К`ъв ти тука “Хилтън”? Друго си е българският лукс

България пак се прочу. По света хотелите “Хилтън” са 5 звезди. Но в София – не. Държавната агенция по туризъм отказва да категоризира “Хилтън”-София, защото не отговарял на “минималните условия за луксозния клас”. И българският Върховен административен съд потвърди това. Шеф на съдебния състав е същият съдия Икономов, който се прочу с делото за Странджа.
Но най-забележителното изказване е на вещото лице по делото Огнян Стефанов, който заявил: „Хилтън“ е смешно хотелче, което не може да се мери с хотели от ранга на парк-хотел „Москва“.
Верно. Друго си е хотел от живково време, с мирис на Балкантурист и име от епохата на българо-съветската дружба.
Дали съдиите и забележителните експерти от агенцията по туризъм осъзнават, че правят България за смях? Види се – не. Те си водят своите войни, да докажат, че разни чужди хотелски вериги не струват пред нашите гордости.
На всеки чужденец или българин, пътувал достатъчно по света, му е ясно, че звездите на нашите хотели са менте. Това, което тук се представя като 4 звезди, примерно, отговаря на 3 звезди в Турция. Което тук е 3 звезди, отговаря на 2 там. Може да се похвалим само, че нашите звезди са по-добре отколкото в някой изостанала страна от Третия свят. Но и там луксозните хотели са по-добри от българските.
Обективно погледнато – има нормативи. И според тях се определят звездите. Но и без нормативи, ако човек разгледа българските хотели, ще види, че звездите са раздавани по приятелска линия.
Например прехваленият Гранд хотел “София” в центъра. Навремето кметът Янчулев събори с взрив градската библиотека, която е била първа сграда на софийското кметство, за да построят този хотел. На всички им беше ясно, че е някаква далавера. И досега не се знае кой му е собственик. Говорят, че е на Софиянски. Не е важно. Важното е, че като влезеш, веднага ти прави впечатление тясното фоайе и ниският таван. Как на такова нещо се дават 5 звезди? Уж лукс, ама залите за конференции и коктейли с нисък таван и колони. Тясно и лъскаво.
България е пълна с такива хотели. Особено от по евтините – стаички като кутийки, тесни коридори, схлупени тавани (за да има повече етажи и стаи), тесни фоайета. И претенции за лукс. Няма как в страна, където в рамките на 2 поколения населението е излязло от село, от тесните селски соби, да има лукс и пространство. Тясното е още в главите на архитектите.
Шефът на общинския съвет в Созопол се хвалеше преди време, че като разрешили строителството в Боджака (полуостровът южно от Созопол) там ще стане българският Ел Ей. Сега там са нацвъкани къщи тип прогимназии по 4 етажа, наред с вили в кичозен стил. Наистина е български Ел Ей.
Та и с хотелите така. К`ъв ти тук “Хилтън”?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.