Израел предупреждава остро за ядрената програма на Иран

Израел изостри през уикенда реториката си във връзка с иранската ядрена програма, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху разкритикува американското правителство заради изгледите за споразумение с Техеран и положи усилия да настрои общественото мнение срещу евентуална сделка, а бившият израелски съветник по националната сигурност Яков Амидрор предупреди, че еврейската държава е готова едностранно да предприеме военно нападение срещу Иран, пише в. „Файненшъл таймс“.

Израел многократно е заявявал готовността си самостоятелно да нанесе удар срещу Иран, но сегашното предупреждение беше отправено преди предвидените за сряда дипломатически преговори по иранския ядрен въпрос в Женева, които според американски служители са близо до успех, отбелязва изданието.

Амидрор, който беше един от най-близките сътрудници на Нетаняху до оттеглянето си през октомври, заяви пред „Файненшъл таймс“, че израелската армия може да спре иранската ядрена програма „за доста дълго време“. По думите му „няма съмнение“, че Нетаняху би бил готов да вземе решение за едностранен удар, ако е необходимо.

„Нямаме нужда от позволение от когото и да било – ние сме независима държава“, каза Амидрор. „Ако е в положение, при което трябва да се защитава, Израел ще направи това“, заяви той, цитиран от „Файненшъл таймс“.

Нетаняху засили кампанията си да убеди световните лидери да проявят по-голяма твърдост към Иран преди международните преговори по ядрената програма на Техеран тази седмица, като нарече предлаганото ядрено споразумение „извънредно лоша сделка“, отбелязва в. „Гардиън“.

„Да се дадат на най-опасния режим на 21 век най-опасните оръжия в света е голяма, голяма грешка“, заяви той в интервю за Си Ен Ен.

Нетаняху призова за затягане на санкциите срещу Иран – ход, който би получил подкрепата на доста републиканци в Конгреса на САЩ, изтъква изданието.

Френският президент Франсоа Оланд, който пристигна на посещение в Израел, даде уверение, че Париж ще прояви твърдост в преговорите по иранската ядрена програма.

„Франция няма да отстъпи пред разпространението на ядрените оръжия“, заяви той при посрещането си в Тел Авив. „Докато не бъдем сигурни, че Иран се отказва от ядрените оръжия, ще продължим нашите искания и санкции“, подчерта Оланд, цитиран от „Гардиън“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.