Заговор като в трилър разтърси властите в Чехия

Ройтерс

Милош Земан. Снимка: от тв екрана

Налице са били всички елементи на шпионски трилър: колона автомобили със затъмнени стъкла, бароков дворец край чешката столица, тайна среща на видни политици. Но това действително се е случило миналия месец и е било кулминацията в борбата за власт между чешкия президент Милош Земан и негови бивши съюзници, които едва не сложиха край на политическата му кариера преди десет години.

В този безуспешен опит за преврат, както го наричат опонентите на Земан, президентът бе обвинен, че се е опитал съвместно с вътрешна опозиция в Чешката социалдемократическа партия да попречи на председателя на партия Бохуслав Соботка да стане премиер. Земан, който е приел разбунтувалите се в двореца, не каза кой знае какво за събитието освен това, че срещата не се е състояла по негова инициатива и че не е било необходимо да бъде държана в тайна.

Все пак срещата между Земан и заговорниците срещу Соботка бе разкрита и обезоръженият президент призна правото на Соботка да състави правителство. Но малцина сред политическия елит на Чехия смятат, че драмата е приключила. Сложният процес на формиране на коалиционно правителство може да предложи нови възможности за нестабилност. Това може да доведе до продължителна политическа парализа по време, когато са нужни решителни действие за засилване на икономиката. Огласени този месец данни показват, че през третото тримесечие на тази година икономиката отново е в рецесията.

Това е лоша новина за чуждестранните инвеститори – предимно фирми от съседна Германия като „Фолксваген“ и „Сименс“, дошли в Чехия заради нейния стабилен растеж и предвидима политика.

ПРЕДАТЕЛСТВО

Разигралата се миналия месец драма се корени в събития от 2002 г. Социалдемократът Земан бе приключил един успешен премиерски мандат и неговата партия го бе поканила да бъде неин кандидат на изборите за президент. На заседанието на парламентарната група на социалдемократите за обсъждане на кандидатурата на Земан настъпва внезапен обрат. Видни партийни членове, сред които и протежета на Земан, променят становището си и отказват да го подкрепят.

Според чешки медии Соботка, тогава министър на финансите, е сред гласувалите против Земан. После Соботка отказваше да отговори на въпроса дали е гласувал срещу Земан. Но Земан се е почувствал предаден и, ако се съди по мемоарите му, казал на колегите си, че се чувства като Пршемисъл Отакар Втори – чешки крал от 13-и век, загинал след като някои от велможите му го изоставили на бойното поле.

След това Земан се оттегли в своята селска къща в отдалечената област Височина, на около 120 км югоизточно от столицата. Стоеше си у дома, отбиваше се понякога в местната кръчма. През лятото често бе фотографиран как лежи в малка надуваема лодка в езерце наблизо.

Но той не беше забравен. Мемоарите му „Как грешах в политиката“, публикувани две години след оттеглянето му, съдържат смразяващи описания на хора, които според него са го предали.

По-рано тази година Милош Земан се възползва от възможността да се върне на политическата сцена. Той спечели президентските избори, разчитайки на гласовете на работниците в провинцията и на репутацията си на земен човек.

Той бързо предяви претенции за власт, въпреки че президентският пост е до голяма степен церемониален. След като тази година предишното десноцентристко правителство падна, той тръгна срещу волята на политическите партии и назначи временно правителство от свои съмишленици.

РЕВАНШ

На парламентарните избори миналия месец партията на Соботка спечели най-много гласове, но по-малко от очакваните. Соботка бе уязвим, особено заради наличието на съперници за лидерския пост в партия, които също бяха близки до Земан.

Докато падаше нощта на 26 октомври, събота, и излизаха резултати от изборите, Соботка бе в студиата на чешката телевизия, за да участва в предавания на живо. Приблизително по същото време най-малко две коли са напуснали Прага, тръгнали са към провинцията и са преминали през железните врати на двореца Лани – президентската резиденция, намираща се в гориста местност 40 км западно от Прага. На следващия ден проземановата фракция в социалдемократическата партия се опита да свали Соботка, като спечели мнозинство в ръководния партиен орган при приемането на резолюция с призив към лидера да се оттегли.

Но бунтът заприлича повече на фарс, отколкото на шпионски трилър. Екип на чешката телевизия бе съумял да проследи колоната автомобили до двореца. Когато журналисти попитали часовоя на портала кой е вътре, той изброил имената на вътрешнопартийните противници на Соботка.

Един от бунтовниците на срещата впоследствие призна, че тя се е състояла, макар че останалите участници отричаха. Някои от бунтовниците бяха принудени да отстъпят и да се извинят. Водачът им Михал Хашек подаде оставка като първи заместник-председател на партията.

В единствения си публичен коментар по темата Земан каза пред вестник „Право“: „Не виждам нищо странно в темите, обсъждани на тази среща, и смятам, че е малко смешно, че е била пазена в тайна“. Земан каза още, че Хашек, а не той, е бил инициатор на срещата. На въпрос на Ройтерс дали Земан е обсъждал с бунтовниците планове за отстраняването на Соботка, президентската администрация отговори, че няма друг коментар, различен от това, което президентът е казал в интервюто си за вестника.

Инцидентът промени баланса на властта отново в полза на Соботка. От средите на социалдемократите се въздържат да критикуват публично държавния глава, но в частни разговори казват, че Земан се опитал да организира преврат, но бил победен. Но казват, че той ще се върне. Скоро Соботка ще почне преговори за съставяне на коалиция между неговата партия, класиралата се на второ място партия АНО на магната Андрей Бабиш и десноцентристките християндемократи.

Бохуслав Соботка ще трябва да търси компромиси по въпроси, по които има големи политически различия. Ако процесът се провали или прекалено се проточи, Земан, който по конституция има правото да номинира премиера, отново ще използва влиянието си.

Има обаче начин Земан да бъде спрян. Ако достатъчен брой членове на парламента решат, те могат да гласуват поправка в конституцията, която да ореже президентските пълномощия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.