След тайфуна корупция връхлита Филипините

Асошиейтед прес

Когато вестник на филипинските работници в Нова Зеландия съобщаваше на читателите си как да дарят средства за спасителните операции в родината им след тайфуна, той посочи агенции като Червения кръст, но не и правителствените банкови сметки, които бяха изпратени от филипинското посолство.

„Няма да бъде деликатен“, заяви Мел Фернандес, редакционният консултант на вестник „Филипино мигрант нюз“. „Бихме искали всеки цент да стигне до тези бедни хора, а не да бъде откраднат“.

Корупцията е проблем след всяко природно бедствие, тъй като пристигат милиони долари в пари и стоки от цял свят. Но тези опасения са особено изострени на Филипините, където корупцията от десетилетия е част от живота.

Правителството на президента Бениньо Акино Трети, който обяви борбата с корупцията за приоритет, обещава пълна прозрачност за разходите за възстановяване на районите, опустошени от тайфуна Хайян, който на Филипините е наричан Йоланда. В понеделник правителството обяви, че е създало сайт, наречен „Прозрачност за чуждестранната помощ“, чрез който може да се проследят средствата от чужди донори.

„От нас се иска да наблюдаваме движението на средствата от чуждестранни помощи след Йоланда, за да стигнат точно там, където се очаква: до оцелелите от тайфуна“, заяви в изявление заместник-министърът по бюджета и управлението и говорител на правителството Ричард Моя.

Над 270 милиона долара чуждестранни помощи бяха дарени, за да се помогне на жертвите на тайфуна от 8 ноември, при който загинаха най-малко 3976 души, а близо 1600 бяха обявени за изчезнали по данни на правителството. Над 4 милиона души са били принудени да напуснат домовете си и имат нужда от храна, вода и подслон. Тайфунът освен това унищожи средствата за прехрана на мнозина, като съсипа реколта, кокосови плантации и лодки и уби добитък.

Няколко засегнати населени места изглежда преминаваха вчера от борба за оцеляване към започване на възстановителни работи. Пазарите отново отвориха, макар че се предлагаха малко стоки. Някои бензиностанции работеха, хората поправяха повредените си домове или си правеха временни подслони от останките.

„Най-тъмната част от нощта отмина, но все още не сме на 100 процента“, заяви военният командир на провинцията генерал-лейтенант Рой Деваратурда.

В неделя Акино обиколи зоната на бедствието и обеща да ускори доставките.

Предстои много работа. Министърът на енергетиката Джерико Петиля обеща да възстанови електроснабдяването във всички засегнати региони до 24 декември. Задачата ще изисква издигане на 160 стълба за магистрални електропроводи и хиляди други електрически стълбове, съборени от тайфуна. Той заяви, че ще подаде оставка, ако не се справи.

„Трудно е да се празнува Коледа без светлина“, каза Петиля.

Правителството иска да покаже, че ще бъде по-отговорно от предишните администрации при ликвидирането на последици от природни бедствия. Твърди се, че средствата, които са били предназначени за възстановяване, са били отклонени. Прокуратурата разследва твърденията, че 20,7 милиона долара правителствени средства за изграждане на градовете, опустошени от бурята през 2009 година на северния остров Лусон, са били откраднати от местни чиновници чрез фалшиви неправителствени агенции.

На 7 ноември, ден преди тайфунът Хайян да се стовари върху страната, филипинците се бяха залепили за телевизионните екрани, за да гледат даването на показания в в Сената, където Джанет Лим Наполес отрече обвиненията, че е била мозъкът зад заговор за открадване на милиони долари от правителствени фондове, предназначени за проекти за борба с бедността.

Прекалено е рано да се каже каква част от помощите, предназначени за жертвите на тайфуна Хайян миналата седмица, може да отидат не у когото трябва. Чуждестранните дарители изискват стриктни антикорупционни мерки в проектите, които финансират, но в лични разговори признават, че „изтичането“ на фондове понякога е неизбежно.

Голяма част от помощите в първата фаза на реакцията след кризи е под формата на храна, вода и други стоки. Далеч по-изгодни възможности за корупция се появяват по-късно, когато започне възстановяването и започнат да се раздават договори.

Но корупцията вероятно вече е влошила последствията от тайфуна. Парите за пътища са били отклонени, което е намалило възможностите на хората да се евакуират. Болниците не са получили ресурсите, които е трябвало да имат. Някои къщи можеше да не бъдат съборени, ако бяха построени в съответствие със строителните норми.

„Корупцията на дребно в градските райони означава, че не се извършват инспекции по строителството, не се спазват строителните норми“, казва Стивън Руд, представителят на неправителствената организация по развитието Фондация за Азия в Манила. „Дори домовете на средната класа не са построени така, че да издържат на тайфун, камо ли бедните къщи“.

Филипинците, които работят в чужбина и пращат пари на семействата си в родината, несъмнено са важен източник на средства, но Фернандес, новозеландският консултант, смята че те няма да искат да дават пари на правителството. Той казва, че те просто ще дарят пари на неправителствени организации, но Руд не е сигурен дори в това.

„Има силен скептицизъм, особено сред филипинската общност в чужбина“, каза Руд. „Хората са отвратени. Виждате го в социалните мрежи. Хората казват, че няма смисъл – ако дадат пари, те просто ще бъдат откраднати“.

Тайфунът връхлетя в момент, когато някои вярваха, че Филипините може най-накрая да вземат мерки срещу корупцията. В последния си глобален доклад за корупцията, „Трансперънси интернешънъл“ посочи, че Филипините са една от общо 11 страни по света, в които хората усещат подобрение в борбата с корупцията.

Руд заяви, че според него филипинските правителствени агенции като министерството на социалното благосъстояние и развитието са по-малко корумпирани, отколкото са били някога и че може да се разчита на тях за ръководство след бедствия като тайфуна.

Дораси Солета-Нантес, филипинка, научен сътрудник в Австралийския национален университет, заяви че неотдавнашния дебат за корупцията във Филипините е бил активен и хората искат подобрение. Тя заяви, че журналистическите разследвания на места като Таклобан, опустошения от тайфуна град, ще помогнат да се гарантира, че помощта ще бъде раздадена.

„Но някои жертви ще бъдат пренебрегнати, защото не са свързани с една или друга политическа сила“, добави тя.

Тексън Джон Лим, администратор на град Таклобан, заяви че градът е известен с доброто си управление и сметките му са прозрачни. Той добави, че опасенията за корупция са свързани с хора като доставчиците на цимент, а „точно в момента не можете да купите нищо“.

Валери Еймъс, отговаряща за хуманитарните въпроси в ООН, заяви в Манила, че ООН не очаква да има масова корупция, свързана с реагирането на бедствието. „Всички искат да осигурят максимална помощ на хората, които имат нужда от нея“, заяви тя.

Агенциите за помощи вземат собствени предпазни мерки, за да избегнат корупцията.

Крис Кларк, главният изпълнителен директор на новозеландския клон на Уърлдвижън, е посетил районите, засегнати от тайфуна. Той каза, че организацията има свои собствени вериги за доставки, събира даренията директно и дори дава микрочипове на жертви, за да отбележи количеството на доставената помощ.

„Това винаги е проблем, за който ни питат“, казва той. „Стигат ли парите дотам и стигат ли до правилните хора?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.