Афганистанските старейшини ще обсъдят американското присъствие след 2014 г.

Франс прес

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Общият племенен съвет на старейшините в Афганистан – Лоя джирга, ще проведе напрегнати дебати от четвъртък до неделя, за да се произнесе по документ, предвиждащ силите на САЩ да останат там и след изтеглянето на НАТО в края на 2014 г. Решението ще има сериозни последици за страната, все още разтърсвана от насилие.

Свикана от президента Хамид Карзай, Лоя джирга – която се събира само в изключителни случаи, за да очертае главните насоки в развитието на страната – ще обедини 2500 делегати от 34 провинции – племенни вождове, парламентаристи и представители на гражданското общество.

Участниците вече пристигнаха в афганистанската столица. Кабул е барикадиран срещу възможни атаки на талибаните, които се сражават с Карзай и натовските му съюзници: бунтовниците не желаят в страната да останат каквито и да било чуждестранни войски.

Като предупреждение прозвуча в събота атентатът, извършен от бунтовниците край студентското градче на кабулската Политехника, където се състоя предстоящата Лоя джирга. Загинаха 12 души.

„Враговете ни ще се опитат да нанесат всички възможни удари на Лоя джирга“, заяви говорителят на вътрешното министерство Седик Седики.

През четирите дни на срещата делегатите ще анализират двустранния договор за сигурност, за който Вашингтон, нахлул в Афганистан след 11 септември, преговаря със своя съюзник Кабул от месеци насам.

Без споразумение Афганистан ще остане „изолиран“

Спогодбата се очаква да уточни всичко свързано с американското присъствие в страната, след като в края на 2014 г. бойната мисия на НАТО приключи – по-специално броя на базите и на войниците.

Според Рангин Дадфар Спанта, съветник по националната сигурност на президента Карзай, цитиран от източник в парламента, проектодоговорът предвижда САЩ да запазят в Афганистан от 10 000 до 16 000 войници и огромната база в Баграм, северно от Кабул, да остане под американски контрол.

Щом разискванията завършат, Лоя Джирга ще вземе решение, което ще бъде внесено в парламента.

Ако бъде одобрено, споразумението ще осигури на афганистанските сили подкрепа от САЩ, щом 75-те хиляди натовски войници напуснат страната, за да не избухне пак насилие след изтеглянето на войските.

От документа ще зависи и възможността Западът да запази в същия размер финансовата помощ за афганистанските сили за сигурност – близо 4 милиарда долара годишно, изтъква Кейт Кларк от Аналитичната мрежа за Афганистан.

При липса на споразумение афганистанските сили – макар и многобройни (350 хил. души), но зле екипирани и въоръжени, може пак да останат безпомощни в двубоя с талибаните, останали непобедени след дванайсет години сражения, въпреки че НАТО използва изключително мощни военни средства.

„Не бъде ли сключен договорът, Афганистан пак ще остане изолиран – като агне, изоставено сред глутница вълци“, предупреждава съветникът Спанта.

Нещата може би са предрешени

Лоя джирга ще обсъжда най-вече въпроса за имунитета на американските сили. Това е ключов момент за Вашингтон, който иска войниците, обвинени в престъпления в Афганистан, да бъдат съдени от американски, а не афганистански съдилища.

САЩ разчитаха да оставят военен контингент в Ирак и след 2011 г., но в крайна сметка изтеглиха всичките си войски, тъй като Багдад отказа да им предостави имунитет.

Мнозина американски представители обаче заявиха, че проблемът, пораждащ остри разногласия в Афганистан, вече е уреден по време на преговорите, чиято кулминация е била през октомври, по време на визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Кабул.

„Наближихме повече отвсякога края на процеса, чрез който ще може да определим новите си отношения с Афганистан“, заяви миналата седмица американският министър.

Мащабният обхват на документа превръща подписването му в последна възможност, по-важна за страната може би дори от президентските избори идния април. И нищо чудно администрацията на Карзай вече да е подсигурила за договора „зелена светлина“ от Лоя джирга, предполага анализаторката Кейт Кларк.

„Целта на джиргите е да придават повече тежест на някои деликатни правителствени решения. Делегатите се подбират така, че почти със сигурност да решат, каквото трябва“, казва тя.

Талибаните пък нарекоха предстоящия форум „фарс“ и обещаха наказателни мерки, ако одобри споразумението.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.