Бейрут – за кого е изгоден атентатът срещу посолството на Иран

Взривът пред посолството на Иран в Бейрут. Снимка: от тв екрана

Както задкулисието е част от театъра, така Ливан е неразделна част от гражданската война в Сирия. Той служи като тилова база за бойците, за убежище на бягащите цивилни и едновременно като параван и трамплин за регионалните сили и въоръжените групи, които разиграват своите битки, често по изключително кървав начин.

Нападението срещу посолството на Иран в сърцето на крепостта на неговия съюзник Хизбула беше най-драматичната проява на разпространението на конфликта от Сирия, откакто започна войната там. То още повече подкопава политическата стабилност на Ливан, показва нарастващите възможности на джихадистите и може да доведе до по-голямо участие на Иран тъкмо когато по-широките му отношения със Запада, изглежда, са на път да се подобрят.

Иран помогна за създаването на Хизбула преди 30 години. Оттогава той поддържа издигането на Хизбула във властта и легитимността й в Ливан, а Хизбула от своя страна помага за разширяване на иранското влияние. В Сирия Иран и Хизбула имат решаващо значение за оцеляването на сирийския президент Башар ал Асад. Преди по-малко от седмица лидерът на Хизбула Хасан Насрала се похвали, че неговите бойци са в Сирия, „за да се противопоставят на всички заплахи на международната, регионалната и такфиристката атака срещу тази страна“, като под „такфири“ се имат предвид сунитските екстремисти, които все повече доминират в сирийския бунт.

Това, че една такава група – Бригадите Абдула Азам – пое отговорност за бомбеното нападение срещу посолството, само ще подсили решимостта на Хизбула и Иран да попречат на подобни групи да сграбчат юздите на властта в Дамаск. Смята се, че групировката Бригадите Абдула Азам, по името на доста влиятелен джихадист, който бил наставник на Осама бин Ладен, е създадена около 2009 г. През 2010 г. тя поема отговорност за голямо нападение срещу японски петролен танкер в Ормузкия проток.

Ако групата наистина е успяла да проникне в крепостта на Хизбула в южната част на Бейрут и да порази добре защитавана цел, това ще издигне джихадистката й репутация и още повече ще подкопае илюзията за неуязвимост, подхранвана от Хизбула.

Но ако целта й е била да възпре по-нататъшно участие на Иран и Хизбула в Сирия, е доста вероятно това да има обратен ефект.

Хизбула и Иран виждат в доминирания от сунитите бунт в Сирия припокриване на стратегическите въпроси и общностните разделения. Той се разглежда като канал за влиянието на Саудитска Арабия и заплаха за шиитските интереси в по-широк план. За Хизбула това има допълнителен вътрешен резонанс: съкрушително мнозинство от сунитите в Ливан не харесва шиитската групировка Хизбула (94 процента неодобрение според проучване на центъра Пю от юни 2013 г.) и Асад (92 процента), а някои или се присъединяват към сирийския бунт, или му оказват подкрепа.

Изненадващото е, че ответният удар срещу Иран и Хизбула е толкова ограничен засега. В ливански градове от години избухват сблъсъци между привърженици и противници на Асад, но първото сериозно нападение срещу крепостта на Хизбула беше извършено преди шест месеца, когато ракети, изстреляни от населени с християни и друзи райони, поразиха южната част на Бейрут. През август кола бомба уби 27 души в същия район. Но сегашната атака представлява драматично изостряне на ситуацията както заради поразената цел, така и заради ролята на свързана с Ал Каида международна групировка.

Какъв ще бъде отговорът? Хизбула ще използва силите си и контрола си върху службите за сигурност в Ливан, за да затегне сигурността, но изглежда вероятно да има още подобни нападения. За Иран това ще бъде психологически шок. Това е най-сериозната атака срещу негова мисия, откакто талибаните избиха ирански дипломати в Афганистан през 1998 г.

Преди трийсет години големи нападения срещу американски и френски казарми в Бейрут, за които се предполагаше, че са били извършени от Иран и Хизбула, накараха президента Рейгън да изтегли сили от Ливан. Но днес Техеран е вложил твърде много в Сирия, за да се откаже сега, а това нападение ще предостави аргументи на тези елементи на режима, особено в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, които застъпват безкомпромисна позиция.

Накрая, моментът също е важен. Хизбула се готви за решаваща битка в разположения по сирийско-ливанската граница район Каламун, който свързва Дамаск с подкрепящи режима области по крайбрежието на Сирия. След като Асад започва поредица от военни настъпления преди очакваната мирна конференция в Женева, боевете вероятно ще се засилят, а с това и враждебността на сирийците към чуждите сили, които се намесват в гражданската война.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.