошо положение на младите.

Тъй като това са ключовите проблеми, не ни изненадва списъкът с приоритетите на сърбите от Северно Косово. Това, което най-спешно трябва да се направи, изглежда така – безработица 14,3 процента , инфраструктура 11,2 процента , бедност 10,1 процента , корупция и престъпност 9,6 процента , сигурност и свобода на движение 9,1 процента , правов ред 7,4 процента .

На седмо място в списъка на приоритетите и желанията на сърбите от северно Косово е да получат по-голямо внимание в политиката на правителството на Сърбия. В изследването няма по-задълбочено тълкуване на това становище, но е възможно да си помислим, че те смятат, че правителството е длъжно специално да възнагради това, че те, оставайки на север, „жертват“ себе си за Сърбия.

Ненад Джурджевич, координатор на форума, казва, че сърбите в Косово имат същите тревоги както и гражданите на Сърбия, но освен това съществува и дистанцираност към възможността да работят при албанци. В изследването албанците не са доминантна тема, тъй като сърбите от 14 години са изолирани или сами са се изолирали. Изследването бе направено във фокус-групи в споменатите четири места през септември тази година, а участниците бяха представители на политическите партии, които участваха в местните избори в Косово, на неправителствени организации, медии и граждани.

Тук се оказа, че преобладава страхът, че хората се страхуват и за себе си, и за децата си, а участниците смятат, че това място е затънало в престъпност и корупция.

Гражданите на север са също политически несигурни, тъй като, както обясняват, никой не им е казал какво ще стане след местните избори на 3 ноември, какво ще стане, ако не участват в изборите, кой ще представя сърбите, в кои институции. Сърбите, работещи в публичния сектор, имат чувството за икономическа независимост, а те са значителен брой. Обаче те се страхуват, че ще изгубят работата си след изборите.

Анкетираните са съгласни, че правната система не функционира, че нивото на безработицата е голямо, че има корупция и непотизъм, че няма производство и инвестиции, че инфраструктурата е лоша, а младите хора напускат.

Изборите те оценяват като екзистенциален въпрос и не като местни, а като статутни, а участието в тях приемат като приемане на другата държава с неверието, че това ще донесе на сръбския народ нещо добро.

Джурджевич обяснява, че сърбите в Косово са добре информирани, но не са убедени в оправдаността на изборите. Много по-активни бяха онези, които бяха за бойкот на изборите. Например из Митровица непрекъснато се говореше за изборите и хората разбират, че изборите се организират според законите на Косово. А изборните опции не бяха кой знае какви. Кампанията от Белград те схванаха като сплашване. Трябва да се каже, че на тях 10-15 години им бе говорено едно, а сега им се говори друго. Те просто нямат доверие в политическия елит нито на местно ниво, нито вярват в Белград.

Самите сърби са политически поделени, както и статутно – на онези, които работят, и онези, които не работят, на патриоти и предатели, на онези, които работят за чужденци и за албанци, на онези, които подкрепят Брюкселското споразумение и онези, които са против него и на онези, които са за изборите и онези, които са против изборите. Сърбите в Косово са най-доволни от своето здраве и възможността да се осланят на приятели, а са недоволни от защитата от престъпността и корупцията. Звечан е градът, в който анкетираните в най-голяма степен са доволни от своя живот, а на второ място е Косовска Митровица. Интересно е да се отбележи, че анкетираните твърдят, че не знаят какво е съдържанието на Брюкселското споразумение, а същевременно цели 97 процента от тях редовно следят новините по телевизията, а 92 процента четат статии на политически теми във вестниците.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.