Петдесет години след смъртта си Кенеди още очарова Европа

Франс прес

Джон Кенеди произнася прочутата си реч „Аз съм берлинчанин“. Снимка: архив на Белия дом

Петдесет години след смъртта на Джон Ф. Кенеди, неговата звезда избледнява в Съединените щати, където равносметката от управлението на бившия президент открито се дискутира. Но т продължава да грее на европейския небосвод.

Човекът, който отиде в Берлин, в сърцето на един континент, разделен на два непримирими лагера от Студената война, за да заяви „Ich bin ein Berliner“ (Аз съм берлинчанин), запечатва в съзнанията фигурата на харизматичния и динамичен лидер, какъвто силно липсваше по това време на Европа.

Вернер Екерт, 81-годишен германец, е бил в Берлин на този ден, когато Кенеди, изправен пред издигната две години по-рано стена, разделяща на две зони бившата германска столица, изразил решимостта на „свободния свят“ да се противопостави на влиянието на Съветския съюз в източната част на Европа.

„Най-могъщият човек в западния свят дойде специално в Берлин да ни вдъхне кураж и да даде знак на Източна Германия, че американците няма да ни изоставят“, спомня си той.

Европа, която беше запленена от чаровния потомък на ирландски имигранти и от възхитителната му съпруга, възпитаничка на парижката Сорбона в Париж, по това време бе управлявана от една съвсем различна политическа класа.

Испания и Португалия тогава бяха диктатури, Гърция носеше още белезите на гражданска война, а Италия бе управлявана от християндемократи в разяждана от мафията партия. Западна Германия се отърсваше болезнено от кошмара на нацизма и икономическата разруха, Франция мъчително се примиряваше със загубата на колониалната си империя. Колкото до Великобритания, тя продължаваше да е под влиянието на една старомодна аристокрация.

„Отлично си спомням тази свежа атмосфера, която младият и очарователен президент вдъхна в света“, спомня си италианският политик Валтер Велтрони, тогава още дете. „Имахме чувството, че зимата на следвоенния период е на път да приключи“.

„Джон Кенеди е пионер на всичко, което последва. Всички следващи президенти просто подражаваха в своето поведение и медийни методологии на това, което Кенеди направи“, подчертава френският журналист и писател Филип Лабро, автор на книгата „Стреляха по президента“.

„Той проправи път на идеята, че не е невъзможно начело на държавата да застане сравнително млад човек, който не е задължително да е опитен, но е изпълнен с амбиция и енергия“.

„Особено в годините след смъртта му, ако някой нов се появеше на сцената, например в Нормандия, ставаше нормандският Кенеди, името му стана нарицателно“, подчертава той.

Непринуденият стил на Кенеди даде пример за подражание, следван дори от сегашните поколения европейски политици. Тони Блеър, бившият премиер на Великобритания от лейбъристката партия и бившият френски президент от десницата Никола Саркози открито черпеха вдъхновение от него.

„На официалната си снимка в Елисейския дворец (от 2007 г.), Никола Саркози носи абсолютно същия раиран костюм на марката „Брукс Брадърс“ като Кенеди“, разкрива Фредерик Льоконт-Дийо, един от биографите на семейство Кенеди и организатор на една изложба в Париж.

Династията Аниели, собственик на автомобилния гигант „Фиат“, продължава да е наричана „италианските Кенеди“, най-вече защото Джани, патриархът на „Фиат“, често придружавал Джаки на Амалфийското крайбрежие и дори според слухове имал авантюра с нея.

Джаки Кенеди бе важен коз в акцията на Кенеди по очароването на Европа, особено във Франция, където тя е учила и говори езика. Американският президент се представяше като „мъжът, придружаващ Жаклин Кенеди в Париж“.

Толерантността на Старата Европа към личния живот на държавните ръководители също спомогна за запазването на репутацията на закоравелия женкар Кенеди. Италианският вестник „Джорнале“ посвети наскоро дълга статия на неговите сексуални лудории. Но вместо да осъди неговите действия, целта на вестника, собственост на семейството на Силвио Берлускони, бе да постави в перспектива авантюрите на бившия премиер.

„Днес, ако той бе кандидат на предварителните избори в САЩ, щеше да е изненадващо да стигне далеч, тъй като пресата щеше да го разкъса, да го разследва и да публикува всичко“, смята Филип Лабро, споменавайки също за неясните връзки на фамилията Кенеди с американската мафия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.