Надига се вълна от хора, които искат да излезем от ЕС – страсти от Фейсбук

Обитатели на лагера за бежанци край Харманли на опашка за храна. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Статията „Проблемът с бежанците може да изхвърли България от ЕС. Обществото е сляпо” предизвика неочаквано много антиевропейски коментари във Фейсбук. По-долу са дадени без съкращения около 40 коментара под линка на статията. Това не е анонимен форум, а пространство, където всеки коментира с името си, снимката си. Затова призивите България да излезе от ЕС са тревожни. Нещо става в България, на което нито медии, нито политици реагират адекватно.

Тия дни Украйна отказа преговори с ЕС за присъединяване. На мнозина у нас това изглежда като трагичен акт. Тук обаче се надига все по-открито вълна от мнения, че и България трябва да излезе от ЕС. Въпрос на време е това да го постави открито и политическа партия и да започне да натрупва влияние. Напрежението покрай бежанците виси във въздуха и няма нужния отговор.

Мнозина анализатори поучително заклеймяват такива мнения от позицията на ЕС. Те още не усещат, че част от обществото не възприема ЕС като някаква висша ценност и не иска да им натриват носа с това какво казали или какво изисквали от ЕС за България.
Политици и коментатори трябва убеждават хората в ползата от членството на България, а те се държат като ученици, които ЕС смъмря и те свеждат до населението европейските изисквания. И правят циркове в Европа – тия дни депутат от ГЕРБ призова от трибуната на Европарламента ЕС да съдейства да свали правителството в България.

Да, мнозина са против ксенофобията, расизма, езикът на омразата. Но нека се огледаме – в политическите страсти в България има крайна непоносимост, език на омразата демонстрират и „умните и красивите”, и хора с претенции да изповядват европейските ценности. При такива нрави как да очакваме, че ще станем равностойни на Западна Европа?

Ето коментари от страницата на e-vestnik във Фейсбук, които са повод за размисъл:

Georgi G. Защо изобщо ни е да сме в ЕС, може ли някой,ясно и точно да ми посочи три ползи от членството?

Vladimir R. Няма такива.

Vili D. Малко лицемерно е от ЕС да ни сочат с пръст, а те да не искат бежанци. Или поне ги искат избирателно. Иначе е ясно,че няма как тази администрация да се справи . Нито могат, нито знаят как. Само медиите подхранват истерията и страховете на хората. Ние не може да се понасяме един с друг – как ще понасяме някой който не можем да разберем?

Еленка Б. В ЕС съществува двоен стандарт… сравнете отношението в него към България и Гърция!

Васил М. A защо трябва да сме в Евросъюза?

Linda G. Украйна отказа да влиза… мда, умници, а ние си го търсим сами, да ни правят на маймуни.

От страницата на e-vestnik във Фейсбук

Todor G. Ако ще ни пълнят с араби, да излизаме от ЕС! В крайна сметка националните интереси са по-важни от гео-стратегическите. Защото ще изчезнем като народ. Само за да угодим ЕС, да им служим като буфер.

Николай Д. То пък голямата придобивка, че сме в ЕС – нито по-богати, нито пък по-културни станахме…

Trifon T. Не трябва да се приема ДИКТАТ от Европейския съюз, като толкова са загрижени за бежанците да им правят лагери в Германия, във Франция и другите държави с развити икономики, а не да натискат беда България да става ГЕТО на Европейския съюз!

Georgi G. Не е ли ясно, че винаги се притиска слабия и бедния.

Krasimir K. В Германия, Франция, Италия, Англия приемат в пъти повече бежанци отколкото ние. Стига сте мрънкали, това са хора от плът и кръв, също като вас. Осъзнайте, че нямаме проблем с различните по раса, а лошите алчните, авторитарните, независимо от расата им.

Valentin B. За чий к.р ни е Европа?

Людмил T. Това е чудесно! Знаете ли колко държави се чудят как да излязат от ЕС, щото не ги пускат!

Божидар Г. Аз бих се радвал ако успеем да се отървем от ЕС.

Georgi G. Ха дано , ама надали

Stefanka S. Fucking racists!

Aglaya К. Хората едвам четат в България на български и едвам пишат на собствения си език, а камо ли да погледнат статистиките от другите държави – Германия е приютила тази година над 80 000 бежанци! от цял свят, като тези от Сирия са на първо място. Но не, те не ги искали и не ги приемали… така е като ходите в чужбина само на екскурзийки олинклузив, как ще се докоснете до чуждите култури…, а за това, защо фашизоидните партии трябва да бъдат забранени – отговарям със статийка, но едва ли тъпите ви мозъчета ще успеят да я проумеят.
Езикът на омразата не е свобода на изразяване

Georgi G. По определението за, „тъпите български мозъчета“ се разбира че не си българин. …Наричате ни ксенофоби, расисти, националисти, фашисти, и всичко каквото ви дойде на ум. Ще отречете ли че циганите ни експлоатират, хранейки ги, живеят на наш гръб, мародерстват безнаказано, а ние сме заставени да понасяме всичко това. Нахлули сте в страната ни и раздавате съвети и поучения. Българския народ винаги е бил толерантен и състрадателен . Сегашните събития минават всички граници. Редно ли е да нахлуеш в нечий дом и да налагаш претенции надхвърлящи възможностите на домакина. Щом сте толкова широко скроени вземете си ги у вас. Ние разпореждаме ли се във вашата къща?…

Aglaya K. Опа, забравила съм думичката „тъпите български фашистки мозъчета“. …Вие едва ли някого храните… защото сигурно сте безработен чекиджия. В ничия страна не съм нахлула, защото съм родена тук!  И, да, вие не сте толерантен, а супер ТЪП ксенофоб, който дори не е забелязал, че живее в 21 век. Вземете си патриархализма и си го…! …Ааа, разбрах, пенсионер сте. И кво, вие ли ще ни казвате какво да мислим и как да действаме в 21век? Вие, които ни докарахте дотук с комунизма! Въобще не смятам да ви взимам за пример или да сте ми някакъв авторитет – тъпа мишка! …Айде, у лево, фашистите. Сигурно сега имате душевна чекия с това правителство – хем комунисти, хем фашисти…

Данаил А. Малко ли са безчинстващите цигани, че внасят ОЩЕ.

Diana I. Във всички страни има такива партии и слава богу още си стоят в евросъюза . Крайно време е и в България да се възроди любовта към Родината , а за Косовската криза – едно от малкото мъдри политически решения на Костов.

Norair B. АМАН ОТ ПРОСТОТИИ

Peter P. А, дано! (б. р. – реплика на по-горен статус „А дано да се отървем от ЕС).

Рената Д. НЕ на Европейския съюз! (линк към група във Фейсбук, виж тук)

Сийка К. Де късмет, де…..

Калин К. До тука могат да ни докарат комунистите и мислещите като тях!

Marin M. Да прегърнем БСП и ДПС ли? Че те 6 месеца не могат да се справят с тази ситуация! И тук оправданието с ГЕРБ не върши работа, защото БСП и ДПС назначиха човек на Бойко Тиквата за вътрешен министър – Йовчев беше шеф на ДАНС, после съветник на ББ по вътрешната сигурност по времето на разгара на сирийската криза, така че той е в голяма степен виновен за това, че България е неподготвена за бежанците. И БСП и ДПС го наградиха като го направиха вътрешен министър. …Да подкрепим БСП и ДПС, които искаха да назначат за шеф на ДАНС знаем кой? Делян Пеевски щеше да се справи с бежанската криза, ако сега беше на този пост? Нали според Станишев е трябвало да му дадем шанс да се докаже, нали е голям експерт? …Който все още мисли, че БСП и ДПС са различни от Бойко живее в дъблока заблуда или подкрепя влизането на Бареков във властта!

Vladimir R. Я да видим колко хора сме против ЕС.

Simeon K. Досега сме дали над 6 млрд. членски внос (б. р. – в ЕС), вие смятайте, колко е изгодно за нас?

Georgi G. Да, Костов затова го свалиха. Всяко действие в интерес на България се наказва. Ако дръзнем да излезем от ЕС, по-бързо ще бъдем смачкани. Все още имаме мъничък шанс да останем държава. Ако малко поумнеем. И без лигавене по паветата.Ако ще правим нещо, ще го правим недвусмислено е непреклонно.

Огнян Г. Знаеш ли, че повече от милион българи работят в страните от ЕС и хранят семействата и близките си. Да не говорим, че им натресохме и 70 000 цигани

Vlado K. Алоууу, еврослугите, що не се скриете в дупките си, след като не виждате очевидната истина. Циганите ни ги връщат, а ние станахме икономически проститутки. Това са им ценностите.

Огнян Н. Алооооооо, руските гъзомийници, ако беше толкова хубаво в Русия, наще хора щеха да бегат нататък, да станат щастливи рубладжии, но уви, руските мутри напират в България.
…Особено това правителство е заинтересовано България да излезе от ЕС и да отиде при другаря Путкин

Lubka S. Да, сляпо е (б. р. – реплика към заглавието „Проблемът с бежанците може да изхвърли България от ЕС. Обществото е сляпо”

Rumi T. Хранете бежанци, докато собствения ни народ умира от глад, мизерници нещастни…

Petar L. И правилно се надигат!

Stanka D. Кого обслужваш, тъпо изданийце е-vestnik.bg?!? Няма в България никакви фашизоидни партии, нито някакъв лош национализъм! Национализмът е патриотизъм и Родолюбие и е ЗАЩИТНА реакция на българският народ!!! И какво РЕВЕШ тъпо е-vestnik.bg? Даже е по-добре България да ИЗЛЕЗЕ от педалският ЕС и педалските му „ценности“! Дай Боже това да стане, защото ще ни спаси!

Gani B. Ще го търсим Иван Костов , тоѝ трябва да е луд, ако се заеме да прави отново държава с този народ – с промити от Еничарите мозъци, които нищо разумно не раждат. Защо нашите продажни политици не забравят да се облажат от привилегията, че управляват и изкупиха на безценица наѝ-апетитните парчета земя на България? Защо никоѝ от тях не се сеща че извън границите ни живеят прогонени от поробителите поне един милион наши сънародници на които всичко ѝ е отнето насилствено? Ако всички тези сънародници бяха компенсирани с парче земя която ѝ се полага без съмнение, държавата ни днес нямаше да изглежда като по време на воѝна. Върши се точно обратното – продължава се с политиката на прогонването на българите от Родината ни, а еничарското управление прочиства територията планирано и без жал.

Йордан З. Е ха дано, ама надали! (б. р. – реплика към по-горни статуси „дано да се отървем от ЕС”)

Веромика Ц. 10 000 бежанци влезли… А 1 500 000 българи които напуснаха страната! Това не е ли страшно?

Dimitrina K. Писна ми да ме поучават разни ромпои.

Vladimir R. Един руски дисидент сравнява ЕС със СССР. Няма мърдане. Ако това е начина да се отскубнем, тогава да ставаме ксенофоби!

Марин М. Проблемът не е в ЕС, а в нашите политици.

Rumen F. Това да става само в Европа, ние нямаме нужда от нея. (линк към статия „Великобритания разтресена от първото мюсюлманско „убийство на честта“ – виж тук)

Mariana M. Много ми дреме, ние така или иначе сме им слуги! Гнусната Меркел да си ги вземе в Германия и там да ги интегрира!

Vlado K. „Ако така продължава, у нас ще се развихри такъв национализъм и ще излязат такива фашизоидни партии, че не е сигурно дали България ще остане член на ЕС“ (б. р. – цитат от статията) – а дано…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.