В Швеция разчитат все по-малко на затворите

Франс прес

Жена от шведската армия. Снимка: официален сайт

Въпреки нарастващата престъпност шведското правосъдие изпраща все по-малко хора в затворите и предпочита вместо това да прибягва до поставянето на електронни гривни и налагане на условни присъди.

Съдийката в района Упсала на север от Стокхолм Карин Вестерлунд не се колебае да използва всички възможности, различни от лишаване от свобода.

„Мога да избирам дали да наложа условна присъда или да разпоредя полагане на общественополезен труд, вместо да налагам присъда затвор“, обяснява тя.

От 2005 г. насам за престъпления, изискващи до 6 месеца затвор, осъдените могат да поискат електронна гривна, припомня съдийката.

Заедно със скандинавските си съседи Швеция вече е една от страните по света с най-малък брой затворници. Делът им е 0,5 на 1000 жители, което е два пъти по-малко, отколкото във Франция и десет пъти по-малко, отколкото в САЩ.

Според администрацията на затворите бройката обитатели на местата за лишаване от свобода е спадала с по 1 процент годишно между 2004 и 2010 г., а през 2011 и 2012 г. – с 6 процента на година. Така от 5722 затворници в страната са останали 4852.

Данните обаче се отнасят само до бройката на затворниците с шведско гражданство. Статистика за чужденците липсва.

„Става дума за доста кратък период от време“, подчертава директорът на шведската администрация на затворите Нилс Йоберг. „Правим проучване, за да установим причините за намаляването на бройката, но е прекалено рано да дадем категорични отговори.“

Според прогнозите на администрацията на затворите спадът се очаква да продължи и през 2014 г.

Изследователите не са толкова уверени. Според проучване, проведено от факултета по криминология на университета в Стокхолм, в сметката влизат прекалено много фактори и преди 10 години правителството не е успяло да предвиди сегашната тенденция.

В същото време престъпността расте. Броят на престъпленията и на другите наказуеми деяния е нарастнал от 1,2 милиона през 2004 г. до 1,4 милиона през 2012 г., сочат данни на правителствения институт за статистика на престъпността.

Швеция полага много усилия да спести затвора на своите закононарушители. Инвестира се в реинтеграцията и предотврятяването на рецидивизма, предпочита се налагането на споменатите условни присъди пред лишаването от свобода, когато става дума за наказание от няколко месеца, масово се използват електронните гривни, налага се общественополезен труд и освобождаването под условие след изтичане на две трети от срока на наказанието се превръща в системна практика.

От 2011 г. насам върховният съд е определил строги критерии, които трябва да се прилагат преди произнасянето на присъда за лишаване от свобода за трафик на наркотици. Съдилищата санкционират това закононарушение по-малко строго, признава и министерството на правосъдието.

38-годишният Магнус (името е променено) е в затвора от четири години и половина заради нарушение, за което не иска да говори. Той признава, че не иска никога повече да се озове в килия след като бъде освободен.

„Това е първият път, в който ме осъдиха на затвор и се надявам да е последният“, казва той. „Тук има достъп до образование, до получаване на квалификация, която да подготви освобождаването ни от затвора. Дава ни се шанс за след това.“

Швеция, където има 82 места за лишаване от свобода, през 2013 г. затвори четири от тях и един център за реинтеграция.

Директорът на администрацията на затворите подчертава, че затворените институции са били „доста стари“ и че „ако искахме да продължим да ги използваме, трябваше да инвестираме значителни средства“.

В затворите, които се използват, като цяло има места. „При положение, че краткосрочните наказания се изпълняват условно, естествено, че затворите се опразват“, коментира Андерш Екстрьом, инспектор в затворническия център Нортелйе, където има 160 затворници на 200 места.

Йоберг не се притеснява нито от безработицата, нито от нарастването на насилието. „Това е добра възможност да се работи, за да се предотврати рецидивизмът и да се намери по-ефикасен начин за укрепване на обществения ред и на сигурността в дългосрочен план“, смята той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.