„Вечерне новости“: „Южен поток“ възражда Сърбия

в. Вечерне новости

Да ни е честито новото начало, Владимир Владимирович Путин. Успех на Сърбия! За много години!

С този тържествен тон президентът на Сърбия Томислав Николич даде начало в неделя на изграждането на „Южен поток“ през Сърбия, който ще донесе на страната енергийна сигурност, ще осигури няколко хиляди нови работни места, но и ще затвърди геостратегическото положение.

„Южен поток“ е послание към света, че само с общи усилия и смели проекти навсякъде и винаги се гради разбирателство и мир. Сърбия е държава на решения, а не на проблеми, държава на мира, а не на конфликти, държава на договор и толерантност, в която е възможно да се осъществи успех и в най-смелите бизнес начинания. Сърбия е държава на бъдещето, заяви сръбският президент.

Изграждането на отсечката от газопровода „Южен поток“ в Сърбия е първият капитален проект след много десетилетия, който ще превърне страната във важен регионален възел за снабдяване с газ и доверен енергиен партньор в региона, заяви в неделя сръбският премиер Ивица Дачич.

Преди 43 години изградихме „Джердап 1“ , а днес започваме да строим „Южен поток“ – най-големият инфраструктурен и енергиен проект на територията на Сърбия. Днес не е само велик ден за Сърбия и страните от Балканите, но и за цяла Европа, тъй като проектът ще позволи Европа да се снабдява с газ без транспортни рискове.

Повече от 10 процента от общите европейски потребности от газ ще бъдат транспортирани през Сърбия, а с реализацията на проекта „Южен поток“ и други развойни проекти в нефтеногазовия сектор започва по-интензивната заетост на компаниите и разкриването на нови работни места, с които се допринася за намаляването на безработицата, а с това се изпълняват икономическите цели на правителството, заяви сръбският премиер. Той каза, че проектът като цяло е на стойност 16 милиарда евро.

Сърбия и Руската федерация подписаха три договора – протокол за кредита, договор за транспорта и договор за осъществяване на дейности от общ интерес. За изграждането на отсечката от газопровода, „Газпром“ ще одобри на Сърбия кредит от около 175 милиона евро с гратисен период до началото на функционирането на „Южен поток“ през Сърбия. Лихвата ще бъде 4,25 процента, което е най-благоприятният кредит, който в момента може да се получи.

До края на декември тази година, за отсечката на газопровода през Сърбия, на разположение ще има по 75 милиона от „Газпром“ и „Сърбиягаз“, а през първото тримесечие на 2014 г. – още по 175 милиона евро. Кредитът ще бъде без държавна гаранция. Търг за изпълнение на дейностите още не е насрочен, но това ще стане скоро и доколкото това е възможно, ще бъдат включени сръбски компании.

Щастливи сме, че изграждането започва точно тук. До последната минута се надявахме, че ще пристигне и Владимир Путин, казва ни ведро Милан Марианов, очаквайки с комшиите си Милован Печарич и Джуро Ягодич началото на тържеството.

Аз дори приготвих плакат, който все пак ще си запазя. „Будь здоров, товариш Путин“, може би президентът ще дойде, когато газопроводът бъде готов. Това заяви пред „Новости“ 28-годишният заварчик от руската компания „Газпром“ Андрей Чеславович, само няколко минути след като с колегата си Гойко Лончарски от „Сърбиягаз“ направи първото заваряване на сръбската част от газопровода „Южен поток“. Чеславович не скри, че е развълнуван.

Гордостта си не скри и 42-годишният Лончарски, който иначе е от Зренянин, макар работата да бе рутинна и заради нея особени емоции не е имало.

Все пак, това е исторически момент и съм много щастлив, че заедно с Андрей имах привилегията да направя първото заваряване на целия сръбски участък на газопровода, заяви Лончарски, който има двама синове – 19-годишния Стефан и с три години по-малкия Никола.

Самото начало на работите стана точно в 16 часа и 35 минути и това със сигурност ще бъде записано в историята на село Шайкаш и на грандиозния проект, който би трябвало да бъде завършен за две години и да струва 1,9 милиарда евро.

35 000 тръби за сръбската отсечка ще пристигнат от Русия. Те са дълги 12 метра, дебелината на стените им е 2,2 см, а диаметърът им е 142 см. Заваряването, което извършиха Чеславович и Лончарски, е първото от общо 42 100 заварявания, колкото ще трябва да бъдат направени до приключването на работите по сръбската част от газопровода. През самата община Тител, към която се числи Шайкаш, „Южен поток“ преминава през 28 км и местното население се надява, че изграждането ще стимулира и местното развитие.

Въпреки факта, че централното тържество бе проведено в Белград, а леденият вятър в неделя следобед буквално бръснеше над равнината, на мястото, където започна изграждането, дойдоха около 200 жители на Шайкаш.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.