Разцепление сред ислямистите в Турция?

Месеци преди предстоящите догодина местни и президентски избори в Турция се задълбочава пропукването в редиците на управляващата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР), а атмосферата на напрежение, тегнеща над управляващата партия, поне отчасти изглежда е под влияние на хладен фронт отвъд океана.

С изказванията си в последно време Бюлент Арънч, говорителят на правителството и един от основателите на ПСР, даде да се разбере, че неговият глас не е в унисон с този на ръководителя на кабинета и лидер на партията. Министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган и Арънч неколкократно тази година изясняваха взаимно свои изказвания, засилвайки впечатлението за разцепление в ПСР. Самият Арънч също призна в един от случаите, че има „ясно противоречие“ между думите на Ердоган като министър-председател и неговото собствено изявление като говорител на правителството.

Бюлент Арънч, който се очерта като по-умерения глас в управляващата партия, неведнъж се е противопоставял на турския премиер. Пример за това стана и по-мекият му подход към антиправителствените протести и участниците в тях, които Ердоган категорично заклейми. Премиерът защити твърдата реакция на полицията тогава, докато Арънч се извини за действията на органите на реда.

Повод за най-новия случай, при който се стигна до подобна вербална конфронтация между двамата, даде спорно изказване на турския премиер за смесеното съжителство на студенти и студентки в университетските общежития и под покрива на частни квартири. Ердоган предупреди дори за възможни инспекции на държавните органи в жилищата на студенти, с което предизвика обществено негодувание в страната. Първоначално говорителят на правителството като че ли се опита да покрие скандалното изказване, отричайки достоверността на появилите се твърдения за подобни думи на премиера. Самият Ердоган обаче потвърди позицията си, изтъквайки, че никога не отрича нещо, което е казал. Това постави в много неловка ситуация Арънч, който на свой ред оцени, че премиерът ненужно е направил така, че правителството да бъде изложено на критики.

Дни след това Арънч обяви, че има намерение да се оттегли от активния политически живот, като същевременно се опита да разсее усещането за съществуващ спор между него и премиера Реджеп Тайип Ердоган, заявявайки, че „не е в конфликт с никого в сферата на политиката“.

На фона на това пропукване в управляващата в Турция ПСР все повече се говори и за кризата в отношенията между проислямската партия и влиятелния ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г., но има широк кръг последователи в Турция.

Арънч, известен с близостта си с Гюлен, заяви преди да отпътува на посещение в САЩ вчера, че въпреки „искреното си желание“ не планира среща с „уважавания ходжа“, защото средата за една такава визита в момента е неподходяща. „И по-рано съм изразявал обичта и уважението си към него. В политически аспект обаче сега средата не е много подходяща. Въпреки искреното ми желание при това посещение няма да имам среща с нашия уважаван ходжа (учител)“ бе отговорът на Арънч на журналистическите въпроси.

Последната такава среща на правителствения говорител с Гюлен обаче бе съвсем неотдавна – през май, а след нея Арънч се опита да разсее впечатлението за напрежение между религиозната общност на Гюлен и управляващата партия. „Няма охлаждане“, заяви той тогава, добавяйки, че премиерът Ердоган дори е изпратил специални поздрави на Гюлен.

В последвалите месеци обаче разногласията между Фетхуллах Гюлен и турския министър-председател изпъкнаха още по-явно. Те се очертаха като дълбоки различия не само по външнополитически въпроси, като например позицията за Сирия, а и по вътрешнополитически, в т.ч. протестите в Турция през лятото. От Пенсилвания ислямският проповедник осъди насилието и разрушенията, станали по време на антиправителствените протести, и заяви, че исканията на демонстрантите в защита на парка Гези не бива да бъдат пренебрегнати.

Най-новата индикация за разцеплението в някогашния както изглеждаше хармоничен съюз между турското правителство и общността на Фетхуллах Гюлен е слабо отразеният в чуждестранните медии, но доста разгорещен в Турция дебат за предложеното закриване на подготвителни училища, които са собственост на движението на Гюлен „Хизмет“ (Служба). Решение в тази насока би навредило сериозно на разрастването на общността на Гюлен, която още от 70-те години осигурява на приемлива цена подготовка на кандидат-студенти, отбелязва турският информационен сайт Уърлд булитин.

Подготвителните школи на движението на Гюлен, което предлага една по-различна трактовка от кемалистко-републиканската пропаганда в държавните училища, често именно по тази причина са се превръщали в прицел на турските правителства, което пък принуди Гюлен да се оттегли в изгнание по собствена воля в САЩ.

Освен училища движението „Хизмет“ има в Турция голям брой неправителствени организации и дори цяла медийна империя, от която в последно време свободно критикува политиките на правителството. Турският премиер обвини в предаване по телевизия АТВ общността на Гюлен, че чрез медиите си води „очерняща пропаганда“ спрямо правителството и призова на това да бъде сложен край.

Тези процеси преди местните избори през март и президентските избори през август предизвикаха спекулации, че последователите на Гюлен ще оттеглят подкрепата си за ПСР и дори, че движението „Хизмет“ има планове да се включи в политическия живот като политическа сила. Чрез своята Фондация на журналистите и писателите движението отрече наскоро да има такива намерения, изтъквайки, че „както сега, така и в бъдеще“ възможност да се трансформира в политическа партия е изключена. В декларацията обаче беше допусната възможността за участие на последователи на „Хизмет“ в политиката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.