Си Цзинпин по стъпките на Дън Сяопин

Франс прес

Си Цзинпин се среща с Обама в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Представяйки се като инициатор на амбициозна програма от реформи, китайският лидер Си Цзинпин иска да върви по стъпките на Дън Сяопин, архитекта на модернизацията на Китай, без да прави компромис с решимостта на централната власт, смятат експерти.

Година след като застана начело на Комунистическата партия и на страната, 60-годишният Си затвърди своята власт с важна политическа сбирка, която начерта пътната карта до 2020 г. за новия управляващ екип. Председателят на Китайската народна република и главнокомандващ армията до този момент се бе отличил най-вече със своя консерватизъм.

Режимът обяви генерални промени в обществения строй – от смекчаване на политиката за едно дете в семейството, през премахването на порицаваната система на превъзпитание чрез труд, въведена от Мао, до замяна на смъртната присъда. Голяма част от решенията на Си обаче целят да засилят ролята на пазара в икономиката.

Реформи, които трябва да позволят на вездесъщата партия да се нагоди към трансформациите във втората най-голяма икономика в света, към урбанизацията и към нарастващите изисквания на населението, и които доведоха вчера до скок на борсата в Шанхай.

Официалната информационна агенция на Китай Синхуа разкри вчера в детайли тези реформи и настоя, че Си е решил още от април да оглави екипа, който трябва да изготви предварителните проекти за тях.

„Това бе най-малкото неочаквано“, казва Бари Нотън, специалист по икономика на Китай в Калифорнийския университет. „Си заяви: Аз съм шеф на екипа (залегнал над изработването на реформата). Това бе нещо силно и недвусмислено, на което той държеше да наблегне“.

В публикацията на Синхуа на китайски език името на Си Цзинпин е споменато 21 пъти, а това на министър-председателя Ли Къцян – нито веднъж.

Според експертите също както Дън – останал в историята като бащата на отварянето на Китай към света – Си иска да постави икономическите реформи в центъра на своята политика.

Но точно както Дън нареди насилствено потушаване на демонстрациите в подкрепа на демокрацията на площад „Тянанмън“ през 1989 година, Си не възнамерява да освободи хватката, с която държи страната и комунистическия партиен апарат, в който той твърди, че води безпощадни антикорупционни действия.

„Изглежда Си мисли, че може да въведе малко повече контрол и дисциплина в настоящата политическа система чрез строга разправа с корупцията и това да се съчетае с икономически реформи“, размишлява Нотън.

Си избра впрочем в края на 2012 г. специалната икономическа зона Шънчжън (Южен Китай), град символ на реформите и икономическия успех на Китай, за своя дестинация при първото си излизане от Пекин. Дън, който ръководи Китай от 1978 до 1992 г., направи от това рибарско село гигантски космополитен град и икономическа лаборатория. „В някои аспекти той е повече Дън Сяопин от самия Дън“, допълва Нотън.

Въпреки че някои анализатори приветстваха тази седмица амбициозните изявления, особено що се отнася до частния сектор, те също така изтъкнаха несигурността, витаеща около прилагането на тези проекти заради съмненията в способността да се постигне политическа либерализация.

„Обявеното премахване на системата за превъзпитание чрез труд е ход, който цели да накара китайското население и останалата част от света да гледат с по-добро око на партията, за да засили тя своята легитимност“, смята специалистът по китаистика Пери Линк.

„Политическите лидери обаче могат спокойно да продължат да използват същата система под друго име, та дори и без да променят името“.

За момента Си Цзинпин се различава от колективния начин на управление на Дън, отбелязва базирания в Хонконг експерт Уили Лам.

„Си изглежда е натрупал повече власт от бившия президент Цзян Цзъмин дори в зенита на неговата власт през последните пет години от мандата му“, коментира той. „Това е направо невероятно“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.