Технологията Джи Пи Ес помага на Нигерия да се бори с полиомиелита

Франс прес

Ваксиниране в Нигерия. Снимка: Фондация Гейтс

Вперил очи в монитора си, Махмуд Зубайру внимателно следи придвижванията на всеки свой медицински екип по улиците на Кано, най-големия град в Северна Нигерия и едно от главните огнища на полиомиелит в света.

Благодарение на усъвършенствана електронна технология, използвана с подкрепата на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, той може да следи в реално време работата на екипите, които обикалят от врата на врата, за да имунизират всички деца под петгодишна възраст срещу болестта, която може да предизвика тежки парализи.

Тъй като местните жители често са отрицателно настроени към кампаниите за ваксинация, някои лекари бяха склонни да раздуват бройките си, за да оправдаят заплатите си. Днес това вече не е възможно благодарение на Джи Пи Ес тракърите, казва лекар от Световната здравна организация (СЗО) в Кано, втори по големина град в 170-милионната страна.

„Лесно е да се контролират извършваните от всеки екип ваксинации, защото инсталираните в телефоните им Джи Пи Ес тракъри излъчват маркери в сайта ни по сателитен път. Това ни позволява да знаем с точност броя на посетените всеки ден къщи по време на кампанията за ваксинация“, обяснява доктор Зубайру, координатор на тази нова кампания в Кано.

Доктор Зубайру е настанен в офисите на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, благотворителната организация на компютърния магнат, която се е ангажирала да премахне вируса на полиомиелита в световен мащаб.

Идеята на СЗО за телефонните тракъри е отчасти финансирана от фондацията „Гейтс“ в рамките на четиригодишна програма.

Поради високата цена на тези устройства фондация „Гейтс“ се е съсредоточила върху 40 високорискови района в осем щата от Северна Нигерия.

Мюсюлманският щат Кано е избран, защото вирусът е разпространен там, но и защото подозрителността на някои родители, които продължават да отхвърлят ваксината, намалява ефикасността на обиколките от врата на врата.

„Проследяването се прави с цел увеличаване степента на ваксиниране и осигуряване на по-добър надзор“, обяснява Зубайру.

Жълти точици се появяват на сателитната карта на кварталите на Кано всеки път, когато някой екип прекарва повече от две минути на едно място. Зелени линии очертават решетка на различните квартали, като всеки квадрат представлява къща.

В една от зоните мониторът показва, че само половината къщи са били посетени.

През 2003 г. се наложи кампанията за имунизация в Кано да бъде прекъсната за 13 месеца след публични изявления на мюсюлмански видни личности и на лекари, според които ваксината може да направи момичетата стерилни. Те смятат, че това е заговор на Запада за намаляване на мюсюлманското население.

Подобни слухове се разпространиха и в Афганистан и Пакистан.

Заради това Кано се превърна в едно от основните огнища на този силно заразен вирус, който може да причини необратима парализа.

Нигерия е една от трите страни в света заедно с Пакистан и Афганистан, където полиомиелитът е в ендемично състояние. Болестта напредва и в Сомалия и Сирия заради разпадането на обществения ред и инфраструктурата.

Няма лечение на болестта, но съществуват ефикасни превантивни ваксини.

Извършени в Нигерия и чужбина лабораторни изследвания потвърдиха безвредния характер на ваксината, но това не убеди нигерийската общественост.

Редица нигерийски общественици подкрепиха фондация „Гейтс“, което би трябвало да помогне за успокояване на общественото мнение. Сред тях е роденият в Кано предприемач Алико Данготе, който според сп. „Форбс“ е най-богатият човек в Африка.

Според нигерийския президент Гудлък Джонатан, който се изказа по темата миналата седмица при посещение на Бил Гейтс, няма никаква причина полиомиелитът да не бъде изкоренен през 2014 г.

Кампанията обаче продължава да се сблъсква със съпротива по места. През февруари най-малко десет души бяха застреляни в Кано при нападения срещу две клиники, които организираха ваксинации срещу полиомиелит.

Подобни нападения имаше и в Пакистан.

Според публикувани тази седмица данни на Световната инициатива за премахване на полиомиелита, 51 от 334-те случая на полиомиелит, открити в света през 2013 г., са в Нигерия. Според инициативата това е подобрение спрямо 2012 г., когато в Нигерия бяха 122 от 223-те случая на полиомиелит в света.

Според Зубайру тези резултати се дължат на Джи Пи Ес тракърите. „Има добър напредък към премахването на полиомиелита в Нигерия“, уверява той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.