Споразумението с Иран – успех, слабост или грешка?

Ирански революционни гвардейци. Снимка: миръронамерика

Споразумението за Иран от Женева е успех за Катрин Аштън, но е заплаха за връзките на САЩ с традиционни съюзници. Договореното в Женева споразумение за иранската ядрена програма е важна първа стъпка, но най-трудното тепърва предстои, посочва в. „Дейли телеграф“. Сунитските страни, които са традиционни съюзници на САЩ и врагове на Иран, биха могли да възприемат договорката като знак, че американската мощ намалява, предупреждава изданието.

В друга коментарна статия вестникът отбелязва, че иранската ядрена сделка превръща дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън, оглавила делегацията на шесторката на преговорите, от кръгла нула в герой. Всички участници в преговорите похвалиха Аштън, изтъкнаха, че тя се е показала като упорит преговарящ.

Подобен извод прави и британският в. „Гардиън“. Преди пет години, когато Аштън оглави европейската дипломатическа служба, всеки питаше „Коя е тази?“, а сега тя неочаквано за самата себе си е засипана с комплименти за постигнатия успех в преговорите по иранската ядрена програма, добавя вестникът. Споразумението обаче може да доведе до трусове в близкоизточните съюзи. Сделката беше похвалена от Русия и Сирия, Саудитска Арабия, която е съюзник на САЩ запази мълчание, а другият американски съюзник – Израел, я разкритикува силно, предупреждава британският всекидневник.

Споразумението с Иран изолира Израел и бележи победа за шиитите в техния разрастващ се конфликт със сунитите в Близкия изток. Споразумението дори дава надежда на сирийския президент Башар Асад, че може да остане на власт в Сирия. Сделката разгневи Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, които тайно се надяваха, че споразумението ще унизи шиитски Иран и ще подкрепи техните усилия да свалят Асад, единствения ирански съюзник в арабския свят, посочва в. „Индипендънт“.

Подписването на дълготрайно споразумение с Иран след изтичането на сделка, която е за шест месеца, ще се натъкне на много трудности. На първо място това е самият срок на подобно споразумение. Ясно е, че то няма да трае до безкрай, но въпросът е за колко години трябва да бъде в сила. Друго предизвикателство е въпросът за правото за обогатяване на уран, за което Иран претендира, посочва в. „Ню Йорк таймс“. Важното е обаче, че дори временното споразумение с Иран ще направи света по-сигурен, посочва вестникът в друг анализ.

Еуфорията от подписването на временно споразумение по иранската ядрена програма се поизпари, след като САЩ и Иран влязоха в противоречие по тълкуването на ключов елемент от споразумението. Според Иран то признавало правото на страната да обогатява уран, според САЩ подобна формулировка нямало и такива тълкувания са погрешни, отбелязва в. „Вашингтон пост“.

Според израелските тайни служби споразумението в Женева е подписано късно, в момент, в който Иран вече е на така наречения „ядрен праг“, тоест на път да се сдобие с ядрено оръжие. Представители на тайните служби на Израел смятат, че Иран е в състояние до една година да разработи 5-7 атомни бомби, посочва в. „Фигаро“. В друга статия вестникът отбелязва, че сделката за Иран е риск за Обама, но става дума за добре пресметнат риск от страна на американския президент.

Споразумението от Женева е плод на четири години тайна дипломация, подета от президента на САЩ Барак Обама през 2009 г. и водена от пенсионирани дипломати, ирански опозиционни дейци, изследователски центрове в Ню Йорк, съветници на Белия дом, чрез писма до аятолаха Али Хаменей, чрез тайни визити в Техеран на сътрудници на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и с помощта на султана на Оман, който допринесъл за ускоряване на контактите през март, когато ирански президент все още беше Махмуд Ахмадинеджад, посочва в. „Стампа“.

„Комерсант”: Близкият изток ще стане по-безопасен

Тази пролет още никой не вярваше, че „шесторката“ ще може изобщо някога да се разбере с Иран, коментира „Росийская газета“ постигнатото вчера временно споразумение с Техеран да бъде замразена иранската ядрена програма.

Преговорите се водеха вече десет години без съществен напредък и експертите отричаха самата възможност за затопляне в отношенията между Вашингтон и Техеран, напомня вестникът. Той отбелязва приноса на новия ирански президент Хасан Рохани, „започнал сериозен преговорен процес“ след получаване на „картбланш от духовното ръководство на Иран“, но изтъква: „Далеч не всичко впрочем зависеше от иранската позиция“.

„Този път (…) „мозъчният щурм“ бе оглавен от (руския външен министър Сергей) Лавров. А (държавният секретар на САЩ Джон) Кери и останалите външни министри от „шесторката“ си бяха в къщи и чакаха от него добри новини. Междувременно в Държавния департамент обясняваха на журналистите: „За всичко питайте Москва“, посочва руският официоз.

В статията, озаглавена „Обогатяване на Иран“, се цитира обаче и съобщение от Вашингтон, според което САЩ са водели „ограничени двустранни дискусии“ с Иран преди сключването на сделката с „шесторката“ международни посредници.

Все още е рано да се говори, че е приключило противопоставянето между Иран и Запада, смята „Комерсант“. Излизането на Техеран от изолацията ще зависи от готовността му да сътрудничи и занапред с „шесторката“, а също и от действията на Израел, нарекъл вече договора историческа грешка, пояснява изданието.

Резултатът от женевските преговори „със сигурност е успех“ за умерените в Иран и в САЩ – „и президентът Рохани, и президентът Обама ще имат вече конкретен отговор за опонентите си в страната“, казва пред всекидневника експертът Андрей Баклицки. Според него не по-малък е и успехът за Русия, „отстоявала близо 10 години позицията, станала фактически основа на споразумението“.

„Ако женевските договорености бъдат изпълнени, Близкият изток ще стане по-безопасен. В губещия лагер може да сложим Израел и Саудитска Арабия като основен регионален съперник на Иран“, добавя политологът.

Израел също като Саудитска Арабия гледа твърде песимистично на сделката с Иран, пише „Новие известия“. Според източник, близък до премиера Бенямин Нетаняху, по израелски данни Иран притежава днес 18 хил. центрофуги за обогатяване на уран, 10 хил. от които в подземни бункери.

За сравнение Пакистан – единствената ядрена държава от ислямския свят, има 6 хил. центрофуги. Иран е готов да жертва 20 на сто от обогатената руда, но ще му остане огромно количество уран, годен за направа на няколко ядрени бомби. И проблемът няма да изчезне с подписване на договора – поне за Израел, който с пълно право смята, че може да стане жертва на иранските атомни оръжия, посочва всекидневникът.

Женевското споразумение е „историческо събитие в дипломатическия летопис на днешния свят“, пише „Московский комсомолец“ и прави извода: „Инстинктът за оцеляване на човечеството, стремежът на народите към мир и международна сигурност властно диктуват на техните лидери хладнокръвно да постигат мирни цели, вместо да претоплят Студената война до градуса на военна треска“.

Съвсем наскоро Иран сключи споразумение с МААЕ и й предостави достъп до ядрените си устройства, които още никой извън Иран не е виждал. Освен това Иран участва в Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), забраняващ на други страни да създават или получават такова оръжие, напомня вестникът.

Днес „основният въпрос е как да се формулират ограниченията за Иран в сферата на обогатяването, за да не са в разрез с ДНЯО и същевременно да му отнемат възможността да създаде база за производство на оръжия за масово поразяване“, заявява пред „Независимая газета“ ориенталистът Владимир Сажин.

Срещу отстъпките, на които склони, Иран ще получи частично смекчаване на икономическите санкции от САЩ и ЕС. Според американски дипломати очакваният икономическия ефект е близо 7 милиарда долара, пише бизнесизданието „РБК дейли“.

Ще бъдат размразени например доходи от износа на ирански петрол на стойност 4,2 милиарда долара. Техеран ще получи още към 1,5 милиарда долара от частично вдигане на ограниченията в търговията със злато, автомобилна и химическа продукция. А бившият председател на иранската търговско-промишлена палата Алинаки Хамуши заяви пред агенция ИРНА, че САЩ са размразили активи на Иран за 8 милиарда долара, добавя вестникът.

Личен успех на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф

Почти всички ирански вестници приветства постигнатото в Женева споразумение по иранската ядрена програма и изтъкват личния успех на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, обобщава Франс прес.

Реформаторският в. „Етемад“ подчертава, че в Иран всички са доволни от сделката. Изданието съобщава, че в нощта на събота срещу неделя много иранци са останали будни в очакване на резултата от преговорите в Женева.

В. „Хафт е собх“ смята, че ако не друго, то Зариф печели своеобразната надпревара във Фейсбук, където само за броени часове 164 000 души са натиснали бутона „Харесвам“ под съобщението на министъра за договореното споразумение в Женева. Изданието припомня, че в страницата си във Фейсбук Зариф има рекордните 700 000 последователи.

Според реформаторския в. „Арман“ на Зариф трябва да се даде златен медал. На челната си страница вестникът публикува голяма снимка на завърналия се в Техеран Зариф, който е седнал на кресло и държи на колене внучката си Армита, дъщеря на Дариуш Резай-Неджат, ирански ядрен специалист, убит в атентат през 2011 г.

Няколко вестника публикуват снимката на Зариф с Джон Кери, които си стискат ръце след постигането на женевската сделка. „Това ръкостискане позволи да излезем от задънената улица“, пише „Етемад“.

Правителственият в. „Иран“ приветства победата на умерената дипломация – понятие, превърнало се в лозунг на новия ирански президент Хасан Рохани. За по-малко от 100 дни новото правителство успя да извади страната от 10-годишна криза, допълва изданието.

Само консевративните вестници „Каян“ и „Ватан-Емрус“ възприеха по-критичен тон и предупреждават, че на САЩ не може да се вярва. Те припомнят, че Зариф твърди, че споразумението е признаване на правото на Иран да обогатява уран, докато Кери отрича това тълкуване.

Пример за дипломатически успех

Американската преса изобилства с похвали към администрацията на президента Обама, докато вестниците в Европа се стремят да предоставят по-балансиран анализ.

В коментарната рубрика на американския „Вашингтон пост“ темата за Иран и днес е водеща. „Сделката с Иран е пример за дипломатически успех“, пише коментаторът на вестника Юджин Робинсън. Търсейки аргументи в защита на споразумението от Женева той разсъждава какво би се случило, ако то не беше постигнато.

„Президентът би могъл да реши да нападне ядрените съоръжения на Иран или би могъл да изчака, докато израелските военни действия го принудят да постъпи така. И в двата случая щяхме да бъдем въвлечени в нова война в Близкия изток и то такава, чиито икономически, политически и човешки последици биха ни стрували скъпо“, пише Юджин Робъртсън.

Британският „Телеграф“ се пита дали от гледна точка на Иран ядрената програма си е струвала. „Днес Иран е горд притежател на две централи за обогатяване на уран, които произвеждат материал, от който никой няма полза и на един наполовина построен плутониев реактор на едно място, наречено Арак, който няма да заработи, ако сделката издържи. Заради тези придобивки иранската икономика беше разрушена, а животът на хората – погубен. Ако аз бях ирански гласоподавател, щях да попитам: Защо минахме през всичко това?“, пише в редакционния си коментар „Телеграф“.

Близкият до лейбъристите „Гардиън“ подчертава, че изграждането на доверието се нуждае от време. Изданието предупреждава, че спазването на споразумението от Женева може да се окаже точно толкова трудно, колкото и постигането му и отбелязва, че рисковете произтичат както от американските съюзници в региона, така и от съпротивата на двете партии в американския конгрес срещу сделката.

В друг материал по темата „Гардиън“ разсъждава за прилагането на Договора за неразпространение на ядреното оръжие като отбелязва, че ако държавите, които доведоха Иран до масата за преговори, са сериозни в намеренията си да прилагат договора, сключен още през 70-те години, би трябвало самите те да намалят ядрения си капацитет.

Френският „Фигаро“ се фокусира върху надеждите, свързани с развитието на гражданското общество в Иран след споразумението и посвещава материал във видеосекцията си на потенциалните печалби за френските компании от разхлабването на санкциите срещу Иран.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.