Москва подготвя за война системата ГЛОНАСС

Министерството на отбраната в Москва планира да защити по-стабилно руската глобална навигационна система ГЛОНАСС срещу изкуствени смущения, създавани от противника при бойни действия. Ведомството поръча да бъде разработен специален имитатор, който да „научи“ армейските приемници да различават шума от полезния сигнал, информира в. „Известия“, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Трябва да бъдат защитени не само приемниците, а най-вече самите навигационни сателити, коментира Иван Моисеев, научен ръководител на Института за космическа политика. Според него съответните орбитални групировки на потенциалния противник разполагат с такава защита за разлика от руските.

Системата ГЛОНАСС използва в момента целево използват 24 апарата, които покриват цялата територия на планетата целологодишно, независимо от сезона, часа и метеорологичните условия. Още 4 апарата кръжат в орбита като резерв, съобщи през лятото руската агенция.

За създаване на новия изпитателен комплекс, който трябва да бъде разработен до 25 ноември 2017 г., руското отбранително ведомство вече отпусна 350 милиона рубли (7,96 милиона евро). Ще ги получи конструкторската фирма победител в предстоящия търг за изпълнител на държавната поръчка, посочва в. „Известия“.

Пентагонът и ЦРУ се стремят да не допуснат ГЛОНАСС да разположи свои станции на територията на САЩ, пише в. „Новие известия“, като се позовава на „Ню Йорк таймс“.

Според американското издание военните и разузнавачите се страхуват Кремъл да не използва тези обекти за военни цели – за да насочва по-точно чрез сателити руските ракети. Освен това тайните служби в САЩ предполагат, че станциите на ГЛОНАСС ще помагат на Москва по-лесно да шпионира Щатите.

Експерти на „Новие известия“ впрочем смятат, че американците просто не желаят да допуснат Русия на световния пазар за космически навигационни услуги.

Обвиненията в „шпионаж“ са част от неконкурентната борба за един многомилиарден пазар между САЩ и Русия, смята Игор Коротченко, директор на руския Център за анализ на световната оръжейна търговия.

ГЛОНАСС все повече набира сили като конкурент на американците, но „естествено никой няма да забрани в Русия Джи Пи Ес“, казва той.

От друга страна, САЩ могат при нужда да намалят точността, с която тяхната система определя координатите, или изобщо да прекъсне услугата Джи Пи Ес за потребители от Русия, предполага експертът.

САЩ имат далеч повече „аргументи“ срещу Русия в „звездните войни“ за потребителските кесии, признава и Алексей Арбатов, директор на Центъра за международна сигурност към Руската академия на науките.

За разлика от руската системата Джи Пи Ес не е толкова зависима от наземни станции, съответно САЩ не са изграждали такива в Русия. „Тъй че няма какво да затворим у нас, ако стане нещо“, пояснява експертът.

По данни на „Независимая газета“ Русия разполага в момента с 19 станции в помощ на ГЛОНАСС, затова сигналът на руската система в полярните зони е много по-точен от Джи Пи Ес.

Станциите са автоматични, но ако потрябва да се наглеждат, с това може да се занимават местни специалисти, както стоят нещата с обекта на ГЛОНАСС в Бразилия – „затова всички разсъждения за шпионаж са лукавство“, твърди „Независимая газета“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.