За хората и „бежанците“

Антон Митов. Снимка: личен архив

Вината за разширяването на „Ал Кайда“ е на Турция. Скриване на очевидното вече не е възможно. Вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч напусна политиката заради публичен скандал и несъгласие с премиера Реджеп Тайип Ердоган по повод разделянето на мъжките и женските студентски и ученически общежития в страната, съобщи информационната агенция Доган хабер ажансъ (ДХА), цитирана от ”Фокус”.

Само си припомнете методите, с които „Ал Кайда“ се опитваше да промени действителността по време на своето управление в Афганистан. Разстрела на статуя на Буда от талибаните, например. Или покриването с чаршафи на статуи в Египет от „Мюсюлмански братя” – братство, което превърна „Арабска пролет” в „Арабска зима”. Политическата му витрина, силно подкрепяна от Ердоган „Партията на свободата и справедливостта” всеки момент ще бъде разтурена.

И започна великото преселение на бежанците, които като мишки се пръснаха по различни краища на света, за да намерят по-добър хамбар за своето съществуване. И бяха смачкани там където добрите намерения са по-големи от възможностите, а на други места бяха просто прегрупирани, въоръжени и изпратени да налагат „новия ислямски ред“.

Според сирийския журналист Нидал Хлайф българското правителство минава теста с бежанския проблем с тройка, докато българския народ с „Отличен“ 5,50, защото реагира по-гъвкаво и идейно. Българите показвали толерантност и гостоприемство.

Но хората, като правителството у нас, изпускат един съществен проблем, че хора от правителството на Турция пропускат свободно през своята територия „бежанци“ от „Ал Кайда“. По-слабо към нас и по-силно към Сирия.

Преди време бе публикувана интересна статия в The Wall Street Journal, в която като главен виновник за „ренесанса“ на „Ал Кайда“ е „назначена“ Турция. „Простодушните американци“ се доверяват на шефа на турското разузнаване Хакан Фидан като „главна действаща фигура“ на „метежа“ в Сирия. Американците поясняват, че MIT, ръководена от Фидан, е действала като „регулировчик“, за минаващите през ГКПП „бежанци“ и оръжия в помощ на сирийските бунтовници.

По време на срещата на Барак Обама с Ердоган през май във Вашингтон, на която присъстваше и Хакан Фидан, турците бяха „разкритикувани“ за това, че доставят оръжие на „антизападните джихадисти“, а не на бунтовниците.

Турция не притежава имунитет спрямо разпространяващия се радикализъм. Според някои наблюдатели повече от 500 млади турци се сражават на територията на Сирия. Клетки на „Ал Кайда“ водят активно зарибяване на млади членове.

„Заиграването“ на хората от турското правителство с някои от бежанците и пропускането им на наша територия може и да има обратен ефект за самата Турция от създадения там хаос.

Между другото, може би, това да стане поучителен урок в плановете на Турция и България като стратегически партньори на НАТО. Заигравайки се с чужди внушения с лекота ще се окажат виновни за всички пропуски на реалния инициатор на тази игра – САЩ, които имат гигантски опит при изчистването на отиграни карти.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.