Парижкият стрелец – енигматична фигура, замесена в серия от убийства

Абдулхаким Декар (в средата), Флоранс Рей и Одри Мопен преди 19 години. Снимка: от тв екрана

Залавянето на стрелеца от Париж, който извърши три нападения от петък до понеделник и рани тежко асистент фотограф на в. „Либерасион“, е водеща тема за френските издания. Вестниците „Монд“, „Фигаро“ и „Либерасион“ припомнят, че самоличността на нападателя е била потвърдена от френския министър на вътрешните работи Манюел Валс, че става дума за 52-годишния Абделхаким Дехар, стар познайник на полицията.

Нападателят, всял паника в Париж, беше арестуван след 72 часа на интензивно преследване и издирвателна операция с невиждани мащаби, пише в. „Фигаро“. Мотивите на Дехар още не са известни, ясно е само, че очевидно се е опитал да се самоубие, поглъщайки голяма доза медикаменти.

За голяма изненада на французите мистериозният нападател е третият човек от случая Рей-Мопен, потресъл Франция през 1994 г. Тогава двамата млади французи Флоранс Рей и Одри Мопен, родени и израснали в добри семейства и описвани като анархисти от левицата, решават да организират серия от въоръжени грабежи.

За целта те се нуждаят от оръжия и именно тук изиграва роля Дехар. Той купува пушка и подхвърля на Одри Мопен идеята заедно с Флоранс Рей да оберат паркинг в парижкото предградие Пантен, където откарват неправилно паркирани коли. Тримата е трябвало да нахлуят в паркинга и да атакуват будката на охранителите, за да им вземат оръжията. След това с тези оръжия Рей и Мопен е трябвало да извършват планираните от тях грабежи.

Всичко върви по план в нощта на 4 октомври 1994 г., докато Рей и Мопен не решават да спрат такси и да заплашат шофьора. Той се паникьосва и предизвиква катастрофа на Площада на нацията в Париж. Колата, в която се удря, е полицейска и започва престрелка. Резултатът е трима убити – двама полицаи и водачът на таксито. Рей и Мопен успяват да избягат и да спрат друга кола.

Заставят шофьора да ги отведе до Венсанската гора, но там отново се натъкват на полицейски патрул, следва престрелка и е убит трети полицай. Мопен е ранен тежко и умира от раните си. Рей се предава, осъдена е на 20 години затвор и е освободена предсрочно за добро поведение през юни 2009 г., припомня в. „Монд“.

Дехар, авторът на плана, се отървава само с четири години затвор като съучастник. Оневинен е за нападението срещу пазачите на паркинга. После е освободен и вероятно известно време е живял в Алжир, посочва изданието.

Дотук свършват фактите, но никой още не може да направи точен портрет на Дехар. Според негови адвокати той е затворен и странен човек, който твърдял, че е агент на френските тайни служби или на алжирските тайни служби. Юристите си спомнят, че Дехар казвал, че е бил направляван от чичо си, който бил на ръководен пост в алжирските тайни служби, посочва в. „Монд“. Мисията му била да проникне в средите на ултралевите френски анархисти, които имали връзки с ислямисти в Алжир.

В хода на процеса по случая Рей-Мопен Дехар е бил прегледан от психолози, които казват, че е имал митомански наклонности и затова се представял за таен агент, натоварен с поверителна мисия, допълва „Монд“.

По времето на разследването на аферата Рей-Мопен експерти твърдят обаче, че Дехар е бил наставникът на двамата младежи, посочва „Фигаро“. Свидетели по процеса го описват като човек, който се е възползвал от младостта на Рей и Мопен и ги е манипулирал.

В. „Либерасион“ се спира върху друг аспект от случая с парижкия стрелец и насочват вниманието към ролята на камерите за видеонаблюдение, монтирани във френската столица. Именно кадри от охранителни камери помогнаха за идентифициране на стрелеца. Според френските власти обаче камерите са недостатъчни. Планът за инсталирането им започва да се изпълнява през декември 2011 г. и предвижда да има 1105 камери. Проектът е на стойност 251,9 милиона евро и ще продължи 15 години.

Към началото на 2013 г. в Париж вече работят 1000 охранителни камери. Там кадрите се съхраняват максимално за 30 дни и могат да бъдат анализирани от 2500 полицаи и пожарникари. Данните от камерите отиват в команден център към парижката полиция, но двайсетте комисариата на Париж също имат достъп до тях. Полицията може да получи достъп, ако е необходимо и до хилядите камерите на частни компании или до камерите в превозните средства, гарите, метростанциите, по спирките. Там кадрите обаче се съхраняват само за 72 часа.

Планът за гарантиране на по-голяма сигурност в Париж чрез охранителни камери обаче поражда критики от страната на някои политици и неправителствени организации, обезпокоени, че така се нарушава правото на неприкосновен личен живот, посочва „Либерасион“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.