България се превръща в ядрена проститутка

Къде ще го копаме тоя ток?

Колаж с лика на Путин и ангелски ореол от газови пламъчета на протест пред Парламента срещу АЕЦ “Белене” и руската енергийна зависимост. За баланс сега България ще строи и и американска АЕЦ. Снимка: Булфото

Светът тия дни гърми за иранската ядрена програма и споразумението за ограничаването й. Само че българската ядрена програма е на път да се превърне в сензация.
Както е тръгнало България ще се окаже с още три нови ядрени блока в обозримо бъдеще, във време, когато европейски страни като Германия и Швейцария закриват атомни централи. И ще настигне все повече колебаещата се по въпроса Франция по атомен ток на глава от населението. И по ядрен боклук, разбира се, който ще трябва да закопава някъде из плодородните си полета.
Но най-важният въпрос е – какво ще го правим в България толкова ток?

Икономическият министър донесе изненада от САЩ – предложение за нов блок в АЕЦ „Козлодуй”, който да строи американската компания „Уестингхауз”, с американско финансиране.
Същевременно БСП е обещала предизборно да строи АЕЦ „Белене” и премиерът се изказва неколкократно, че работят в тази посока.
Проводникът на руски интереси у нас, бившият президент Първанов, веднага пусна ток по темата – той заяви в Русе, че „Изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ не е алтернатива на АЕЦ „Белене“. По думите му АЕЦ „Белене“ е много по-напред като проект и затова строителството „не търпи отлагане”. И казва още нещо забележително: „Можем да строим и едната, и другата мощност, без да се налага да избираме между някои от двамата големи братя, образно казано“.

Образно казано, за да угоди и на двата големи братя, България се превръща в ядрена проститутка. Ще строи още две ядрени централи, а досега няколко експертизи показаха, че има излишък на ток. Също, че нова АЕЦ излиза прекалено скъпо и токът от нея няма да е толкова евтин като досегашния.

Случващото се е удивително. Не ГЕРБ, който уж спря „Белене”, а правителство на БСП, обвинявано от всички, че иска да прокарва руските интереси с нова АЕЦ, придвижва американски проект. Проект, който практически прави излишен руския. Защото на площадката в Козлодуй има инфраструктура и по-точно далекопроводи към енергийната система. А в Белене това всичко трябва да се строи и ще глътне повече пари. Ако все пак строят АЕЦ и в Белене, както обещава Първанов, толкова ток със сигурност няма къде да се дене в България.

Багер прави първа копка на размразения и стартиран отново строеж на АЕЦ „Белене“ през 2008 г. Снимка: Булфото

Икономическият министър социалист (Драгомир Стойнев) пък е завършил Сорбоната и още два френски университета и се очаква да защитава френски ядрени интереси (те възпитаниците на Сорбоната са нещо като мафия по цял свят). Но, не – активно защитава американски проект. Дори нови мощности в ТЕЦ „Марица Изток” щели да строят американци, съобщи министърът. Е, тогава наистина ще светнем като крушки тук.

Някои наблюдатели тълкуват всичко това като резултат от протестния натиск срещу правителството и предвиждат, че сега протестите ще затихнат, доколкото част от движещите им сили са мотивирани от американски интереси. Дали е така, ще се види.

Но страната действително е изправена пред перспектива да строи три ядрени блока. Главно заради вътрешните си противоречия и политическа нестабилност, при която става податлива на външен натиск. И за да има мир, се кани да угоди на всички.

Съвсем реална е опасността да накарат България поради излишък да спре колкото се може по-рано сегашните си реактори в АЕЦ „Козлодуй”, които дават евтин ток (или да ограничи продукцията им), за да работят и да се изплащат новите мощности, които ще произвеждат поне 3 пъти по-скъп ток.
Сега консумацията на ток през лятото пада дори под 3000 мегавата в най-натоварените часове през деня. А в България при такова развитие на ядрената енергетика ще има общо 5000 мегавата само ядрени блокове и още около 9000 мегавата мощности от други централи. Дори през зимата ще има излишък – в най-студените дни пиковата консумация стига до 7000-7400 мегавата. Сега около 30% от мощностите са студен резерв, централи, които не работят, но взимат пари, за да имат готовност да заработят при моменти на недостиг.

Иначе, в ядрените планове няма значение технологията. И руската е с реактори поколение три плюс, и американската. Когато се готвеше проектът АЕЦ „Белене”, от ЕС казаха на България да осигури технически възможности новата АЕЦ да работи с ядрено гориво от различни доставчици. Никой не се загрижи за това. Сега и в американския проект е предвидено да работи само с ядреното гориво на „Уестингхауз”. И руснаци, и американци искат да си продават ядреното гориво и ядрените реактори. И всички ние ще ги плащаме.
Но по-важно е – къде ще складираме ядрените отпадъци, които няма повече да прибира Русия? Нито пък САЩ има намерение да се ангажира с това в новия проект.

Така страната сама се бута да стане ядрен заложник на интересите на големите държави. За нас отпадъците и ядреният риск, за тях – ток и печалби от строителство, от доставки, гориво, поддръжка.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.