Италия очаква между 10 и 12 милиарда от приватизация

Франс прес

Енрико Лета. Снимка: лична страница

Италианската държава реши да приватизира частично осем държавни дружества с цел да инжектира между 10 и 12 милиарда евро свежи пари в хазната, за да намали дълга и да успокои Брюксел.

Тези 10 до 12 милиарда евро, получени от продажбите, чието изпълнение ще отнеме една година, ще послужат да се „даде първи отговор“ на изискванията Брюксел за 2014 година, обясни италианският прeмиер Енрико Лета на пресконференция в Рим.

Очаква се това решение да позволи не само Брюксел да се успокои за дефицита на Италия, „който е под контрол“, но и за нейния дълг, „който за първи път от пет години започна да спада“, допълни премиерът, оглавяващ от април коалиционно правителство на леви и десни партии.

Министърът на икономиката Фабрицио Сакомани обяви, че държавата предвижда също да продаде 3% от участието си в петролната компания Eni, което се равнява на два милиарда евро, запазвайки поне 30% от дружеството, чиито акции веднага след новината поскъпнаха с 0,5% на Миланската фондова борса.

„Половината (от тези 10-12 милиарда евро – бел. авт.) ще послужат за намаляване на държавния дълг, а останалите – за рекапитализация на Касата за депозити и консигнации“, подчерта министърът.

Другите предприятия, засегнати от този „първи план за приватизации“, който трябва да бъде последван от втори „в близките месеци“ според г-н Лета, са Fincantieri (корабостроене), Grandi stazioni (железопътна мрежа), StMicrolectronics (полупроводници), Enav (въздушен контрол), Sace (застраховане), CDP Reti (италиански филиал на Касата за запаси за газоразпределение) и Tag (металургия).

Сакомани уточни, че на пазара ще бъдат пуснати 60% от Sace, 60% от Grandi stazioni, 40% от Enav et 40% от Fincantieri.

Проектобюджетът за 2014 година, представен в средата на октомври, за да бъде изпратен в Брюксел в срока, определен от Еврокомисията, предвижда да бъде постигнат бюджетен дефицит от 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Предстои той да бъде преразгледан и одобрен от парламента през идните дни.

Очаква се дългът той да бъде 134% от БВП на Италия. Не става въпроса обаче „да се следва линията единствено на строгите икономии“, за да се намали дългът, повтори няколко пъти Лета, който предпочете да заложи на частичните приватизации.

Още в сряда, на френско-италианската среща на върха в Рим, и Енрико Лета, и френският президент Франсоа Оланд призоваха за „Европа на растежа“ и за това растежът на заетостта и на стабилността да бъдат определящи за решенията на европейската среща на върха през декември.

През пролетта Италия излезе от процедура за прекомерен дефицит, но огромният й дълг (2,06 трилиона евро през август) и постоянно високото равнище на лихвите, които плаща по този дълг, поставят икономиката й в затруднено положение. А и възстановяването, очаквано в края на годината след две цели години на рецесия, изглежда все още крехко, посочват икономистите.

Лета между другото уточни, че в рамките на вота за закона за стабилност (закон за финансите 2014) разглеждането на мярката за анулиране на данъка върху недвижимото имущество, който бе отменен през лятото, е „отложено за вторник заради формални причини“.

Партията на Силвио Берлускони обвърза участието си в коалиционното правителство с отменянето на този изключително непопулярен данък.

Законът за стабилност ще бъде финансиран в основната си част чрез свиване на държавните разходи, засягащи държавата и регионите, както и от продажби и преоценки на недвижими имоти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.