Във Варшава вече няма водопроводчици

На Запад “полски водопроводчик” е синоним на нископлатен емигрант. Снимка: plumbertrainer.com

В Западна Европа полският водопроводчик е нарицателно за нископлатен имигрант, възползвал се от разширяването на Европейския съюз на изток. В Полша обаче това изобщо не звучи като шега. В бившата комунистическа страна се усеща недостиг от всичко – от водопроводчици до пилоти. Това води до драстично увеличаване на заплащането и предизвиква инфлация, която е заплаха за полския икономически бум.

Адриан Вишневски има малка фирма за ремонти във Варшава и работи, ако успее да намери работници. „Изчакайте, трябва да проверя дали все още е в Полша,“ отговаря Вишневски на молба за водопроводчик.

Полската икономика е най-голямата в Централна Европа. Счита се, че откакто през 2004 година страната с 38 милиона население влезе в ЕС, са емигрирали 1,5 милиона работници. Повечето от тях отидоха да работят във Великобритания и в Ирландия.

„Това е огромна заплаха за икономическия растеж, толкова голяма, че може да унищожи всичко постигнато досега“, казва Кристина Иглицка, експерт по пазара на труда в Центъра за изучаване на външната политика.

По официални данни Полша все още е с една от най-високите безработици в Европа (12 на сто по полски данни), но тези цифри не разкриват истинската картина за отраслите, страдащи от недостиг на работна ръка. Много от регистрираните като безработни работят нелегално. Хиляди от провинцията оцеляват на ръба на жизнения минимум и не търсят активно работа. Броят на безработните е най-нисък от 90-те години насам.

В строителния сектор липсват 200 000 работници

Особено притеснена е строителната индустрия, като се има предвид строителният бум и очакваното засилено търсене на работна ръка заради Европейското първенство по футбол през 2012 година, на което домакини са Полша и Украйна.

„Най-голямата грижа на строителните компании е да намерят работници. Това може да забави развитието им“, каза Кшищоф Радойевски, анализатор към BRE Bank, който изчислява, че на сектора са му нужни още 150 000-200 000 работници.

Липсата на квалифициран работен персонал в Полша се очертава като заплаха за икономиката на страната. От 2004 година в Западна Европа са емигрирали 1,5 млн. работници. Снимка: plumbingskills.com

Понякога строителни предприемачи атакуват чужди обекти и отмъкват работниците, готови да отидат другаде за повече пари. Компаниите знаят, че нямат друг избор, освен да продължат да плащат повече.

„Тази година вдигнахме заплатите средно с 15-20 на сто, пък и след увеличението от 11 процента през миналата година започнахме от доста високо ниво,“ твърди Анджей Вишински, генерален директор в пътностроителната компания Еуровия Полска СА.

Докато в много западноевропейски страни се притесняват, че работните места се местят на изток, в Полша се страхуват, че преимуществото на полския пазар на труда може бързо да бъде изядено от растящите средно с по 9 на сто на година надници.

„Ако положението остане такова, а това е възможно, полската икономика и полският бизнес ще загубят своята конкурентоспособност“, каза Йереми Мордасевич от сдружението на работодателите „Левиатан“.

Бързото увеличение на надниците в частния сектор предизвиква и искания за по-високи заплати в държавния сектор. Правителството очаква натиск, за да се съгласи с тези искания, особено ако Полша желае да покрие условията за присъединяване към еврозоната.

Заплащането расте по-бързо от производителността

Най-ясният знак за недоволство от заплащането бяха стачкуващите медицински сестри, които дори превзеха улицата пред канцеларията на министър-председателя Ярослав Качински. Те направиха протестен лагер, но консервативното правителство засега отхвърля исканията им.

Междувременно експерти от централната банка се притесняват, че заплащането се увеличава по-бързо от производителността. През тази година лихвеният процент е скочил двойно и достигна 4,5 на сто. До края на 2007 година икономисти очакват увеличение с още 0,25 на сто.

Недостигът на работна ръка кара компаниите да я търсят зад граница. Работниците от съседните Украйна и Беларус обаче предпочитат да отидат в преживяващата разцвет Русия, където заплащането е същото. Това означава, че трябва да се търсят труженици в Турция, централна Азия и дори по-далеч.

„Искаме да докараме работници от Мексико. Имат много опит на пазара в Щатите и се говори, че са много добри,“ каза Йежи Зджалка, главен изпълнителен директор на Джей Дабъл Ю Констръкшън, водеща строителна фирма в Полша. Но Зджалка си спомня също така, че в миналото е трябвало да връщат много работници, привлечени от чужбина, защото уменията им не били на очакваното ниво. Друг проблем за довеждането на чуждестранни работници е бюрокрацията при оформянето на необходимите документи.

Полските работници на Запад не искат да се връщат

Полското правителство все още се надява, че много от поляците, заминали в Западна Европа, ще се приберат, когато натрупат малко спестявания и видят, че за разлика от преди, у дома също може да бъдат добре платени.

Последното проучване на общественото мнение обаче показа, че може би тези надежди са неоправдани. Според него малко повече от половината заминаващи за Великобритания и Ирландия казват, че възнамеряват някой ден да вземат и семействата си, а не да се върнат у дома. Голяма част от останалите също не казват, че искат да се върнат, а че тепърва ще решават.

„Следващите четири или пет години ще са решаващи“, заяви Иглицка. „Ще разберем дали всичко се развива добре или ще сме изправени пред провал.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.