Лъскавият Дубай иска печалба от ислямските стандарти

Ройтерс

Поглед от най-високата сграда
Поглед от Бурж Дубай (Бурж Халифа) – най-високата сграда в света – 828 м. Открита беше на 4 януари 2010 г., проектирана от американския архитект Ейдриън Смит. Снимка: Паги, Пискдаус, сайт за природна фотография

От козметични средства до настаняване, от пътувания до паста за зъби, съобразяването с религиозните принципи е голям бизнес в мюсюлманския свят, а Дубай, който е по-известен с пищността и разточителното харчене, отколкото с мюсюлманското учение, вижда възможност в тази ниша.

Емирството организира първото в света методично настъпление, за да печели от стоките и услугите „халал“, като определя световните стандарти за тях и дава сертификати в случаите, когато които тези стандартите са покрити.

През януари дубайският шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум обяви плановете си да превърне емирството в център на „ислямска икономика“. Идната седмица Дубай ще бъде домакин на конференция по темата, която се очаква да привлече над 2000 официални лица, бизнесмени и потребители от цял свят.

Това може да звучи като агресивна реклама за град, в който алкохолът и банските са важни в живота на неговите чуждестранни жители и милиони туристи, посещаващи го всяка година, но емирството, което вече е най-големият финансов център на Залива и търговско средище, може и да разполага с бизнес качествата и международните връзки, за да се справи успешно със задачата.

Всъщност може да успее точно заради космополитната си култура. Стандартите, установени в по-строгите страни като Саудитска Арабия, могат да бъдат по-трудно приети в по-либералните общества като Малайзия. Дубай може да се окаже в най-добри позиции за намирането на един среден вариант, който да бъде приемлив за по-голяма част от 1,6 милиарда мюсюлмани.

„Дубайската икономика зависи от запазването на съвместното съществуване на религиите“, посочи Джим Крейн, научен сътрудник в института за обществена политика Бейкър към университета Райс в САЩ и автор на „Градът на златото: Дубай и мечтата за капитализъм“.

„Това прави Дубай идеално място за тестване на халал стандартите. Ако стандартите са твърде рестриктивни и са в конфликт със социални свободи, те биха могли да навредят на бизнес,“ допълни той.

Халал

Преди десет години терминът „халал „, арабска дума, означаваща „разрешен“, се отнасяше главно за храната на мюсюлманите.

Все по-често тя се използва и за описание на редица продукти и услуги, включително висша мода, тоалетни принадлежности, лекарства, хотели и туризъм, развлечения и образование.

Пасти за зъби и медицинските продукти по стандартите халал не съдържат алкохол или животински компоненти от забранени източници, като свине, или говеда, заклани по несъответстващ начин. Халал модата означава дрехи, които са едновременно скромни и модерни.

За жените, струпани около щанд в лъскав дубайски мол, един лак е привлекателен с това, че е „дишащ“ – пропускащ влагата и кислорода, така че човекът, който си го е сложил, може да измие ръцете си, както се изисква преди молитвите. „Толкова дълго чаках за такъв продукт,“ посочи Мая Елсакхауи, египтянка малко над 30-те, живееща в Дубай.

„Сега мога да съм с лак без да нарушавам вярванията си и да засягам молитвите си,“ допълни тя.

Засиленото внимание към продуктите халал до известна степен може да се дължи на нарастващата набожност в част от мюсюлманския свят. За някои хора това стана потребителска тенденция, насърчена от компаниите, които рекламират новите продукти, за да стимулират търсенето.

Никой не знае каква част от разходите на мюсюлманския свят ще стане халал, но доклад, който ще бъде оповестен идната седмица от Thomson Reuters и DinarStandard, нюйоркска консултантска компания, която се е съсредоточила върху мюсюлманските пазари, оценява мюсюлманските потребителски разходи за храна и начин на живот на общо 1,62 трилиона долара през 2012 година.

„Истинското развитие и голяма възможност, е това, че сега халал е част от начина на живот,“ посочва главният изпълнителен директор на DinarStandard Рафи-удин Шикох.

„Основната бизнес перспектива е това, че голям дял потребители все по-често вземат решения за покупки, ръководейки се наред с други фактори и от ислямските принципи,“ допълни той.

С население от 2,2 милиона души и ограничена производствена база Дубай не може да се надява да произвежда сам огромно количество халал продукти. Така че разработва дизайн и сертификационни стандарти за тях с надеждата, че стандартите ще бъдат използвани глобално.

Ако това се случи, дубайската икономика може да се възползва като мултинационалните компании, обслужващи мюсюлманските пазари установят проучвателните и маркетинговите си дейности в емирството.

Това на свой ред може да ги накара да набират пари на дубайските ислямски пазари.

„Дубай, а всъщност и всеки център, който се съсредоточи върху развиването на халал пазара, ще отчете различни икономически и финансови съпътстващи продукти, посочи Шикох.

Тестване

Сега сертификатът халал за храни и други продукти не е единен в целия свят, като компаниите търсят отделно одобрение на всеки един пазар, на който работят. Дубай цели да въведе световно признат сертификационен процес, който би бил по-лесен и по-евтин. Правителството на емирството планира да открие международна лаборатория и център за акредитиране през първото тримесечие догодина. „Производители и сертификационни органи трябва да имат правилно финансово решение,“ посочи Амина Ахмед Мохамед, директор на отдела за акредитиране към градското правителство на Дубай.

„Първата ни цел са компаниите на ОАЕ, но акредитацията ни е международна – може да бъде използвана навсякъде,“ допълни тя.

Мохамед отбеляза, че Дубай преговаря с други акредитационни органи по света с цел да бъде създаден всеобщо признат халал етикет, който да бъде слаган на продуктите. Емирството ще предложи да обучи персонал, който да извършва ислямското сертифициране и проверките на качеството в други страни.

Сред секторите на услугите Дубай може да има предимство със своя туристически сектор, който вече е най-жизненият в Залива. През последните години някои хотели вече започнаха да се рекламират като халал. Това може да означава просто малко повече помещения без алкохол, но някои хотели предлагат и удобства като етажи само за жени.

Дубайският Hospitality Management Holdings, който управлява 20 хотела без алкохол в Близкия Изток, посочи, че привлича и много немюсюлмани, които търсят настаняване, подходящо за семейства. Около 50-60% от клиентите му в Дубай не са мюсюлмани, отбеляза компанията.

Други области, в които Дубай се стреми да ухажва ислямския бизнес, включват индустриалните паркове халал – общности от халал ориентирани компании, каквито вече има развити в Малайзия. Дубай се надява и да разработи стандарти за корпоративно управление халал, обхващащи проблеми като разгласяването на информация. Приема се, че това е един от първите опити на правителство да направи официални ислямските препоръки за поведението на корпорациите, които не са банки и застрахователи.

Крейн отбеляза, че на мюсюлманите по света ще им трябва известно убеждаване, че етикетът, сертифициращ халал в Дубай, е законен, но отбеляза отличния опит на емирството в миналото.

„Това не е ниша като диамантите или плажния волейбол. Това е деликатна задача, която засяга над един милиард мюсюлмани по света,“ посочи той.

„Дубай обаче е добър търговец. Продаде къщи, докато строителните площадки бяха в открито море. Ако някой може да направи убедителна кампания за продажби, това е Дубай,“ допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.