Убийство по време на сватба – за разделението между кюрдите

Ройтерс

Кюрдска жена край пътя. Снимка: мустафаозер

Когато въоръжени лица нахлуха на сватбено тържество в югоизточна Турция и застреляха един от гостите, те събудиха опасения за нов изблик на кръвопролития в регион, който е все по-дестабилизиран от гражданската война в Сирия.

Убийството в град Батман разкри разногласия между кюрдите, които повтарят разделителните линии на конфликта в Сирия, усложнявайки усилията на Анкара да сложи край на тридесетгодишния кюрдски бунт на своя територия.

Мирният процес на Турция с въоръжената Кюрдска работническа партия (ПКК), който има за цел да сложи край на конфликта, отнел живота на над 40 000 души, вече е крехък. А появата на кюрдска сунитска ислямистка партия – Хюда-Пар (Huda-Par), отвори стари рани в югоизтока – по-беден от останалата част на Турция и уплашен от по-широк кюрдско-турски конфликт.

Партията е създадена през декември и сега участва в кампанията за местните избори през март. Тя привлича подкрепата на симпатизантите на турската въоръжена групировка Хизбула, която се сражаваше с ПКК през 1990-те.

„Този конфликт е източник на враждебност между двете страни и за хората не е лесно да го забравят“, каза Айля Акат, депутат от Батман на прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД), която набира подкрепа от същите маси, от които и ПКК.

Историческата вражда получи нов развой с войната, която раздели Сирия, където радикалните сунитски ислямисти сега водят ожесточени сражения с местните кюрдски сили на север, близо до границата с Турция.

ПКК заяви в края на миналия месец, че членове на сунитската ислямистка Хизбула са нападнали опечалени с пръчки и ножове в Джизре – град, близо до границите със Сирия и Ирак, след погребение на кюрдски младеж, убит при бомбено нападение в Сирия. Хюда-Пар отрича нейни членове да са участвали в подобно нападение и твърди обратното – че група от около 50-60 души с покрити лица, се насочили към квартал, в който живеят членове на ислямистката партия, и ги нападнали, скандирайки: „Долу исляма“, „Долу шериата“.

Инцидентът последвал серия нападения срещу ислямисти, извършени от младежкото крило на ПКК, за които те казват, че са отмъщение за атаките срещу кюрди в Сирия.

Враждебността достигна критична точка на 2 ноември, когато групи на Хюда-Пар и Партията за мир и демокрация (ПМД) направиха скандал на улица в Батман. Час и половина по-късно въоръжени лица откриха огън на сватбено тържество на известни привърженици на ПМД, като убиха един от гостите – Йозджан Темел – и раниха други двама преди да избягат с кола.

Стрелбата събуди болезнени спомени за стотиците убийства за отмъщение в региона на идеологически противопоставените Хизбула и ПКК, които също така се бореха срещу турската държава и са определени като терористични организации от Анкара.

Хиляди хора се стекоха на погребението на Темел със знамена на ПКК и снимки на нейния осъден лидер Абдуллах Йоджалан, който от края на миналата година води разговори с Анкара за прекратяване на конфликта с ПКК. Мнозина в тълпата скандираха „Хюда-Пар убиец“ и „Долу Хизбула“.

Основателят на Хизбула Хюсейн Велиоглу, който е роден в Батман, бе застрелян от турската полиция при обсада на вила в Истанбул през 2000 г., а следващи акции до голяма степен разбиха групировката, която не е свързана с подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула.

Хюда-Пар, чиято абревиатура е синоним на арабската дума Хизбула, и двете интерпретирани като „Партия на Аллах“, отрича всякакви преки връзки с членовете на Хизбула, но признава, че базата им за подкрепа е една и съща.

Напрежението се подклажда от едно широко споделяно мнение сред привържениците на ПКК, силно отричано от Анкара, че турското правителство подкрепя радикалните ислямисти в Сирия.

Бойци от свързаните с Ал Каида „Джебхат ан Нусра“ и други джихадистки групи се бият както срещу сирийския президент Башар Асад, така и срещу сирийските кюрди в един конфликт, който създаде бъркотия от враждуващи етнически и сектантски групи.

Ислямистката асоциация „Йозгюр-Дер“, която твърди, че работи с всички бунтовнически групировки в Сирия за доставки на хранителни помощи, каза, че враждебността на ПКК към турските ислямисти е била разпалена от информации за жестокости, извършени от сирийски бунтовници в сраженията срещу сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС), разглеждана като близка до ПКК.

„Когато ние казахме, че тези твърдения не са верни, привърженици на ПКК нападнаха нашите офиси във Ван и Диарбекир под предлог, че ние защитаваме хора в Сирия, които убиват кюрди“, заяви председателят на „Йозгюр-Дер“ Ридван Кайа в офиса му в Истанбул.

Освен бомбени нападения срещу „Йозгюр-Дер“, ислямистки групи станаха цели на подобни инциденти в Джизре, Силопи и други градове в югоизточната част през последните месеци, а младежкото крило на ПКК пое отговорност за някои от нападенията в Тиутър.

„Действията на нашето движение ще продължат срещу онези, които се смятат за джихадисти и подкрепят групи с кръв по ръцете, като Ал Каида, Ан Нусра и Свободната сирийска армия“, обяви младежкото крило на ПКК в Туитър на 19 септември.

Различни турски ислямистки групи помагат на радикалите, които се сражават в Сирия, но Хюда-Пар казва, че подкрепя диалога за прекратяване на конфликта.

Независимо дали групите са свързани или не, Акат Ата от кюрдската Партия за мир и демокрация каза, че кюрдите в югоизточна Турция правят сравнение със събитията в Рожава – кюрдски район в северна Сирия.

„Те казват: „Там групи използват оръжие срещу нашия народ и вижте, днес те използват оръжие срещу народа в Батман“, каза Акат Ата в офис в югоизточния турски град Диарбекир.

Има опасения, че участието на Хюда-Пар на местните избори през март, на които Партията за мир и демокрация и управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган ще се борят за надмощие, може да изостри напреженията в региона в предстоящите месеци.

Двете кюрдски партии не вярват на турските институции и спекулират, че „дълбоката държава“ – сенчеста мрежа от предполагаеми националисти в държавните институции, може да движи техния конфликт, за да попречи на мирните усилия.

ПКК казва, че призрачни държавни агенти насърчавали Хизбула да й се противопостави през 1990-те, по време на едни от най-кръвопролитните епизоди.

Сега и двете групи твърдят, че оперативни служители подкрепят другата страна, макар да се смята, че дейностите на „дълбоката държава“ са били намалени при управлението на Ердоган, а стотици хора са обвинени в заговори.

„Дълбоката държава никога не е била разпускана в този регион“, каза заместник-председателят на Хюда-Пар Хюсеин Йълмаз пред Ройтерс в централата на партията в Диарбекир. „Тяхната цел може би е да съживят конфликта между ПКК и Хизбула и да попречат на кюрдите да си осигурят права, може би да саботират (мирния) процес“.

Според ПКК е „удивително“, че нападенията в Батман и Джизре са станали, след като Ердоган се срещна с лидера на Хюда-Пар Зекерия Япъджъоглу, обвинявайки държавата, че си затваря очите.

Полицията остави в ареста един член на Хюда-Пар във връзка със стрелбата на сватбата. Йълмаз каза, че действията на полицията са част от заговор за подронване на позициите на партията преди изборите, като добави, че десетки нападения срещу неговата партия са останали ненаказани.

„Те искат да ни маргинализират или да направят така, че да изглеждаме като конфликтната страна“, каза Йълмаз, който е бил адвокат на лидери на Хизбула в миналото. „Ние сме наясно с този капан“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.