Украйна загърби Европа, тръгва към Москва

Путин и Янукович. Снимка: официален сайт

Украйна обърна гръб на Европейския съюз и даде знак, че се преориентира към големия си съсед на изток и ръководения от него Митнически съюз само дни преди очакваното подписване на споразумение за асоцииране.

Това стана ясно, след като най-напред украинският парламент отхвърли всички законопроекти, които можеха да позволят на излежаващата седемгодишна присъда Юлия Тимошенко да замине на лечение в Германия, а малко по-късно украинският кабинет нареди да бъде „преустановен процесът на подготовката на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС“. Лично Путин пък изрази готовност Русия да се включи като трета страна в преговори между Брюксел и Киев.

Партията на регионите отхвърли всички евроинтеграционни закони

Най-напред в четвъртък сутринта украинският парламент не прие нито един от шестте законопроекта, които биха позволили бившият премиер Юлия Тимошенко да замине за лечение в чужбина.

И шестте текста, внесени за гласуване, получиха не повече от 195 гласа при 226 необходими. Депутатите от партията на президента Виктор Янукович гласуваха единодушно против всичките законопроекти. Това накара депутатите от опозицията да започнат да скандират „Срам!“.

ЕС заяви, че без да бъде решен „въпросът за Тимошенко“, няма да бъде подписано споразумение за асоцииране на Украйна към ЕС. Очакваше се това да стане на срещата на високо равнище във Вилнюс, която е на 28-29 ноември.

Тимошенко излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт. Според ЕС тази присъда е политически мотивирана и е пример за „избирателно правосъдие“.

Представителят на Партията на регионите на Янукович Владимир Олейник, не изключи възможността парламентът да се събере на извънредна сесия във връзка с казуса Тимошенко. Лидерът на партията на Тимошенко „Баткившчина“ (Отечество) в парламента Арсений Яценюк пък предаде на председателя на Върховната рада проект на президентски указ за помилване на бившата премиерка.

Яценюк заяви, че в петък Върховната рада (украинският парламент) ще разгледа законопроектите за прокуратурата и за лечението на затворници зад граница. Според Яценюк за това е постигната договорка между председателите на парламентарни групи. Депутатът от „Баткившчина“ Генадий Москал обаче изрази съмнение във възможността за постигане на консенсус.

Правителството спря подготовката на споразумение за асоцииране

Малко по-късно бе съобщено, че Украйна прекъсва подготовката на споразумение за асоцииране с Европейския съюз и предлага да бъде създадена тристранна комисия по търговията ЕС-Украйна-Русия. В постановление, публикувано на неговия официален сайт, украинският кабинет нарежда да бъде „преустановен процесът на подготовката на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС“, за да бъде „гарантирана националната сигурност, да бъдат възобновени икономическите отношения с Русия и да бъде подготвен вътрешният (украински) пазар за равноправни отношения с Европейския съюз“.

Украинското правителство предлага да бъде създадена тристранна комисия за търговия ЕС-Украйна-Русия. То освен това се обявява за „възобновяване на активния диалог с Русия и останалите членове на Митническия съюз“ начело с Москва, който от няколко месеца предлага на Киев да се присъедини към него.

Съветникът на украинския президент по международните отношения Андрий Гончарук обясни решението на правителството с рисковете за вътрешния пазар на страната. Правителственото постановление не затваря по принцип възможността за европейска интеграция на Украйна, увери същевременно той.

Андрий Миселюк, директор на украинския Институт за социално-политически планирания обаче определи решението като „геополитически обратен завой“.

След решението на правителството в Киев опозиционният лидер Арсений Яценюк поиска  оставките на президента Виктор Янукович и премиера Микола Азаров. „След като Янукович отказва да подпише споразумението, това е не само държавна измяна, но и причина да бъде поискана неговата оставка и тази на правителството“, каза Яценюк.

Путин: Русия може да се включи в преговорите между Украйна и ЕС

След това руският президент Владимир Путин даде знак, че Русия  може да се включи в преговорите между Украйна и ЕС по асоциирането на Киев към съюза.

По думите на Путин, цитирани от ДПА, украинският президент Виктор Янукович е формулирал позиция, според която се предлагат тристранни преговори по въпроса – между Европа, Украйна и Русия. „Ние сме „за“, но само преди приемането на решение за евроинтеграцията на Украйна“, каза руският президент в изказване пред Руското литературно събрание. Той поясни, че Русия не може да участва в преговори по неща, за които са били взети решения без нейното участие.

Путин категорично отхвърли твърденията, че Москва води агресивна политика срещу интеграцията на Киев с ЕС. „Ние не сме против суверенното право на избор на Украйна, каквото и да е то. Но ако ни бяха казали, че Украйна ще влиза в НАТО, то тогава бихме били реално против“, заключи президентът на Русия.

Янукович: Украйна ще продължи да работи за интеграция с ЕС, но освобождаването на Тимошенко е невъзможно

На пресконфереция във Виена, където е на официално посещение, украинският президент Виктор Янукович увери, че страната му ще продължи да работи за интеграция с Европейския съюз въпреки преустановяването на подготовката за подписване на споразумението за асоцииране със Съюза.

Той обясни обаче, че Украйна все още не е толкова близо до приемането на конкретни решения, колкото смятат европейските му колеги и добави, че освобождаването на опозиционната лидерка Юлия Тимошенко, което беше едно от условията за подписване на споразумението за асоцииране, не се допуска от украинското законодателство. По думите на Янукович дискусията по този въпрос „се разпалва в много посоки“, но ако трябва да се даде еднозначен отговор, решението за освобождаване на Тимошенко е „невъзможно“.

ЕС: Киев има шанс до последната минута

Киев ще има шанс за подписване на споразумението за асоцииране с ЕС „до последната минута“, заяви президентът на Литва Далия Грибаускайте, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на годината и организира срещата на върха между ЕС и страните от Източното партньорство на 28 и 29 ноември във Вилнюс, където трябваше да се състои церемонията за подписване на документите.

Външният министър на Литва Линас Линкявичюс уточни, че решението е в ръцете на Киев и има смисъл да се изчака развитието на ситуацията, преди да се правят каквито и да било изводи.

Линкявичюс уточни, че решението на ЕС за споразумението ще бъде взето след „всестранна оценка на  окончателната информация“ и изрази надежда, че при добро желание президентът Янукович може да повлияе на хода на събитията.

Европейският комисар по разширяването Щефан Фюле обаче отмени планираното си за четвъртък посещение в Украйна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.