Вилнюс – една възможност, а не непреодолимо препятствие за Европа

На 27 ноември държавните и правителствените ръководители ще се срещнат във Вилнюс, за да вземат решение за бъдещето на отношенията на ЕС със страните от Източното партньорство. Ако бъдат изпълнени всички условия, Република Молдова, Украйна и Грузия ще подпишат споразумения за асоцииране с ЕС, ще установят споразумения за свободна търговия, както и за свободно движение в Европа.

От срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. не е съществувала подобна възможност мечтата за обединена, свободна и мирна Европа да стане реалност. Има огромни очаквания поради практически и политически причини.

Рискът от разочарование е пропороционален на залога на решенията. За 28-те страни от ЕС, за страните от Източното партньорство и техните съседи се създаде усещането за един момент „всичко или нищо“. Вилнюс е важен, но същевременно е само един етап.

Както ЕС, така и страните от региона имат още много работа, независимо от непосредствения резултат от срещата на високо равнище. Един успех, свързан с подписване за Украйна и започване за Молдова на преговорите за асоцииране е важен. За ЕС, той може да отбележи момента на връщане към стратегическия и логичен подход в неговата роля на световна сила и на важен играч със съответните отговорности.

Остава да се види и дали Русия ще разбере, че не натискът, сплашването и икономическият шантаж по адрес на трите страни, а сътрудничество с ЕС и в отношенията с бившите републики от съветската империя, представлява шанс за развитието на Русия. То може да стане само заедно със, а не срещу Запада. Излизането от манталитета на игра с „нулева сума“ не изглежда обаче неминуема. Както ЕС, така и страните от Източното партньорство трябва да действат зряло и спокойно.

Студената война е шлифовала стратегическото мислене на много от хората, които вземат решенията днес в Москва. От друга страна Вилнюс може да представлява отправната точка за нов подход.

Далеч от илюзията за един евроазиатски съюз, едни нови отношения между Русия и ЕС са възможни.

Това означава едно „широко пространство за сътрудничество между Лос Анджелис и Владивосток, а не само от Лос Анджелис до Донецк“, както вдъхновено казваше Виктория Нюланд, говорейки за „истинско трансатлантическо възраждане“.

Що се отнася до отношенията с Украйна, по-специално последните дни са от ключово значение. Поисканите от ЕС условия, особено свързаните с освобождаване под медицински контрол на Юлия Тимошенко, трябва да бъдат одобрени от Върховната Рада. Те се припокриват с едно фундаментално изискване, важно за правовата държава и управлението на Украйна: независимо правосъдие. Президентът Янукович има решаваща роля за намиране на позиция, отговаряща на националния интерес на Украйна, който налага близки отношения с Европа, но не враждебни с Москва.

За Румъния решенията на Киев са важни. Украйна е нашият най-голям съсед. Въпреки трудностите в двустранните отношения, потенциалът за сътрудничество е значим. Една сърдечна и европейска атмосфера между Букурещ и Киев е в интерес и на Молдова от двете страни на река Прут. За румънската общност в Буковина и в южната част на Бесарабия е шанс за трайна нормализация.

Един пазар от 45 милиона души, търговски пътища, транспортна инфраструктура и комуникации е важен залог за Румъния, не само за ЕС.

Експлоатацията на ресурсите на двете държави в континенталния шелф на Черно море от една и съща американска компания – Ексън Мобил, и най-вече напускането на позицията на държава на първа линия между Изтока и Запада, която днес има Румъния – ето толкова много аргументи за впечатляващо възраждане на отношенията с Украйна. Една успешна среща на високо равнище във Вилнюс ни приближава към тази възможност.

За Република Молдова Вилнюс представлява исторически момент. Над 100 000 молдовски патриоти демонстрираха в Кишинев в подкрепа на европейската съдба на страната. Ако Украйна и Република Молдова мислят по европейски, и решаването на приднестровския конфликт става възможно. Нашата историческа мечта да се озовем заедно в Европа – румънци, но и украинци, руснаци или гагаузи от Молдова е по-близо до осъществяване от всякога.

И за Грузия, нашият непосредствен съсед отвъд Черно море, Вилнюс е важен момент. В епичната схватка за контрола над тази ключова страна в зоната на Черно море и Южен Кавказ, както ЕС, така и грузинските лидери имат възможност да излязат от клишето на историята.

С трите съседни страни по-близо до Европа, Румъния ще стане и по-натоварен мост между Изтока и Запада, основна страна на Новия път на коприната. Ролята на мост е за предпочитане пред тази на обикновен член от географската периферия на Европа, слабо снабден с капитал, инфраструктура и технология.

С едно благоприятно решение във Вилнюс политическата география на Европа ще се плъзне още повече на изток. Румъния автоматично ще стане „по-централна“ в европейската и евроатлантическата конструкция, спечелвайки по-голяма стратегическа дълбочина на нашата източна граница. Икономически, политически и стратегически Румъния ще спечели толкова, колкото и основните участници в срещата на върха във Вилнюс.

Също толкова важно е да се каже, че в случай че Украйна не успее да изпълни в следващите дни императивните искания на Брюксел, Румъния, както и Полша, трябва да продължат да действат интелигентно и упорито за закрепването на Украйна към Европа. Вилнюс трябва да бъде управляван като една възможност, а не като непреодолимо препятствие за Европа и страните от Източното партньорство.

Ако срещата на високо равнище успее изцяло, с право Вилнюс ще стане, макар и за няколко дни, новата столица на обединена Европа.

БТА

*Мирча Джоана е сенатор от управляващата Социалдемократическа партия, бивш министър на външните работи и бивш председател на Сената.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.