Чешката политика с извънбрачни връзки като в латиноамерикански сериал

Тези дни животът на чешките политици е като теленовела. Премиерът напуска жена си, заради своя по-млада колежка. Госпожицата е бременна от него. Децата му го осъждат. Жена му не иска развод и безуспешно се кандидатира за Сената, явно за да си отмъсти.

51-годишният чешки премиер Мирек Тополанек не можа да впечатли сънародниците си със сапунения сериал, който се разиграва в личния му живот. Той напусна жена си заради по-млада колежка, която му роди син. Снимка: Ройтерс

Политическият му опонент също е хванат в забежки. Той бърза да обяви, че се развежда. Синът му напуска приятелката си, скоро след като му е родила дете. Тогава на премиера му се ражда четвърто дете, този път извънбрачно.

Това не е лош сценарий на безкрайна телевизионна сага, но се случва наистина в чешката политика.

Реакцията към политиците-прелюбодейци в Чехия е нещо средно между безмилостното отразяване на скандалите в британската преса и великодушната прошка, характерна за френското общество. Това означава, че медиите, които се месят в личния им живот, може да са накарали прелюбодейците да изгубят търпение, но не и постовете си.

Чехите са толерантни към изневерите и разводите на другите, твърдят социолози. „Моралните присъди тук не са сурови. Хората казват: нормални неща. Какво толкова е станало,“ обяснява Ян Хартъл, директор на социологическа агенция „Стем“. “Във всеки случай,” добавя той, “чехите нямат високо мнение за политиците си. Те са убедени, че политиците така или иначе нямат високи морални принципи. От тях се очаква да бъдат аморални“.

Това, което има значение за избирателите, е как лидерите им се справят с проблема. „Ако политикът реши проблема добре, хората са склонни да му простят“, добавя Хартъл.

51-годишният министър-председателят Мирек Тополанек започна управлението си зле. Месеци наред той гневно отхвърляше слуховете за извънбрачна връзка с колежката си от консервативната партия Луцие Талманова, която е с 11 години по-млада от него.

Най-накрая – през януари – след като стана ясно, че Талманова е бременна, той публично призна, че е напуснал съпругата си Павла, с която имаше дългогодишен брак. Последваха още увъртания, преди да признае, че е баща на детето.

Иржи Пароубек, политическият опонент на министър-председателя на Чехия, не остана назад и също си хвана любовница. Снимка: tyden.cz

Основният му опонент от левицата, 54-годишният Иржи Пароубек, избра друга стратегия. Когато жълт вестник го излови с 20 години по-млада руса преводачка на път за ваканция край морето, лидерът на социалдемократите беше похвален за това, че бързо хвърли светлина върху личния си живот.

Макар и леко язвителен, Тополанек даде пресконференция само за раждането на извънбрачния си син. „Добър ден, тук съм да ви дам нещо, за което да пишете преди да започне ваканцията на правителството“, каза премиерът с нотка на презрение към журналистите. Въпреки това той се увлече и толкова радостно заразказва за новото си дете, че за момент забрави за неприязънта си към пресата. „Говорихме си дълго и накрая осъзнах, че просто съм останал там“, обясни той с щастлива усмивка как се е случило така, че е присъствал на раждането.

Попитан за подялбата на имуществото при развода, желан от него, но не и от съпругата му, той се нарече „стар глупак“. „Разбира се, бих й оставил апартамента и бих изплатил ипотеката“, отговори Тополанек, без да укори репортера за нахалния въпрос.

Преди репортерите да са тръгнали към редакциите си, от кабинета на министър-председателя дори им раздадоха дискове със снимки на щастливата майка и сина й.

Бившият депутат и сексолог Ярослав Зверина отбелязва, че само следващите избори може да покажат дали новата стратегия на откритост ще позволи на чешките политици да изневеряват на жените си и в същото време да се задържат на власт.
„В чужбина би избухнал скандал. Щяха да им искат оставките. Но тук това изглежда почти като героизъм“, казва невярващо 58-годишната собственичка на магазин Ева Орсакова.

Група таксиметрови шофьори на средна възраст обаче изобщо не са впечатлени. „Кой ли не е изневерявал?“, заявява един от тях и многозначително намигва. И той като останалите отказва да си каже името. Въпреки това таксиметровите шофьори бълват нападки по адрес на избираемите си ръководители.

„Те са боклуци,“ крещи един от тях, облечен в бяла риза и джинси. „Не ги е грижа за обикновените хора. Имат средства да издържат любовниците си“.

Дали обаче извънбрачните авантюри ще ги накарат да не гласуват за неверните политици?

„Не. Определено не“, клатят глави таксиметровите шофьори.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.