Русия възстановява доброволните отряди с нов закон

Казаци патрулират в Москва. Снимка: от тв екрана

Законопроект, който Държавната дума гледа на второ четене, възражда доброволните отряди в Русия, пише „Росийская газета“. Фактически такива отряди действат отдавна в много региони. Въпросът е да получат официален статут цивилните граждани, които на обществени начала патрулират днес руските улици заедно с полицията или дежурят в собствените си входове – гонят навън наркомани и алкохолици, отпъждат крадците, посочва всекидневникът.

Според ръководството на МВР законът трябва да упълномощи тези хора заедно с полицията да проверяват документи, да задържат хулигани и други правонарушители, да спасяват пострадали при стихийни бедствия, аварии и техногенни катастрофи. И дори да участват в охраната на държавната граница, изтъква руският официоз.

Засега липсва единно федерално законодателство по въпроса, се казва в мотивите към проекта. При все това в Русия вече действат над 45 000 обществени формирования за охрана на реда, включващи повече от 454 000 души – 14 200 доброволни отряди наброяват към 190 000 членове, 895 казашки дружини – близо 62 000. А над 42 000 граждани на Русия са извънщатни сътрудници на полицията, пише изданието.

С участието на тези хора миналата година в Русия са разкрити 32 411 престъпления, установени са към 460 000 административни правонарушения, задържани са 357 526 правонарушители.

Руското МВР е убедено, че доброволните отряди спомагат и за превенция на престъпленията. Пазейки собствените си улици, блокове и входове, хората навреме забелязват и предотвратяват опасността – могат да извикат полицията, бърза помощ, да попречат на престъпници да ограбят някого или да оберат нечий апартамент. Най-важното е, че новият закон ще увеличи взаимното доверие между граждани и полиция, смятат стражите на реда.

Първите доброволни отряди се появяват във Великобритания в средата на 17-и век. Днес там действат групи с различни наименования към общините или местните полицейски участъци. Отрядниците нямат никакви привилегии, но имат право да извършват т. нар. граждански арест, както и всички останали британци, изтъква всекидневникът.

Подобни организации има в редица европейски страни. През 1972 г. в САЩ също бе създадена програма „Съседско наблюдение“, финансирана от федералния бюджет. Докато изпълняват задълженията си, отрядниците получават правата на шерифи – могат да арестуват заподозрени, да правят обиски и да охраняват местопрестъпление.

След ислямската революция в Иран бяха създадени отряди на т. нар. басиджи. Ръководи ги Корпусът на гвардейците на ислямската революция, организиращ за тях редовно военно обучение. Басиджите патрулират из улиците и бдят за спазването на ислямския морал.

В повечето латиноамерикански и африкански страни обаче доброволните отряди се превърнаха в „ескадрони на смъртта“. Затова днес гражданските формирования в помощ на полицията са строго забранени в тези държави, добавя всекидневникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.