Протестите в Украйна объркват плановете на Русия за Евразийски съюз

Колаж: иносми

Протестите в Киев срещу решението на властите да не подписват споразумението за асоцииране с ЕС са сред водещите теми за европейските издания.

Украинският президент Виктор Янукович е изправен пред най-голямото предизвикателство, откакто дойде през 2010 г. на власт, пише британският в. „Гардиън“ по повод вчерашния протест в Киев.

Участниците в него подобно на много украинци смятат, че Киев отказа да подпише споразумението с ЕС под натиска на Русия. Те смятат, че руският президент Владимир Путин се опитва да построи отново оглавяван от Русия СССР, като създаде нов търговски съюз и като примамва бившите съветски страни да се присъединят към него, посочва в.“Индипендънт“.

Но за обикновените украинци асоциирането с Европа означава много повече от потенциални печалби или загуби. Европа за тях означава не пари, а човешки права за всички, отбелязва британският вестник.

Италианският в. „Стампа“ посочва, че отказът на Украйна да се асоциира с ЕС е част от стратегията на Русия да създаде Евразийски съюз, който да се изправи срещу ЕС и САЩ. Протестите в Украйна обаче показаха, че Киев не е единодушен в желанието си да влезе в подобен съюз. Иначе в съюза вече са Русия, Беларус и Казахстан. Киргизстан и Таджикистан чакат на вратата.

Но има и още кандидат-членове, които пораждат още по-голямо безпокойство. Това са Абхазия и Южна Осетия, които се самопровъзгласиха за независими държави и които само Русия подкрепя, Приднестровието – друга територия, която се обяви за независима, но която никой не признава, както и Сирия на Башар Асад.

Армения също би могла да се присъедини, защото оцелява, заобиколена от историческите си врагове Азербайджан и Турция, благодарение на руската подкрепа. Но ако Украйна стане част от подобен нов съюз, това би променило много нещата. За жалост Украйна показа, че не е склонна да подкрепи идеята и обърка руските планове за създаването Евразийски съюз, отбелязва изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.